ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
Παλιά μου τέχνη κόσκινο...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Πλήρης συμφωνία στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου περί αυθαιρέτων διαπιστώθηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με το προεδρείο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), παρά τις πρώτες αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί». Αυτά έγραφαν τα σχετικά ρεπορτάζ των χτεσινών εφημερίδων. Κι αν νομίζετε πως στο προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ είναι αιρετοί που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, άρα είναι εύλογη και η πλήρης συμφωνία τους, κάνετε λάθος. Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ είναι ο Π. Φιλίππου, ο οποίος υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΝ και, βέβαια, υπάρχουν και αρκετοί υποστηριζόμενοι από τη ΝΔ, στις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου.

Παλιά μου τέχνη κόσκινο, δηλαδή. Ως κόμματα καταγγέλλουν το νομοσχέδιο περί αυθαιρέτων και ως δήμαρχοι και κοινοτάρχες σπεύδουν να βάλουν πλάτη στην εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης. Οπως κάνουν χρόνια τώρα, ιδιαίτερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΥΓ: Παρεμπιπτόντως, να σας ενημερώσουμε και για το εξής: Στη συνάντηση συζητήθηκε και ποιος θα πληρώνει το κόστος επέκτασης των δικτύων κοινής ωφελείας (ύδρευσης, κλπ.), αλλά δεν υπήρξε κατάληξη. Πάντως, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι το κόστος αυτό θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων...

Ο παρουσιαστής και η τριάδα

Ξανάρχισε τις προάλλες η τηλεοπτική εκπομπή «Ανατροπή» του Ι. Κ. Πρετεντέρη στο «Μέγκα». Θέμα της - ποιο άλλο; - τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Και προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι των κομμάτων. Οχι όλων των κομμάτων, όμως, αλλά μόνο τριών: Του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. Ισως, γιατί ο παρουσιαστής ήθελε τη διατήρηση του «πολιτικού καυγά» - ο οποίος του έλειψε όλο το καλοκαίρι, όπως είπε - σε ...πολιτισμένα πλαίσια. Το γεγονός αυτό έγινε περισσότερο φανερό στην πορεία της συζήτησης, όταν ο κ. Κουλούρης έγινε Κίμων, ο κ. Μεϊμαράκης έγινε Βαγγέλης και η κ. Δαμανάκη έγινε Μαρία. Η μόνη αναφορά σε άλλο πολιτικό κόμμα έγινε, όταν ο ...Βαγγέλης εξασκούσε τη λαϊκίστικη, δήθεν αντιπολίτευση της ΝΔ κι ο παρουσιαστής τον αποστόμωνε, λέγοντάς του με συγκαταβατικό χαμόγελο: «Μα, αυτά τα λέει το ΚΚΕ»...

Κι έτσι, όλα κύλησαν όμορφα και ωραία. Ακόμη και πρόβες να 'χανε κάνει, δε θα τα πήγαιναν καλύτερα...

Τα «μάτια» του «μεγάλου αδελφού»

Επαληθεύονται, δυστυχώς, πολύ γρήγορα οι ενδοιασμοί που είχε εκφράσει το ΚΚΕ, σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα «μέτρα ασφαλείας» των Ολυμπιακών Αγώνων σε βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων. Οι 502(!) κάμερες που άρχισαν ήδη να εγκαθίστανται σε ολόκληρη την Αθήνα δε θα δίνουν «εικόνα» για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αλλά κυρίως για την παρακολούθηση των όποιων διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων γίνονται, οπουδήποτε σχεδόν στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κάμερες, από τις οποίες 210 ανήκουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ και 292 στην ΕΛ.ΑΣ., δεν τοποθετούνται στους δρόμους που αποτελούν το λεγόμενο «ολυμπιακό δακτύλιο» (Λεωφ. Κηφισίας, Β. Σοφίας, Καλλιρρόης, Ποσειδώνος, Αττική Οδός κ.α.), αλλά και σε όλες σχεδόν τις πλατείες και τους δρόμους της Αθήνας. Επειδή μάλλον θα ήταν αφέλεια να περιμένει κανείς να απομακρυνθούν οι κάμερες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, το αποτέλεσμα θα είναι η Αθήνα να μετατραπεί σε μία από τις πλέον ασφυκτικά παρακολουθούμενες πόλεις στον κόσμο. Τίποτα δε μένει κρυφό, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του «μεγάλου αδελφού» των δυνάμεων καταστολής, εγχώριων και ξένων.

Χωρίς σχόλια

«Τώρα, που τέλειωσαν οι εκλογικές αναμετρήσεις στα κρατίδια - σημειώνουν Γερμανοί αναλυτές - οι χριστιανοδημοκράτες θα αλλάξουν στάση και θα δώσουν "πράσινο" φως στη διαβόητη "Ατζέντα 2010" του Σρέντερ, που αφορά στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Υγείας, των εργασιακών σχέσεων, της φορολογίας και των συντάξεων». Αυτά γράφαμε προχτές, σχολιάζοντας την πανωλεθρία του Γκ. Σρέντερ και του κόμματός του, όπως και της συμμαχικής κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών - «Πρασίνων» στις πρόσφατες εκλογές του κρατιδίου της Βαυαρίας.

Διαβάστε τώρα και τη δήλωση του επικεφαλής του συνδέσμου των Γερμανών βιομηχάνων, Μίχαελ Ρογκόβσκι: «Πολύ συχνά έχω διαφωνήσει με τον καγκελάριο, επειδή πίστευα ότι δε συντελείται πρόοδος στη Γερμανία, όπως αυτοί οι νόμοι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Θέλουμε να δούμε τη Γερμανία να προχωρεί». Κι είπε κι άλλα ο κ. Ρογκόβσκι, όλα επαινετικά για την κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών - «Πρασίνων» και την «Ατζέντα 2010», καταλήγοντας σε κάλεσμα υποστήριξης των αντεργατικών αυτών σχεδίων και από τη χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση.

Τα σχόλια περιττεύουν...


Τα ... Ολυμπιακά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ, που πληρώνονται πανάκριβα από το λαό - ή θα πληρωθούν πανάκριβα τις επόμενες δεκαετίες, όσα εξ αυτών κατασκευάζονται με δάνεια - και μετά τους Αγώνες θα «παραδοθούν» στο επιχειρηματικό κεφάλαιο, για παραπέρα εκμετάλλευση.

Μεγάλες επιχειρήσεις - χορηγοί, που έχουν μοιράσει μεταξύ τους τις ομάδες και τους αθλητές, βάζοντας ταρίφες για τις επιδόσεις και τα διάφορα μετάλλια, ενώ πέφτουν σαν βροχή τα σχετικά διαφημιστικά τηλεοπτικά σποτ και το συνολικό κόστος μετακυλιέται στους καταναλωτές, προς δόξαν της αγοράς και των νόμων της.

Κι αν δεν μπήκατε ακόμη στο ...αθάνατο αρχαίο πνεύμα, φροντίζουν γι' αυτό τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μηνύματα, οι καταχωρίσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, κλπ., του «Αθήνα 2004», τα οποία διαφημίζουν μπλουζάκια, καπέλα, σήματα, κλπ., κλπ.

Εναν περίπου χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και το κάθε λογής εμπόριο - πρωτίστως των αξιών και ιδανικών - δίνει και παίρνει. Το «πάρε δώσε» κυριαρχεί παντού και βάζει τη χυδαία σφραγίδα του στους υποτιθέμενους διαφορετικούς Αγώνες, που θα οργάνωνε η Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των κυβερνώντων, όταν η Αθήνα έπαιρνε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τη σχετική εντολή.

Εναν περίπου χρόνο πριν το άνοιγμα της αυλαίας, κι ένα τεράστιο και πολύμορφο αλισβερίσι πολυεθνικών και εγχώριων υπεργολάβων τους, κυβερνώντων και κάθε λογής μεσαζόντων, έχουν ήδη μετατρέψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σε μοχλό αλλοτρίωσης και χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων, σε μια τεράστια επιχείρηση αποκόμισης κερδών από τους λίγους «έχοντες και κατέχοντες», ρουσφετολογίας και ψηφοθηρίας - έρχονται και εκλογές... - χυδαίας εμπορευματοποίησης των πάντων.

Κι ο λαός; Η νεολαία; Τα μοναδικά τους ...δικαιώματα συμπυκνώνονται στην πληρωμή του ...μάρμαρου και, βέβαια, να γεμίσουν τις κερκίδες στη διάρκεια των Αγώνων, συμπεριφερόμενοι ως «καλοί θεατές», σύμφωνα και με τις πολυσέλιδες σχετικές οδηγίες του «Αθήνα 2004»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κάποτε, οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες εφάρμοζαν την τακτική «άρτος και θεάματα», για να αποπροσανατολίζουν και να χειραγωγούν τους πολίτες της αρχαίας Ρώμης. Τώρα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Δεν προσφέρεται ούτε καν άρτος, ενώ ακόμη και τα εισιτήρια είναι πανάκριβα...

Ο στόχος, πάντως, παραμένει ο ίδιος: Η παραμονή του λαού και της νεολαίας στη θέση του θεατή, να χειροκροτά και να εκστασιάζεται, για να ξεχνά όλα όσα τον βασανίζουν και τον ταλαιπωρούν...

Ετοιμάζουν νέα δεινά

Η ανακίνηση - τις τελευταίες μέρες - του ασφαλιστικού, τόσο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ που καμώνεται πως δε γνωρίζει τίποτα για το φόνο, ενώ με τους δικούς της νόμους άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, θέτει αναγκαστικά σε εγρήγορση τις ταξικές δυνάμεις. Γίνεται καθαρό ότι πίσω και πέρα από το δικομματικό καυγά, για το ποιος προωθεί καλύτερα τις αντιασφαλιστικές ανατροπές, προετοιμάζεται νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα.

Οταν το 2002 η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι το «ασφαλιστικό έκλεισε», με την ψήφιση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος (ν.3029) κι από κοντά η ΓΣΕΕ χειροκροτούσε, οι κομμουνιστές προειδοποιούσαν ότι αυτή η λαίλαπα δε θα σταματήσει. Σημείωναν ότι η κυβέρνηση έβαζε τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομήσει όλο το αντι-ασφαλιστικό οικοδόμημά της.

Ενα χρόνο μετά, η ίδια κυβέρνηση, ρίχνει τις πρώτες βολές. Καλλιεργεί το έδαφος για τη νέα επίθεση. Ανακοινώσεις, δηλώσεις, διαρροές, όλα μπαίνουν στο «παιχνίδι». Από τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Π. Τήνιο, που παρουσίασε προχτές το όραμά του για τις συντάξεις του μέλλοντος, τον ίδιο τον Κ. Σημίτη, που βρίσκει υψηλό το μη μισθολογικό κόστος και ανακοινώνει επιδοτήσεις και μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και ως το δίδυμο Ρέππα - Σπυρόπουλου που ανακαλύπτουν την εισφοροδιαφυγή (όχι όμως των εργοδοτών, αλλά των μεροκαματιάρηδων), για να προτείνουν ασφάλιση ανάλογα με τις εισφορές των εργαζομένων και το ύψος των μισθών, όλοι δείχνουν ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Ηδη το υπουργείο Εργασίας προωθεί τη σύζευξη των επικουρικών με τα υπό ίδρυση επαγγελματικά, που θα λειτουργούν με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών θα τη φορτωθούν τα ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ. Η παράταση του εργάσιμου βίου σημαίνει - πέραν των άλλων - πρόσθετες εισφορές των ασφαλισμένων. Η σύνδεση των συντάξεων με το ύψος των μισθών υποκρύπτει τη μείωση των συντάξεων. Το κλέψιμο των ενσήμων σε βάρος των εργαζομένων θα το πληρώνουν οι εργαζόμενοι, αφού η σύνταξή τους θα εξαρτάται άμεσα από τις εισφορές. Οι «απασχολήσιμοι», οι υποαπασχολούμενοι, είναι από χέρι καμένοι. Η υιοθέτηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος υπονομεύει τις δυνατότητες που έδινε το αναδιανεμητικό σύστημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν αρκετό για ικανοποιητικές συντάξεις, αφού απαιτούσε βελτίωση. Οδηγεί και αυτή στη μείωση των συντάξεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Αλλά και θέτει τις επικουρικές συντάξεις σε εξάρτηση από τις αποδόσεις στα χρηματιστήρια. Ταυτόχρονα προδιαγράφει την ανάληψη απευθείας από το χρηματιστικό κεφάλαιο των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων. Πράγμα που σημαίνει ότι οι εισφορές των εργαζομένων θα χρηματοδοτούν την καπιταλιστική ανάπτυξη και τα κέρδη των εκμεταλλευτών τους.

Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μόνο την τελευταία δεκαετία, δεν αφήνει περιθώρια παρανοήσεων. Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί τους εκφραστές επιτίθενται με νέες ομοβροντίες στον πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη. Ανάλογη πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζομένων.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ