Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ηπιότερη μεταχείριση των ανηλίκων

Στα «μαλακά» του νόμου θα πέφτουν οι ανήλικοι παραβάτες και θα έχουν ηπιότερη ποινική μεταχείριση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος. Στο νομοσχέδιο που συνέταξε επιτροπή υπό τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκη, περιορίζεται ο εγκλεισμός των ανηλίκων στα καταστήματα κράτησης για παραβάσεις που διέπραξαν και γίνεται κάποια προσπάθεια για διεύρυνση των μέτρων της κοινωνικής επανένταξης, ενώ παραμένει αρκετά μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπονται - μεταξύ άλλων - τα εξής:

Στον ανήλικο που έχει διαπράξει αξιόποινη πράξη και δεν έχει συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας, επιβάλλονται μόνον αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα. Στα σωφρονιστικά και αναμορφωτικά μέτρα περιλαμβάνεται η παροχή κοινωφελούς εργασίας, η παρακολούθηση κοινωνικοψυχολογικών προγραμμάτων, η φοίτηση σε επαγγελματικές σχολές κλπ. Το δικαστήριο αντικαθιστά τα αναμορφωτικά μέτρα με θεραπευτικά, μετά από γνωμοδότηση ειδικού γιατρού και παύουν να υφίστανται, όταν ο ανήλικος συμπληρώσει το 18ο έτος, ενώ μέχρι τώρα ήταν το 21ο έτος.

Θεσπίζονται πιο ευνοϊκές διατάξεις για ανήλικους, που η παραβατικότητά τους έχει σχέση με τα ναρκωτικά. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει δυνατότητα απόλυσης και πριν από την έκτιση του μισού της ποινής, εφόσον ο ανήλικος παρακολουθούσε επιτυχώς εγκεκριμένο συμβουλευτικό πρόγραμμα στο κατάστημα κράτησης και προσκομίζει βεβαίωση από αναγνωρισμένο πρόγραμμα απεξάρτησης ότι γίνεται στη συνέχεια αποδεκτός στο πρόγραμμα.

Επίσης, επέρχονται και ορισμένες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα ναρκωτικά όπως:

Η μείωση του προβλεπόμενου ανώτατου ορίου της ποινής φυλάκισης από πέντε σε ένα έτος για απλή χρήση ναρκωτικών. Η μη εγγραφή στο δελτίο ποινικού μητρώου της καταδικαστικής απόφασης για απλή χρήση ναρκωτικών, εφόσον ο υπαίτιος δεν υποτροπιάσει μέσα σε πέντε χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ