ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Ούτε ίχνος αντίστασης στις αντεργατικές πολιτικές

Την πλήρη υποταγή της στις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης εξέφρασε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, ακολουθώντας τους ομόσταυλούς τους στη ΓΣΕΕ. Χτες η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) της ΑΔΕΔΥ ασχολήθηκε με τα θέματα της «Χάρτας Σύγκλισης», της μερικής απασχόλησης και του μισθολογίου στο Δημόσιο, καθώς και των αναδιαρθρώσεων στη Δημόσια Διοίκηση. Τα θέματα της «Χάρτας Σύγκλισης» και των αναδιαρθρώσεων στη Δημόσια Διοίκηση συζητήθηκαν μαζί.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης», μιλώντας για τη «Χάρτα Σύγκλισης», επισήμανε ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει (προώθηση της απασχολησιμότητας, μερική ασφάλιση, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας στο Δημόσιο, μείωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των εργοδοτών κ.ά.) έχουν σαφή αντεργατική κατεύθυνση, με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Ενώ οι όποιες παροχές αποτελούν φτιασιδώματα, που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι οι αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο κτίζουν τη δημόσια διοίκηση που θα υπακούει στις νέες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Καταλήγοντας, ανέδειξε την ανάγκη για την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων, με την πρώτη από αυτή να πραγματοποιείται σε δεκαπέντε ημέρες.

Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, εμμέσως πλην σαφώς, αποδέχτηκαν τα μέτρα, αφού ανέδειξαν ως κύριο θέμα συζήτησης όχι το περιεχόμενο των μέτρων, αλλά το πού θα βρεθούν τα χρήματα για να υλοποιηθούν. Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» από τη μια μεριά επισήμανε ότι η «Χάρτα» έχει ταξικό χαρακτήρα και από την άλλη διαφώνησε με την πρόταση της ΤΑΔΗΣΥ για απεργιακές κινητοποιήσεις, «γιατί δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες». Οι αναφορές και των τριών παρατάξεων για τις αναδιαρθρώσεις της Δημόσιας Διοίκησης είτε ήταν γενικόλογες είτε αφορούσαν ζητήματα τεχνοκρατικού χαρακτήρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούσαν το αντεργατικό τους περιεχόμενο.

Για τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο, η συζήτηση περιστράφηκε στο αν η ΑΔΕΔΥ πρέπει ή όχι να συμμετέχει στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που προβλέπει ο σχετικός νόμος. Ο Δ. Αγκαβανάκης τόνισε ότι «είμαστε ενάντια σε αυτόν το νόμο και επομένως για να είμαστε συνεπείς με τα όσα λέμε, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, διαφορετικά με την παρουσία μας θα νομιμοποιούμε τις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης». Τόσο η ΠΑΣΚΕ όσο και η ΔΑΚΕ τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής, αναιρώντας στην πράξη τις όποιες λεκτικές αντιθέσεις τους στο νόμο.

Σχετικά με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων επικράτησαν, και εδώ, οι λεκτικές αντιθέσεις. Στην πρόταση της ΤΑΔΗΣΥ, η ΑΔΕΔΥ να αρθρώσει αίτημα άμεσης απόσυρσης του μισθολογίου - φτωχολογίου της κυβέρνησης, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» τόνισαν ότι διαφωνούν με το μισθολόγιο, αλλά δε δέχτηκαν να θέσουν το ζήτημα της απόσυρσής του. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου, διατύπωσε το εξής «μεγαλοφυές» επιχείρημα: «Διαφωνώ με την πρόταση της κυβέρνησης και δε θεωρώ ότι είναι μισθολόγιο. Αν, λοιπόν, ζητήσω την απόσυρση του μισθολογίου θα είναι σαν να το αναγνωρίζω ως τέτοιο»(!!!). Με αυτή τους την αδρανή στάση αφήνουν την κυβέρνηση να δημιουργεί εντυπώσεις και να προωθεί το ζήτημα του μισθολογίου χωρίς αντιδράσεις.

ΔΑΚΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Συκοφαντούν για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους

Να κάνουν το μαύρο άσπρο και να αποποιηθούν των ευθυνών τους επιχείρησαν τα στελέχη της ΔΑΚΕ στο δημόσιο σε ό,τι αφορά στη στάση τους έναντι της πρότασης της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο- φτωχολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Από τη μια, δεν έχουν εκφράσει ούτε μία ουσιαστική αντίρρηση στις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο αντεργατικό μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων - συναινώντας έτσι σε αυτό - και από την άλλη, προβαίνουν σε συκοφαντίες σε βάρος της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» (ΤΑΔΗΣΥ) ισχυριζόμενοι ότι και αυτή συναίνεσε στην πρόταση της κυβέρνησης. Ενώ είναι γνωστό ότι η ΤΑΔΗΣΥ είναι η μόνη παράταξη που επανειλημμένως έχει προτείνει στην ΑΔΕΔΥ την οργάνωση και κλιμάκωση της κινητοποίησης των εργαζομένων ενάντια στις κυβερνητικές προτάσεις.

Απαντώντας η ΤΑΔΗΣΥ σημειώνει: Ο Δ. Παππάς, στέλεχος της ΔΑΚΕ, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ στις 11 του Σεπτέμβρη «ξύθηκε στην γκλίτσα του τσοπάνη προβαίνοντας σε έναν ακραίο γκεμπελισμό σε βάρος του Δημ. Αγκαβανάκη, στελέχους της ΤΑΔΗΣΥ, παρουσιάζοντάς τον ως συνδαιτυμόνα του Χριστοδουλάκη».

Στην πραγματικότητα είναι η ΔΑΚΕ που στη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, στις 21 του Μάη, ενώ απείλησε να φύγει για λόγους διαδικαστικούς και όχι ουσιαστικούς - γιατί ο υπουργός αργούσε να δώσει τους πίνακες των νέων μισθών - τελικά δεν αποχώρησε. Στις 14 του Ιούλη σε νέα συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον Ν. Χριστοδουλάκη, ο υπουργός έδωσε τους πρώτους πίνακες, όπου φάνηκε ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σε βάρος όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Ο Δ. Αγκαβανάκης αποχώρησε από τη συνάντηση αφού πρώτα κατήγγειλε τον υπουργό και κάλεσε όλη την αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ να αποχωρήσει και να καταγγείλει την κυβέρνηση. Ομως, οι άλλες παρατάξεις παρέμειναν στη συνάντηση. Ο υπουργός μετά τη συνάντηση, μην έχοντας καμία αντίδραση από τις άλλες παρατάξεις και με πνιγμένη την αντίδραση του Δ. Αγκαβανάκη από τα ΜΜΕ, δημιούργησε εντυπώσεις, παρουσιάζοντας ως παχυλό παροχολόγιο το νέο μισθολόγιο. Αμέσως μετά από αυτή τη συνάντηση, κάτω από τις έντονες πιέσεις της ΤΑΔΗΣΥ συνεδρίασε στις 17 του Ιούλη η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) της ΑΔΕΔΥ. Σε αυτή τη συνεδρίαση η ΤΑΔΗΣΥ πρότεινε η ΕΕ να αποφασίσει να καταγγείλει την κυβέρνηση για τον εμπαιγμό της σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, να ζητήσει την απόσυρση της απαράδεκτης κυβερνητικής πρότασης του μισθολογίου και να μη συνεχίσει τις συναντήσεις της πλέον με τον υπουργό εφόσον δεν αποσύρει το μισθολόγιο. Η πρόταση της ΤΑΔΗΣΥ καταψηφίστηκε απ' όλες τις άλλες παρατάξεις που συνέχισαν μέχρι τέλους τις συναντήσεις τους με τον υπουργό, δίνοντάς του πολιτική κάλυψη.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η μόνη διαφωνία που εξέφρασε η ΔΑΚΕ ήταν επί του διαδικαστικού αλλά νομιμοποίησε την ουσία του κυβερνητικού μισθολογίου-φτωχολογίου και έδωσε πολιτική κάλυψη στον υπουργό να δημιουργεί εντυπώσεις.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Τους έκοψαν τα αναδρομικά

Χωρίς αυξήσεις θα παραμείνουν ουσιαστικά και αυτή τη χρονιά οι καθαρίστριες - καθαριστές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών είχαν υποσχεθεί αύξηση 10% και την καταβολή αυτής αναδρομικά, αντ' αυτού η εγκύκλιος που υπογράφτηκε προβλέπει αυξήσεις μόνο μετά από την 1η Σεπτέμβρη 2003, δηλαδή για τη νέα σχολική χρονιά 2003 - 2004.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Νομού Λάρισας από αυτήν τη νέα εξαπάτηση, όπως τη χαρακτηρίζουν, η κάθε μια καθαρίστρια έχασε αυτή τη χρονιά κατά μέσο όρο 400 ευρώ. Να σημειωθεί, όπως τονίζει το σωματείο, ότι το ίδιο «κόλπο» χρησιμοποίησαν τα υπουργεία και τη σχολική περίοδο 2000 - 2001.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ
Υπολειτουργεί εξαιτίας των ελλείψεων

Χρόνιες ελλείψεις αντιμετωπίζει το Νομαρχιακό νοσοκομείο Χίου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων του νησιού και να δημιουργούνται οξυμένες καταστάσεις.

Τα προβλήματα αυτά έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, Π. Κοσιώνης και Αντ. Σκυλλάκος με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Στεφανή.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό αν προγραμματίζεται η δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του. Με τι επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα λειτουργήσει, πότε θα προσληφθεί και ποια θα είναι η εργασιακή του σχέση. Ρωτούν ακόμα πότε θα δημιουργηθούν νέες κλινικές, αλλά και αν θα δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία με πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση των υπαρχουσών κλινικών. Ακόμα, τι μέτρα θα παρθούν, ώστε οι εργαζόμενοι που απαιτούνται για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του χιώτικου λαού να προσληφθούν άμεσα σε θέσεις μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και όχι με ευέλικτες μορφές εργασίας ή με προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξεως όπως τα STAGE.

Οι βουλευτές θέτουν ακόμα τα ζητήματα της ασφαλιστικής κάλυψης και της αμοιβής των νοσηλευτριών που προσλήφθηκαν μέσω του ΟΑΕΔ και των νοσηλευτριών του Τμήματος Νοσηλευτικής που κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση και της πληρωμής συνολικά των εργαζομένων, στους οποίους καθυστερούνται δεδουλευμένα. Τέλος, ρωτούν, πότε θα προσληφθεί το ιατρικό προσωπικό που είναι απαραίτητο για το νοσοκομείο, ώστε να υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί τις απογευματινές και βραδινές ώρες και στις εφημερίες, ώστε να μην μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών και κυρίως των βαριά τραυματιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ