ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Συνεχίζεται η αδιαλλαξία της κυβέρνησης

Συνεδριάζουν σήμερα οι Ομοσπονδίες ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους

Κανένα αποτέλεσμα δε βγήκε και από τη χτεσινή συνάντηση των πανεπιστημιακών με τον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, αφού η κυβέρνηση εμμένει στην αύξηση του 7%, διαμοιρασμένη στα επιδόματα και στο βασικό μισθό, πράγμα που παραμένει πολύ πίσω από τις ανάγκες και τα αιτήματα των πανεπιστημιακών. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο παρουσίασε πρώτες σκέψεις ενίσχυσης των αποδοχών των δύο πρώτων βαθμίδων σε συνδυασμό με την παραγωγικότητα... Ενώ υπήρξαν γενικές διαβεβαιώσεις ότι οι χρηματοδοτήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, από το φετινό προϋπολογισμό, θα είναι αυξημένες.

Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία πανεπιστημιακών), που συνεχίζει τις κινητοποιήσεις.

Πριν από τους πανεπιστημιακούς ο Ν. Χριστοδουλάκης συναντήθηκε με τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ και σε μια προσπάθεια να «διασπάσει» το «κοινό τους μέτωπο» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεξεργαστεί μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση για τα ΤΕΙ. Η κατάληξη ήταν να συνεχιστεί ο διάλογος με νέα συνάντηση την επόμενη βδομάδα. Και η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα για να καθορίσει την παραπέρα στάση της.

Στην ουσία, η κυβέρνηση συνεχίζει την αδιάλλακτη τακτική της και την εισοδηματική πολιτική λιτότητας, παρά τις διακηρύξεις περί κοινωνικών παροχών. Ειδικά για τον κλάδο των πανεπιστημιακών, αυτή η τακτική συμβαδίζει με τη γενικότερη πολιτική των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αφού, σύμφωνα μ' αυτές, αναγκάζει τους πανεπιστημιακούς να στραφούν σε εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες και ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης (κυρίως της έρευνας) για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Ι. Βαβούρας: Δεν είναι αυτός ο ρόλος του πρύτανη

Αντιδρώντας άμεσα στην απαίτηση του υπουργού Παιδείας και στην παραίνεσή του προς τους πρυτάνεις των ΑΕΙ να περικόψουν τις αποδοχές των συναδέλφων τους για όσες μέρες συμμετέχουν στην αποχή, ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Ι. Βαβούρας, δήλωσε χτες: «Θεωρώ ότι χρέος μου, ως πρύτανης αλλά κυρίως ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, είναι να υποβάλω την παραίτησή μου στον υπουργό Παιδείας». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρύτανης της Παντείου αναμενόταν να επιδώσει σχετική επιστολή του στον υπουργό Παιδείας, όπου θα εξηγούσε τους λόγους αυτής του της στάσης.

Πάντως, ο πρύτανης χτες δήλωσε ότι οι πανεπιστημιακοί κατανοούν τις αγωνίες των φοιτητών και μπορούν να τους απαντήσουν για τους λόγους της αποχής. Αναφέρθηκε στις διαβεβαιώσεις που είχαν πάρει οι πρυτάνεις από τον υπουργό Παιδείας (στην τελευταία Σύνοδό τους στα Γιάννενα) ότι θα τηρηθεί η συμφωνία της τετραμερούς επιτροπής διαλόγου. Επίσης, μίλησε για το λειτούργημα του πανεπιστημιακού δασκάλου, που δεν εξαντλείται στην αίθουσα διδασκαλίας, και πρόσθεσε ότι εάν έκαναν πλήρη απεργία, τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν στους φοιτητές θα ήταν πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι τώρα, που θα αποκατασταθούν στη συνέχεια.

«Θεωρώ ότι ο ρόλος μου ως πρύτανη δεν είναι αυτός που προκύπτει από την επιστολή του κ. υπουργού Παιδείας», τόνισε, και πρόσθεσε, αναφερόμενος στον υπουργό, πως «αν θεωρεί ότι αντιλαμβάνομαι το έργο μου ως πρύτανη παράνομα, δηλώνω άμεσα την παραίτησή μου».

Αύριο αποφασίζουν οι καθηγητές

Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία γενικών συνελεύσεων για τους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ αύριο το πρωί συνέρχεται στην Αθήνα η γενική συνέλευση των προέδρων της ΕΛΜΕ της χώρας, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την πραγματοποίηση απεργίας στις 6 και 7 Οκτώβρη. Υπενθυμίζεται ότι απεργία για τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη έχουν εξαγγείλει και οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ, τα περί εξάντλησης των περιθωρίων για αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς επανέλαβε χτες η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Δώσαμε μεγάλες και σημαντικές αυξήσεις. Τέτοιες που δεν πήραν φέτος άλλοι κλάδοι εργαζομένων. Οι αυξήσεις που δόθηκαν στους εκπαιδευτικούς είναι υπερπολλαπλάσιες από αυτές που δόθηκαν σε άλλους κλάδους», δήλωσε χτες, σημειώνοντας ότι «για φέτος εξαντλήσαμε τα περιθώρια που είχαμε». Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας έσπευσε με ανακοίνωση να απαντήσει στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και τις προχτεσινές εκτιμήσεις τους για τις αποδοχές τους όπως θα διαμορφωθούν με το νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει από 1 Γενάρη 2004. Από την ανακοίνωση του υπουργείου «προκύπτει ότι από 1-1-2004 ο νεοεισερχόμενος με μηδέν έτη υπηρεσίας θα λάβει 37.000 δρχ. μηνιαίως, το Μ.Κ. 17 (1 έτος υπηρεσίας) θα λάβει αύξηση 117.34 ευρώ ή 40.000 δρχ. μηνιαίως, ο δε καταληκτικός βαθμός 166.31 ευρώ ή 56.670 δρχ. μηνιαίως». Στην ανακοίνωση, όμως, δε γίνεται αναφορά στα προβλήματα των σχολείων και τη συνολική αντιεκπαιδευτική πολιτική, που επίσης κατήγγειλαν στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου τους οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μαζί με γονείς. Σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά των εκπαιδευτικών, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει ότι οι αυξήσεις που προτείνει η κυβέρνηση βρίσκονται μακριά από την πραγματική αναπλήρωση των απωλειών της τελευταίας δεκαετίας και μόλις αναπληρώνουν αυτές του 2003 και 2004.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Επίτιμη διδάκτωρ η Μ. Δελιβάνη - Νεγρεπόντη

Επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης (ΔΟΣΑ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ανακηρύχτηκε η Μαρία Δελιβάνη - Νεγρεπόντη, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην εκδήλωση ανακήρυξης, που έγινε χτες το πρωί στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή, παρέστη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Επίσης παραβρέθηκε ο Στέλιος Παπαθεμελής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Για την προσφορά και το έργο της Μ. Δελιβάνη - Νεγρεπόντη μίλησαν ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ιωάννης Σχοινάς και ο αντιπρύτανης και πρόεδρος του Τμήματος ΔΟΣΑ Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου.

Κατά την είσοδό της στο χώρο της εκδήλωσης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Με την κυρία Δελιβάνη με συνδέουν πολλά ζητήματα προβληματισμών, ενδιαφερόντων γύρω από τη διεθνή κατάσταση, την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, την κατάσταση στην Ελλάδα και το ρόλο της στην περιοχή. Η Μαρία Δελιβάνη είναι ένας άνθρωπος που ανησυχεί, που σκέφτεται με μεγάλη ειλικρίνεια και υπευθυνότητα για τα ζητήματα». Επίσης, με αφορμή την παρουσία της στο Πανεπιστήμιο, πρόσθεσε πως «η Ανώτατη Παιδεία στην Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και βρίσκεται μπροστά σε δυσμενείς εξελίξεις».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ορκίστηκαν οι πρώτοι απόφοιτοι του Τμήματος ΔΟΣΑ.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΣΤΟ ΑΠΘ
Αναστολή απεργιών

Εκλεισε χτες, ο πρώτος κύκλος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, με τους εργαζόμενους σε εργολαβίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο να παραμένουν σε επιφυλακή και να προγραμματίζουν τις επόμενες αντιδράσεις τους μέσα στη βδομάδα που έρχεται. Οι εργαζόμενοι αυτοί που εργάζονται με τον πέλεκυ της ανεργίας να κρέμεται διαρκώς πάνω από τα κεφάλια τους, αλλά και με μισθούς πείνας, εκβιασμούς και ανελέητη εργασιακή εκμετάλλευση από τους εργολήπτες ιδιώτες που θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική της κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί τομείς και υπηρεσίες του πανεπιστημίου, διεκδικούν το αυτονόητο: σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα, άμεση αποδέσμευση από την ομηρία των εργολάβων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ