ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Μόνο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ πήγαν στη Διακομματική

Απείχαν από τη συνεδρίασή της ΚΚΕ, ΝΔ και ΔΗΚΚΙ

Με τη συμμετοχή μόνο του ΣΥΝ - εκτός βεβαίως από το ΠΑΣΟΚ -συνεδρίασε χτες, υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, η Διακομματική Επιτροπή, προκειμένου να συζητήσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στη συζήτηση δεν προσήλθε η ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ, ενώ το ΚΚΕ, διά του εκπροσώπου του, Αντ. Σκυλλάκου, παρέδωσε στον υπουργό επιστολή της ΓΓ της ΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στην οποία υπογραμμίζεται η άρνηση του Κόμματος να συμμετάσχει σε μία συζήτηση που δεν καθιερώνει την απλή αναλογική σαν πάγιο εκλογικό σύστημα, και ακολούθως αποχώρησε.

Με δηλώσεις τους στο πέρας της συνάντησης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Γείτονας και ο υπουργός Εσωτερικών, καταφέρθηκαν εναντίον της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς την «εξωθεσμική παράταξη», ενώ εκμεταλλεύτηκαν τη συμμετοχή του ΣΥΝ, για να προβάλλουν τη δήθεν βούληση της κυβέρνησης για διάλογο επί του θέματος. Χαρακτηριστικά αμφότεροι έκαναν λόγο για έναν «ουσιαστικό διάλογο», το οποίο αποτελεί «θετικό βήμα»... Από την αρχή, άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ επιδίωκε πάση θυσία να γίνει διάλογος, ώστε να τύχει λαϊκής αποδοχής ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος αποτελεί παραλλαγή του ισχύοντος καλπονοθευτικού συστήματος. Κάτω από αυτό το πρίσμα, είναι προφανές ότι η συμμετοχή του ΣΥΝ βοηθά τις επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ, και αποδυναμώνει την όποια πίεση θα μπορούσε να υπάρχει στην κυβέρνηση από τα κόμματα που διεκδικούν τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Στ. Πιτσιόρλας, εξερχόμενος της Διακομματικής Επιτροπής, ισχυρίστηκε ότι η «συζήτηση πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα» και κατέθεσε τη διαφωνία του Κόμματός του στην αποχή των υπολοίπων κομμάτων από το διάλογο, τα οποία - όπως συμπλήρωσε - έπρεπε να είναι εδώ, γιατί αν κάποιος δυσκολεύεται αυτός είναι η κυβέρνηση. Κατά τα άλλα, κατέθεσε τη διαφωνία του ΣΥΝ στις κυβερνητικές προτάσεις και τη θέση του κόμματός του για θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής.

Ο Κ.Σκανδαλίδης είπε πως η ΝΔ δεν επιτελεί το ρόλο της ως αξιωματική αντιπολίτευση και συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει μόνο του στην ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στο Νοέμβρη. Θα προηγηθεί συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ακολούθως θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις. Γι' αυτές θα ενημερώσει ο Κ. Σκανδαλίδης τη Διακομματική Επιτροπή σε εκ νέου συνεδρίαση που θα συγκαλέσει.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν έχει κανένα νόημα η παρουσία μας

Επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον υπουργό Εσωτερικών, με την οποία επαναλαμβάνει τη σταθερή υποστήριξη του Κόμματος στην καθιέρωση της απλής αναλογικής

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέστειλε στον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, την παρακάτω επιστολή για το νέο εκλογικό νόμο:

«Κύριε Υπουργέ,

Η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει τόσο την πρόθεσή της για αλλαγή του εκλογικού νόμου, όσο και τις βασικές κατευθύνσεις που, κατά τη γνώμη της, πρέπει να τον διέπουν.

Πρόκειται για μια ακόμα εκδοχή ενός εκλογικού συστήματος, που βρίσκεται σε αντίθεση με την αρχή της γνήσιας αντιπροσωπευτικότητας, φαλκιδεύει το δικαίωμα των πολιτών για ισότητα στην ψήφο και υπονομεύει την ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων.

Βασική επιλογή και αυτού του νομοσχεδίου είναι η αφαίρεση βουλευτικών εδρών από τα μικρότερα κόμματα (διατηρείται μάλιστα και το απαράδεκτο "πλαφόν" εισόδου τους στη Βουλή) και η απόδοσή τους στο πρώτο, κυρίως, κόμμα για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, που όμως εκπροσωπεί τη μειοψηφία του λαού.

Πρόκειται για έναν ακόμα εκλογικό νόμο που στηρίζει και αναπαράγει το δικομματισμό και κινείται στα πλαίσια γενικότερων αντιδραστικών αλλαγών στο πολιτικό μας σύστημα.

Το ΚΚΕ σταθερά υποστηρίζει την καθιέρωση της απλής αναλογικής σαν του μόνου δημοκρατικού εκλογικού συστήματος, που αποκαθιστά την αντιστοιχία ψήφων και βουλευτικών εδρών και επιτρέπει όλες τις υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις να εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

Κατά συνέπεια, δεν έχει κανένα νόημα η παρουσία μας στη διακομματική επιτροπή, όπου θα τεθεί για συζήτηση πρόταση εκλογικού νόμου, τον οποίο εμείς απορρίπτουμε στο σύνολό του σαν εκλογικό σύστημα που νοθεύει τη λαϊκή βούληση και δε συμμετέχουμε σε καμιά συζήτηση σχετικά με την πρόταση αυτή ή παραλλαγή της, που δεν καθιερώνει την απλή αναλογική σαν πάγιο εκλογικό σύστημα».

Δημοσκοπήσεις

Λένε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι «εργαλείο» ανάλυσης της πολιτικής συμπεριφοράς σε μια ορισμένη στιγμή. Πιθανώς. Σε ό,τι έχει να κάνει, όμως, με την αξιοποίηση των δημοσκοπήσεων και τη φιλολογία που αναπτύσσεται κάθε φορά περί των «ευρημάτων» τους, ένα είναι σίγουρο: Οτι αποτελεί «εργαλείο», όχι ανάλυσης, αλλά υπαγόρευσης, υποβολής και επιβολής πολιτικών συμπεριφορών.

***

Οι μηχανισμοί, που αρέσκονται σε ατέρμονες συζητήσεις την επαύριο κάθε δημοσκόπησης (ο δικομματισμός, τα ΜΜΕ, οι πάσης φύσεως «αναλυτές», οι τηλε-γλάστρες που καμώνονται τους ιθύνοντες κλπ.), αν και καταναλώνουν εκατοντάδες ώρες για να «φωτίσουν» ένα προς ένα τα στοιχεία των γκάλοπ, εμφανίζουν μια εκπληκτική συμφωνία: Δεν αγγίζουν ποτέ εκείνο το στοιχείο - που προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις - σύμφωνα με το οποίο η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ως δυο κόμματα που δεν έχουν μεταξύ τους πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές!

***

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως, ποσοστό άνω του 53% που φτάνει μέχρι και το 60% (σε ένα πρόχειρο γκάλοπ που έγινε προχτές στην κρατική τηλεόραση) δηλώνει ότι δε διαπιστώνει διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Κι όμως! Ενώ μιλούν για τη μια ή τις δυο μονάδες που χωρίζουν τον Σημίτη από τον Καραμανλή, ενώ μιλούν επί μέρες και βδομάδες για το αν μειώθηκε μια ή δυο μονάδες η «ψαλίδα» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εντούτοις δεν τους απασχολεί καθόλου ένα ποσοστό της τάξης του ...60%!

***

Τι να υποθέσουμε; Οτι η μη αναφορά του συγκεκριμένου ευρήματος από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνιστά μια ιδιότυπη αποδοχή και ομολογία της (αντιλαϊκής) ομοιότητάς τους; Οτι οι «καλοί» δημοσιογράφοι, που αποφεύγουν να ομιλούν περί του συγκεκριμένου ευρήματος, έχουν «κέρδος» από την αποσιώπησή του;

Σε κάθε περίπτωση, μια συζήτηση για το πόσο μοιάζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα ήταν πολύ ενοχλητική για το πολιτικό τους σύστημα. Και, φυσικά, το πολιτικό τους σύστημα περιλαμβάνει και τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Συνεπώς, αν θέλεις οι πολίτες να συνεχίσουν να είναι εγκλωβισμένοι στο δικομματισμό, αν θέλεις τη διαιώνιση της λογικής του «μη χείρον», τότε καλό είναι να μη μιλάς για το πόσο όμοιοι είναι ...οι όμοιοι. Είναι κι αυτή μια άλλη εκδοχή του «όμοιος ομοίω αεί πελάζει».


Ν. Μπ.

Αγώνας για την απλή αναλογική

Ολο και περισσότεροι φορείς καθημερινά ζητούν την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Εκδηλώσεις για την προώθηση του αιτήματος γίνονται σε όλη τη χώρα, ως απάντηση στις κυβερνητικές προθέσεις να φέρει νέο εκλογικό νόμο, πάντα στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής και των πλαστών κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών.

Στη Λέσβο σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Διοίκησης του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, πήραν μέρος εκπρόσωποι κομμάτων, κινήσεων, μαζικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καταγγέλθηκαν οι μεθοδεύσεις του δικομματισμού για διατήρηση καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων. Αποφασίστηκε ο κάθε φορέας να αναπτύξει πολύπλευρη δράση, με στόχο την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 22.00 στα πλαίσια της εκπομπής «Προεκτάσεις» ο Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί με μέλη των παρατάξεων της ΓΣΕΒΕΕ για τις πολιτικές απέναντι στον κλάδο τους.
Ν. ΣΜΥΡΝΗ
Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της για την ενεργοποίηση όλων των πολιτών στην υπόθεση της Ειρήνης, πραγματοποιεί, τη Δευτέρα 29 Σεπτέμβρη και ώρα 19.00, στην αίθουσα «Γαλαξίας» στην πλατεία Νέας Σμύρνης, εκδήλωση με θέμα: «Η Αντίσταση στον Πόλεμό τους, η Απάντησή μας στην Τρομοκρατία τους».

Θα μιλήσουν:

  • Δημήτρης Καλτσώνης, εκπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ.
  • Νίκος Μπατιστάτος, πρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης Νέας Σμύρνης.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με:

  • Απαγγελίες ποιημάτων για την ειρήνη από την ηθοποιό Αγνή Βλάχου.
  • Μουσικό πρόγραμμα με την Σύλβια Καπερνάρου στα φωνητικά και Βασίλη Κώτσια στην κιθάρα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ