ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΒΕΕ
Οργιο παρατυπιών με την εκλογή αντιπροσώπων

Δεκάδες διπλοψηφίες στις εκλογές των Ομοσπονδιών. Στον «αέρα» 60-70 αντιπρόσωποι

Εξαιρετικά σημαντικές παρατυπίες στη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων, αποκαλύπτονται λίγες μέρες πριν το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που θα γίνει στις 27 και 28 Σεπτέμβρη. Οπως προκύπτει από συγκεκριμένα στοιχεία που αποκάλυψε η ΔΗΚΕΒΕ, περίπου 60 - 70 αντιπρόσωποι για το Συνέδριο βρίσκονται στον «αέρα» και η τυχόν νομιμοποίησή τους απειλεί ουσιαστικά τη γνησιότητα του Συνεδρίου. Ο «Ρ» μίλησε με τον Μπάμπη Μηνά, μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ, μέλος της επιτροπής νομιμοποίησης αντιπροσώπων για το Συνέδριο και στέλεχος της ΔΗΚΕΒΕ.

- Εχετε διαπιστώσει παρατυπίες στη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ;

- Την τελευταία δεκαετία κυριαρχούσε μια «χαλαρότητα» στην εφαρμογή των κριτηρίων νομιμοποίησης των αντιπροσώπων των Ομοσπονδιών προς της ΓΣΕΒΕΕ. Το αποτέλεσμα ήταν μετά το Συνέδριο του 2002, Πρωτοδικείο και Εφετείο να βγάλουν παράνομη την τότε διοίκηση της συνομοσπονδίας. Αυτή η κατάσταση της «χαλαρότητας» εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Αν οι άλλες παρατάξεις δεν εφαρμόσουν νόμους και καταστατικό και νομιμοποιήσουν τους αντιπροσώπους όπως τους έχουν δηλώσει οι Ομοσπονδίες, τότε θα μιλάμε πια για ένα νόθο Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ.

Θέση της ΔΗΚΕΒΕ, έχοντας υπόψη αυτά τα προβλήματα, ήταν να γίνει το Συνέδριο 2- 3 μήνες αργότερα, ώστε να δοθούν τα χρονικά περιθώρια σε σωματεία και Ομοσπονδίες να κάνουν Γενικές Συνελεύσεις και να εκλέξουν όργανα και αντιπροσώπους τηρώντας το καταστατικό της ΓΣΕΒΕΕ. Κατά πλειοψηφία, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΕΒΕ ψήφισαν το Συνέδριο να γίνει τώρα, στερώντας τη δεινότητα για ένα Συνέδριο όσο το δυνατό πιο γνήσιο.

- Ποιες παρατυπίες έχετε διαπιστώσει;

- Οι σχετικοί νόμοι 1712 και 2081, αλλά και το καταστατικό, δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε επαγγελματοβιοτέχνη και έμπορο να ανήκει σε δύο σωματεία, δηλώνοντας με υπεύθυνη δήλωση ποιο από τα δύο είναι το κύριο σωματείο του - εκείνο δηλαδή μέσω του οποίου ψηφίζει αντιπροσώπους για όλα τα παραπάνω όργανα - και ποιο είναι το δεύτερο. Ανάλογα και τα σωματεία μπορούν να ανήκουν σε δύο Ομοσπονδίες, επιλέγοντας ποια από τις δύο είναι η κύρια, μέσα από την οποία έχει δικαίωμα να εκλέξει αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ.

Σήμερα έχουν διαπιστωθεί τα εξής προβλήματα: Διπλοψηφίες σε ορισμένα σωματεία για την ανάδειξη αντιπροσώπων για τα συνέδρια των Ομοσπονδιών, καθώς τα μέλη τους ψήφισαν και στα κύρια και στα δεύτερα σωματεία τους για την εκλογή αντιπροσώπων. Διπλοψηφίες από αντιπροσώπους στα Συνέδρια των Ομοσπονδιών, όπου ψήφισαν εκλεγμένοι και από τα κύρια και από τα δεύτερα σωματεία. Διπλοψηφίες σε περιπτώσεις όπου ένα σωματείο επιλέγει ως κύριες και τις δύο Ομοσπονδίες στις οποίες ανήκει. Υπάρχουν και καταγγελίες συναδέλφων ότι φέρονται να έχουν ψηφίσει σε εκλογές σωματείου στου οποίου τις αρχαιρεσίες δε συμμετείχαν ποτέ. Επίσης, υπάρχουν σωματεία τα οποία έκαναν αρχαιρεσίες πολύ αργότερα από τη λήξη της θητείας των οργάνων τους, χωρίς να υπάρξει στο μεταξύ διορισμός προσωρινής διοίκησης, όπως προβλέπεται από το νόμο σε αυτές τις περιπτώσεις. Ακόμη, σωματεία που ήταν ανενεργά για πάρα πολλά χρόνια εμφανίστηκαν ξαφνικά να λειτουργούν και πάλι χωρίς διορισμό διοίκησης πριν την επαναδραστηριοποίησή τους.

- Εχετε υπολογίσει με πόσους αντιπροσώπους υπάρχει πρόβλημα;

- Σε σύνολο 263 αντιπροσώπων που έχουν δηλωθεί από τις Ομοσπονδίες, 60 -70 από αυτούς έχουν πρόβλημα χωρίς ο έλεγχος της επιτροπής να έχει γίνει στο βάθος που θα έπρεπε.

- Τι το εμπόδισε αυτό;

- Οι αποφάσεις του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, η πρακτική που κυριαρχεί και η «χαλαρότητα» την οποία επικαλέστηκαν οι άλλες παρατάξεις, μεταξύ άλλων και στο όνομα της μαζικοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος.

- Ποιες Ομοσπονδίες έχουν πρόβλημα;

- Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Στα επτά, κύρια, σωματεία της Ομοσπονδίας Δυτικής Αττικής εμφανίζονται ότι ψήφισαν 1.172 συνάδελφοι. Από αυτούς, 400 έχουν διπλοψηφίσει, τριπλοψηφίσει, ακόμη και τετραπλοψηφίσει! Δηλαδή, ψήφισαν δύο φορές για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας και στο κύριο και στο δεύτερο σωματείο τους. Μερικοί ψήφισαν δύο φορές και στο ίδιο σωματείο, όπως φαίνεται και από τα πρωτόκολλα της ψηφοφορίας. Σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. ο Σταύρος γίνεται... Σταυρούλα και ο αριθμός ταυτότητας παραμένει ίδιος.

Στην Ομοσπονδία Βυζαλντίας (Νιγρίτα), έγιναν εκλογές την ίδια μέρα σε τέσσερα σωματεία με την ίδια δικαστικό αντιπρόσωπο. Συνάδελφοι με το ίδιο ονοματεπώνυμο, αλλά με διαφορετικό... αριθμό ταυτότητας συμμετέχουν στις εκλογές των σωματείων. Στη συνέχεια, στην καλύτερη περίπτωση εμφανίζεται να συμμετέχει στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, αντιπρόσωπος που έχει το ίδιο όνομα αλλά διαφορετικό... αριθμό ταυτότητας από εκείνον που εκλέχτηκε! Οπως και στη Δυτική Αττική, συνάδελφοι έχουν αρνηθεί, με υπεύθυνες δηλώσεις, πως έχουν συμμετάσχει στις εκλογές συγκεκριμένων σωματείων. Στο προηγούμενο Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ η Ομοσπονδία Βυζαλντίας συμμετείχε με δύο αντιπροσώπους και σε αυτό δηλώνει έξι. Ολα αυτά οδήγησαν τη ΔΗΚΕΒΕ να απευθυνθεί στο Πρωτοδικείο Νιγρίτας. Αποκαλύφθηκε ότι τα τελευταία έγγραφα από εκλογές των σωματείων χρονολογούνται το 1988 και ενός το 1991.

Στην Ομοσπονδία Εστιατόρων οι αντιπρόσωποι από τα κύρια σωματεία ήταν 76. Για το Συνέδριο ψήφισαν συνολικά 116. Δηλαδή 40 αντιπρόσωποι ψήφισαν παράνομα, αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα και τη βούληση του εκλογικού Σώματος. Ανάλογες είναι οι περιπτώσεις των Ομοσπονδιών των Αρτοποιών, Κρεοπωλών, Πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, της Ξάνθης και του Ηρακλείου Κρήτης. Στη Ναύπακτο και στις Κυκλάδες εκλέχτηκαν αντιπρόσωποι για το Συνέδριο ακόμη και μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής!

- Ποια είναι η θέση της ΔΗΚΕΒΕ γι' αυτές τις περιπτώσεις;

- Οι Ομοσπονδίες στις οποίες έχουμε διπλοψηφίες και αλλοίωση των αποτελεσμάτων, να συμμετέχουν στο Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ ως παρατηρητές και οι αντιπρόσωποί τους να μη συμμετέχουν στις εκλογές των οργάνων.

- Τι υποστηρίζουν οι άλλες παρατάξεις για τις παρατυπίες;

- Με μια φωνή, μέχρι σήμερα, είναι αντίθετες στην καθαρή θέση της ΔΗΚΕΒΕ. Για την Ομοσπονδία της Δυτικής Αττικής προτείνουν να μειωθούν οι αντιπρόσωποι κατά αναλογία με τους 400 διπλοψηφίσαντες. Πρακτικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να αποκλειστεί αντιπρόσωπος που ψηφίστηκε κανονικά και να συμμετάσχει κάποιος που εκλέχτηκε με διπλοψηφίες. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις προτείνουν την κανονική συμμετοχή των Ομοσπονδιών στο Συνέδριο.

- Πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση η ΔΗΚΕΒΕ;

- Θα επαναλάβουμε τη θέση μας στο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ την παραμονή του Συνεδρίου, που θα εξετάσει ειδικά αυτό το θέμα. Αν δε γίνει δεκτή θα προσφύγουμε σε όλα τα νόμιμα ένδικα ή μη μέσα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένα Συνέδριο όσο το δυνατό - μέσα σε αυτές τις συνθήκες - γνήσιο. Για την όποια ταλαιπωρία της ΓΣΕΒΕΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ, την ευθύνη θα την έχουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που θέλουν ένα νόθο Συνέδριο.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Και θα χάσουν και θα ταλαιπωρηθούν

Θα «μαρτυρήσουν» οι ελαιοπαραγωγοί για να πάρουν επιδότηση σε όλες τις πραγματικές ποσότητες λαδιού που παρήγαγαν. Χτες η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ αποφάσισε ότι η προκαταβολή της επιδότησης για την παραγωγή της εμπορικής περιόδου 2002/2003 θα είναι 1,113 ευρώ το κιλό (379 δρχ.), με βάση μια ποσότητα 458.202 τόνους που δήλωσε ως τελική παραγωγή το υπουργείο Γεωργίας.

Το ζήτημα όμως είναι ότι με βάση τις δηλώσεις των παραγωγών η προηγούμενη παραγωγή φτάνει τους 600.000 τόνους και γίνεται φανερό πως θα πέσουν πάλι τα κυβερνητικά μαχαίρια και νέα διοικητικά μέτρα περιορισμού της παραγωγής εκ των υστέρων. Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες τόσο για την ύπαρξη του πενιχρού πλαφόν των 419.000 τόνων, όσο και για την απουσία ελέγχων και αποτροπής στα όποια πανωγραψίματα, καθώς και μιας προστασίας του εισοδήματος των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών. Και μπορεί οι κυβερνώντες να βγουν πάλι και να πανηγυρίζουν ότι η «εικονική» επιδότηση στο λάδι είναι καλή, αλλά είναι σίγουρο ότι εκατοντάδες χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί θα τρέχουν μέσα στο επόμενο διάστημα για να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Και είναι, επίσης, σίγουρο ότι θα υποστούν σημαντική οικονομική ζημιά, εξαιτίας των ισχυόντων μέτρων της ΕΕ και της ακολουθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ η χασούρα τους θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη από το 2005 και όταν θα γίνουν πράξη οι νέες χειρότερες προτάσεις της ΕΕ για την αναθεώρηση της ΚΟΑ ελαιολάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ