ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Αποκαλύπτονται οι πληγές του νησιού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μαζικών φορέων, χτες, για την πολιτική εμπαιγμού των σεισμοπλήκτων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε χθες το πρωί στην αγορά της Λευκάδας, ύστερα από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Μαζικών Φορέων, που συγκροτήθηκε με στόχο τη διεκδίκηση άμεσης αποκατάστασης των ζημιών από το σεισμό της 14ης Αυγούστου.

Οπως τονίστηκε από τους φορείς, τα ανεπαρκή μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση έμειναν και αυτά ακόμη στα συρτάρια, ενώ συνεχίζεται ο εμπαιγμός των πληγέντων, όπως έγινε και με τους προηγούμενους σεισμούς. Η κατάσταση πλέον είναι τραγική και επικίνδυνη, καθώς ο κόσμος φτάνει στο σημείο να κατοικεί και πάλι σε αυτά τα σπίτια που κρίθηκαν επικίνδυνα για κατοικία μετά το σεισμό, πριν γίνουν οποιεσδήποτε επισκευές, όπως για παράδειγμα στο Δήμο Σφακιωτών ή στις Λαϊκές Κατοικίες μέσα στην πόλη.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, παρά το μέγεθος του προβλήματος, μέρος των φορέων δε δείχνει μέχρι στιγμής να δραστηριοποιείται για την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων, στο βαθμό που υπαγορεύουν οι ανάγκες του σεισμόπληκτου λαού.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Γ. Λιβιτσάνος, πρόεδρος του ΕΚ Λευκάδας, ενώ το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα, διαβάστηκε από τον Γ. Μελά, πρόεδρο της ΤΕΔΚ και δήμαρχο Απολλωνίων. Χαιρετισμό προς τους παραβρισκόμενους απηύθυνε και ο νομάρχης Λευκάδας Χρ. Λάζαρης, ο οποίος, όμως, μέσα από την ομιλία του, επιχείρησε να αθωώσει, ουσιαστικά, την κυβέρνηση και να εκθειάσει τη στάση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, περιορίζοντας το κύριο χρέος της νομαρχίας, απλώς στην πληροφόρηση για το πρόβλημα! Αξίζει να σημειωθεί, ακόμα, ότι αρνητική εντύπωση προκάλεσε και η στάση του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου που έφθασε στο νησί, περιδιάβηκε τη Λευκάδα και έδωσε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τρίτη, χωρίς να έρθει σε επαφή με κανέναν από τους μαζικούς φορείς...

Ο πρόεδρος του ΕΚ Λευκάδας επισήμανε χαρακτηριστικά πως με το σεισμό, «δίπλα στη "Λευκάδα της ανάπτυξης" φανερώθηκε μία άλλη Λευκάδα, με όλα σχεδόν τα έργα υποδομής κατεστραμμένα, με Νοσοκομείο που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στους λίγους, ευτυχώς, τραυματισμούς και την ίδια ώρα κάποιοι με το σύνθημα "η Λευκάδα άντεξε" προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα της ανυπαρξίας σύγχρονης αντισεισμικής θωράκισης σε μία εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή. Την πραγματικότητα των κακοτεχνιών και της έλλειψης ελέγχου στα δημόσια έργα και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος με τεράστιες ευθύνες των τοπικών αρχόντων. Από την άλλη, πρόσθεσε, αναδείχνεται το πρόβλημα της μετατροπής των σεισμοδανείων σε μηχανισμό διαπλοκής και πλουτισμού ορισμένων, καθώς και χειραγώγησης συνειδήσεων».

«Η Λευκάδα σήμερα, υπογράμμισε ο ομιλητής, πληρώνει με το χειρότερο τρόπο τις πολιτικές και τους σχεδιασμούς της 25ετίας που πέρασε, που οδήγησαν στην εγκατάλειψη κάθε παραγωγικού ιστού του νησιού και στην αλόγιστη και απρογραμμάτιστη "μονοκαλλιέργεια" του τουρισμού. Είναι ώρα, τώρα έστω μετά από αυτήν την καταστροφή, να απαιτήσουμε πολιτικές που θα ενισχύουν τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας και θα επιτρέψουν στο νησί να σταθεί στα πόδια του, ανεξάρτητα από φυσικά φαινόμενα και οικονομικές κρίσεις».

Εγκαινιάζουν έργα για το μεγάλο κεφάλαιο

Ανακοίνωση της ΝΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, για την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ηγουμενίτσα

Την Ηγουμενίτσα ετοιμάζεται να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, αύριο Παρασκευή, σε άλλη μια προεκλογική φιέστα με εγκαίνια του λιμανιού της πόλης κλπ. Σχετικά μ' αυτήν την επίσκεψη με ανακοίνωσή της η ΝΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, επισημαίνει ανάμεσα στα άλλα:

Φυσικά ο κ. Σημίτης δε θα έρθει για να δώσει λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων αλλά για να κόψει, προεκλογικά, κορδέλες. Θα εγκαινιάσει το Λιμάνι Ηγουμενίτσας και το Δικαστικό Μέγαρο.

Πέραν του ότι υπάρχουν καταγγελίες για κακοτεχνίες σχετικά με το όλο έργο, το ερώτημα που προβάλλει είναι ποια μπορεί να είναι η λειτουργικότητα του λιμανιού χωρίς οδική και σιδηροδρομική σύνδεση; Γιατί, η μεν Εγνατία οδός έχει γίνει σαν «το γιοφύρι της Αρτας», η δε σιδηροδρομική σύνδεση ούτε καν που συζητιέται. Ολη δε η κίνηση θα εξακολουθήσει να περνάει από την Ηγουμενίτσα προς τα Γιάννινα με όλες τις γνωστές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής.

Οσον αφορά τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, υπενθυμίζεται πως εξαιτίας της, ο πληθυσμός της Θεσπρωτίας μειώθηκε ενώ της Ηγουμενίτσας αυξήθηκε κατά 25% σωρεύοντας νέα προβλήματα. Ενώ το μοναδικό εργοστάσιο στην περιοχή - τα κλωστήρια Φιλιατών - έκλεισε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, που αποτελεί βασικό στήριγμα για το εισόδημα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, με κυβερνητική ευθύνη επίσης ιδιωτικοποιείται.

Οσο για τη λειτουργία του νέου Λιμανιού, φυσικά θα εξυπηρετήσει το μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο, γι' αυτό και πριν ακόμα κατασκευαστεί το έργο, έχει ήδη παραχωρηθεί μαζί με το πιο ζωτικό κομμάτι της Ηγουμενίτσας στην ΟΛΗΓ ΑΕ. Μια κρατική, σήμερα, ΑΕ αλλά όχι για πολύ. Κι αυτό γιατί με βάση τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, την πολιτική της ΕΕ, και τη μέχρι σήμερα εμπειρία από τα άλλα μεγάλα λιμάνια, αναπόφευκτα θα ιδιωτικοποιηθεί, είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ βρεθούν στην κυβέρνηση. Ενώ, μαζί με το λιμάνι θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια και η μισή Ηγουμενίτσα. Ενώ, ήδη, η κυβέρνηση Σημίτη κατάφερε να ξεπουλήσει σε ιδιώτες τα παράλια της Θεσπρωτίας!!!!

Για όλα αυτά, για τη συνολικά αντιλαϊκή πολιτική της, ο λαός της Θεσπρωτίας καλείται να καταδικάσει και με την ψήφο του την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΝΔ που συμφωνεί και στηρίζει, μα και το ΣΥΝ που είναι το ίδιο θιασώτης της ΟΝΕ και που μαζί ψηφίσανε τα σχετικά ντοκουμέντα στη Βουλή. Η διέξοδος για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα, βρίσκεται στη συσπείρωση και τη συνεργασία, στη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου πάλης για Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία που θα δίνει λύσεις στα λαϊκά προβλήματα. Και, αποφασιστικός παράγοντας για τέτοιες φιλολαϊκές λύσεις είναι η ουσιαστική ενίσχυση του ΚΚΕ και με την ψήφο στις ερχόμενες εκλογές.

Χιλιάδες παιδιά κακοποιούνται κάθε χρόνο

Σχετική έρευνα έδωσε στη δημοσιότητα η «Γιούνισεφ»

Σχεδόν 3.500 παιδιά κάτω των 15 χρόνων πεθαίνουν κάθε χρόνο στις αναπτυγμένες χώρες από κακοποίηση ή παραμέληση. Κάθε βδομάδα δύο παιδιά πεθαίνουν από κακοποίηση ή παραμέληση στη Γερμανία και την Αγγλία, τρία στη Γαλλία, τέσσερα στην Ιαπωνία και 27 στις ΗΠΑ.

Αυτά τα ανατριχιαστικά στοιχεία, αναφέρονται σε έρευνα για την κακοποίηση παιδιών στις 27 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, που δημοσιεύεται από το Κέντρο Ερευνών Innocenti της UNISEF.

Τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κακομεταχείριση, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν τα παιδιά κάτω του ενός έτους - φτάνοντας τους 6,1 θανάτους ανά 100.000 παιδιά - απ' ό,τι είναι για τα παιδιά ηλικίας από 1 ως 4 ετών (1,9/100.000), που με τη σειρά τους αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο από τα παιδιά ηλικίας 5-14 ετών (1,2/100.000).

Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδικών θανάτων από κακομεταχείριση κατέχει η Πορτογαλία με 3,7 θανάτους ανά 100.000 παιδιά, ενώ ακολουθούν το Μεξικό με 3/100.000 παιδιά και οι ΗΠΑ με 2,4/100.000. Αμέσως μετά ακολουθεί η Γαλλία με 1,4/100.000, οι Νέα Ζηλανδία και Ουγγαρία με 1,3/100.000 παιδιά, η Τσεχία με 1,2/100.000 και το Βέλγιο με 1,2 θανάτους ανά 100.000.

Μόνο πέντε χώρες εμφανίζουν εξαιρετικά λίγα περιστατικά παιδικών θανάτων και αυτές είναι η Ισπανία με 0,1 θανάτους ανά 100.000 παιδιά, οι Ελλάδα και Ιταλία με 0,2/100.000 και οι Ιρλανδία και Νορβηγία με 0,3/100.000 παιδιά.

Χωρίς ταξί και σήμερα Αθήνα και Πειραιάς

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και σήμερα τα ταξί σε Αθήνα και Πειραιά. Θα κυκλοφορήσουν ξανά από αύριο τα ξημερώματα, αλλά οι αυτοκινητιστές ταξί έχουν προγραμματίσει και άλλες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη βδομάδα.

Το ΔΣ του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), μετά την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει έστω και μερικά από τα αιτήματα του κλάδου, είναι αποφασισμένο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας κυβερνητικές μεθοδεύσεις παράδοσης των υπηρεσιών ταξί «στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που καραδοκούν».

Οι αυτοκινητιστές ταξί συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στο Σύνταγμα.

Ο Σταύρος Κορομπίλης, μέχρι τώρα αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας και δημοτικός σύμβουλος της «Δημοκρατικής Ενότητας», εκλέχτηκε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Η εκλογή έγινε κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά βέβαια το θάνατο του Δημ. Σεϊτανίδη, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Γιώργος Πρωτόπαπας από την ελάσσονα αντιπολίτευση και επικεφαλής της παράταξης «Νίκαια Πρωτοπορία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ