Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Ούτε ίχνος αντίστασης στις αντεργατικές πολιτικές

Την πλήρη υποταγή της στις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης εξέφρασε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, ακολουθώντας τους ομόσταυλούς τους στη ΓΣΕΕ. Χτες η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) της ΑΔΕΔΥ ασχολήθηκε με τα θέματα της «Χάρτας Σύγκλισης», της μερικής απασχόλησης και του μισθολογίου στο Δημόσιο, καθώς και των αναδιαρθρώσεων στη Δημόσια Διοίκηση. Τα θέματα της «Χάρτας Σύγκλισης» και των αναδιαρθρώσεων στη Δημόσια Διοίκηση συζητήθηκαν μαζί.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης», μιλώντας για τη «Χάρτα Σύγκλισης», επισήμανε ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει (προώθηση της απασχολησιμότητας, μερική ασφάλιση, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας στο Δημόσιο, μείωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των εργοδοτών κ.ά.) έχουν σαφή αντεργατική κατεύθυνση, με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Ενώ οι όποιες παροχές αποτελούν φτιασιδώματα, που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι οι αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο κτίζουν τη δημόσια διοίκηση που θα υπακούει στις νέες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Καταλήγοντας, ανέδειξε την ανάγκη για την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων, με την πρώτη από αυτή να πραγματοποιείται σε δεκαπέντε ημέρες.

Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, εμμέσως πλην σαφώς, αποδέχτηκαν τα μέτρα, αφού ανέδειξαν ως κύριο θέμα συζήτησης όχι το περιεχόμενο των μέτρων, αλλά το πού θα βρεθούν τα χρήματα για να υλοποιηθούν. Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» από τη μια μεριά επισήμανε ότι η «Χάρτα» έχει ταξικό χαρακτήρα και από την άλλη διαφώνησε με την πρόταση της ΤΑΔΗΣΥ για απεργιακές κινητοποιήσεις, «γιατί δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες». Οι αναφορές και των τριών παρατάξεων για τις αναδιαρθρώσεις της Δημόσιας Διοίκησης είτε ήταν γενικόλογες είτε αφορούσαν ζητήματα τεχνοκρατικού χαρακτήρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούσαν το αντεργατικό τους περιεχόμενο.

Για τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο, η συζήτηση περιστράφηκε στο αν η ΑΔΕΔΥ πρέπει ή όχι να συμμετέχει στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που προβλέπει ο σχετικός νόμος. Ο Δ. Αγκαβανάκης τόνισε ότι «είμαστε ενάντια σε αυτόν το νόμο και επομένως για να είμαστε συνεπείς με τα όσα λέμε, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, διαφορετικά με την παρουσία μας θα νομιμοποιούμε τις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης». Τόσο η ΠΑΣΚΕ όσο και η ΔΑΚΕ τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής, αναιρώντας στην πράξη τις όποιες λεκτικές αντιθέσεις τους στο νόμο.

Σχετικά με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων επικράτησαν, και εδώ, οι λεκτικές αντιθέσεις. Στην πρόταση της ΤΑΔΗΣΥ, η ΑΔΕΔΥ να αρθρώσει αίτημα άμεσης απόσυρσης του μισθολογίου - φτωχολογίου της κυβέρνησης, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» τόνισαν ότι διαφωνούν με το μισθολόγιο, αλλά δε δέχτηκαν να θέσουν το ζήτημα της απόσυρσής του. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου, διατύπωσε το εξής «μεγαλοφυές» επιχείρημα: «Διαφωνώ με την πρόταση της κυβέρνησης και δε θεωρώ ότι είναι μισθολόγιο. Αν, λοιπόν, ζητήσω την απόσυρση του μισθολογίου θα είναι σαν να το αναγνωρίζω ως τέτοιο»(!!!). Με αυτή τους την αδρανή στάση αφήνουν την κυβέρνηση να δημιουργεί εντυπώσεις και να προωθεί το ζήτημα του μισθολογίου χωρίς αντιδράσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ