ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Χειροτερεύουν οι προϋποθέσεις απόδοσής τους

Σαν τρωκτικό η κυβέρνηση ροκανίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Στις δαγκάνες της τώρα πιάνει τις επικουρικές συντάξεις. Στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες βδομάδες, προβλέπεται η αύξηση των ημερών εργασίας και ασφάλισης στην επικουρική σύνταξη από τις 4.050 στις 4.500 μέρες.

Το ισχύον όριο των 4.050 ημερών ασφάλισης θα αυξηθεί προοδευτικά με την προσθήκη - κατά μέσο όρο - 150 ημερών για κάθε ημερολογιακό έτος. Ετσι ώστε οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ (ΕΤΕΑΜ με τον τελευταίο νόμο), μετά το 2007 θα χρειάζονται 4.500 μέρες ασφάλισης για να κατοχυρώσουν δικαίωμα επικουρικής σύνταξης.

Με δεδομένο ότι η δημιουργία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και η επικουρική ασφάλιση έχουν ημερομηνία έναρξης το 1983, οι μισθωτοί που βρίσκονταν στο ΙΚΑ (κύρια ασφάλιση) ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην κατοχύρωση της επικουρικής σύνταξης. Ιδιαίτερα αυτό αφορά εργαζόμενους που αντιμετώπισαν προβλήματα ανεργίας κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση των ημερών ασφάλισης για την κατοχύρωση επικουρικής σύνταξης επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να «σφίγγει» τους όρους απονομής συντάξεων, να ανεβάζει γενικά τα όρια.

Κινείται δηλαδή με συνέπεια στη γραμμή των ανατροπών που έφεραν οι νόμοι της ΝΔ την τριετία 1990-1992, αλλά και οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση «ενιαιοποιούνται» οι προϋποθέσεις που έθεσε ο νόμος 1902/90, ο οποίος αύξησε τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης από τις 4.050 μέρες στις 4.500 μέρες ασφάλισης ως προϋπόθεση για την κατώτερη σύνταξη (15ετία). Τώρα και η επικουρική θα αποδίδεται με την ίδια προϋπόθεση.

Γενικότερα η κυβέρνηση σε όλες τις αντιασφαλιστικές της παρεμβάσεις επικαλείται την ενιαιοποίηση, την εξομοίωση και τους ίδιους κανόνες απονομής συντάξεων. Στην πράξη όμως πρόκειται για εξομοίωση προς τα κάτω. Είναι ενιαιοποίηση πάντα προς το χειρότερο. Η κυβέρνηση σιγά σιγά «κλαδεύει» δικαιώματα. Μεταξύ του νόμου 1902 της ΝΔ και της ρύθμισης που έχει έτοιμη η κυβέρνηση για το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ υπάρχει συνέχεια και συνέπεια.

Επιπλέον, η χειροτέρευση των προϋποθέσεων απονομής των επικουρικών συντάξεων δεν είναι άσχετη με το γεγονός, ότι από εδώ και πέρα «ωριμάζουν» οι συνθήκες συνταξιοδότησης για πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, άρα απαιτούνται και μεγαλύτερες συνταξιοδοτικές δαπάνες. Ομως, μέχρι τώρα τα αποθεματικά του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ (ΕΤΕΑΜ) έχουν παρακρατηθεί από το ΙΚΑ, για να καλυφθούν δαπάνες της κύριας σύνταξης και παρά τον οργανωτικό διαχωρισμό τους δεν έχουν αποδοθεί.

Συνδικαλιστικά στελέχη σχολίαζαν, επίσης, ότι μπορεί να εξυπηρετεί και επεξεργασίες που θα ήθελαν τη «συγχώνευση» κύριας και επικουρικής ασφάλισης με μειωμένο το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης, καθώς, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι στην Ελλάδα, κύρια και επικουρική ασφάλιση επιτελούν την ίδια λειτουργία. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει και το σενάριο που ήδη δουλεύει η κυβέρνηση, για «σύζευξη» επικουρικών και επαγγελματικών Ταμείων, ώστε τα αποθεματικά των πρώτων να αποτελέσουν τη μαγιά για την ανάπτυξη του κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

«ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»
Χρησιμοποιούνται οι άνεργοι για να χτυπηθούν κατακτήσεις

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη στη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Με διάφορες αλχημείες και την παράθεση πληθώρας αριθμών ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, προσπάθησε χτες, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, να διαφημίσει την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της ανεργίας, όπως αυτός εμφανίζεται μέσα από το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση».

Ολες οι κυβερνητικές ενέργειες ακολουθούν τις πολιτικές που εκπορεύονται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ (πχ Λευκή Βίβλος) τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, υπενθυμίζοντας ότι οι κυβερνώντες συμμορφούμενοι με την ΕΕ έχουν αντικαταστήσει ακόμα και τη λέξη εργασία με αυτήν της απασχόλησης και του απασχολήσιμου.

Οι άνεργοι, τόνισε, χρησιμοποιούνται από το σύστημα ως εφεδρικός στρατός εργασίας για την αφαίρεση κατακτήσεων των ήδη εργαζομένων, ενώ τον ίδιο ρόλο θα παίξουν και οι 25.000 μερικώς απασχολούμενοι που θα προσληφθούν στο Δημόσιο. Ολοι αυτοί, είπε, θα προσληφθούν σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσω αυτών θα δεχτούν πίεση για το χτύπημα των δικαιωμάτων τους.

Ο Αγγ. Τζέκης σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς κομπασμούς για την αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας τόνισε ότι παρ' όλα αυτά η ανεργία στη χώρα μας είναι στα ύψη, ενώ οι μισθοί συνεχίζουν να μειώνονται. Δεν ωφελούνται, είπε, οι εργαζόμενοι από την αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας αλλά οι βιομήχανοι, οι οποίοι είναι πρώτοι στην ΕΕ στην αύξηση των κερδών τους. Από την άλλη μεριά ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι διαβαίνουν το κατώφλι του ορίου φτώχειας, αφού και οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες ολοένα και μειώνονται.

Η κυβέρνηση, είπε, στον τομέα της ανεργίας, προχώρησε τόσα χρόνια στη χορήγηση επιδοτήσεων στους βιομηχάνους, αλλά παρ' όλα αυτά χάνονται ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας και αυτές που δημιουργούνται είναι της μερικής απασχόλησης. Σχολιάζοντας δε την κριτική που ασκεί η ΝΔ είπε ότι πρόκειται για δημαγωγία, αφού το κόμμα αυτό δεν αμφισβητεί τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Με αφορμή τη συζήτηση ο Αγγ. Τζέκης κατήγγειλε τα νέα εργοδοτικά εγκλήματα των τελευταίων ημερών και τόνισε ότι στα μεταλλεία ιδιοκτησίας του προέδρου του ΣΕΒ δεν είχε γίνει κανένας έλεγχος από την αρμόδια Επιθεώρηση.

Χάνουν όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση

Απώλειες μέχρι και 30% μετρούν στις συντάξεις τους, εργαζόμενοι που έχουν κατά τον εργάσιμο βίο τους διαδοχική ασφάλιση σε δύο και περισσότερα ταμεία. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αυτοί εξαναγκάζονται να αναμένουν από 10 μήνες μέχρι δύο χρόνια προκειμένου να πάρουν την πρώτη τους σύνταξη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επεξεργασίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας που έχει ασφαλιστεί όλα τα χρόνια στο ΤΕΒΕ (35) θα πάρει σύνταξη 810 ευρώ, αν τα 15 απ' αυτά τα έχει στο ΙΚΑ, τότε η σύνταξή του θα μειωθεί στα 631 ευρώ, ποσοστό 22%. Αντίστοιχα, η μείωση στον δημόσιο υπάλληλο φτάνει το 24%, αν από τα 35 χρόνια εργασίας τα 15 είναι στο ΙΚΑ. Μάλιστα, στην περίπτωση των δημοσιογράφων η μείωση της σύνταξης φτάνει το 29%. Με 35 χρόνια ΤΣΠΕΑΘ το ποσό σύνταξης είναι 1.120 ευρώ, ενώ μειώνεται στα 798, αν τα 15 χρόνια από τα 35 είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο νόμου που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Επιδιώκει, μάλιστα, να το αξιοποιήσει στην κούρσα της παροχολογίας που έχει ξεκινήσει μπροστά στις εκλογές. Το μόνο της πρόβλημα είναι το κόστος. Ενα κόστος που δεν αποκλείεται να μετακυληθεί στα ίδια τα ταμεία ή να καλυφτεί με τη γνωστή μέθοδο της «αναδιανομής» στο εσωτερικό του συστήματος, που βέβαια πάλι θα κληθούν να το πληρώσουν εργαζόμενοι.

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουν, όχι μόνο να αρθεί η αδικία σε βάρος των εργαζομένων με διαδοχική ασφάλιση, αλλά να πληρώσουν οι «έχοντες και κατέχοντες». Αυτοί που εισφοροδιαφεύγουν, που κλέβουν τα ένσημα, αυτοί που καταλήστευσαν τα αποθεματικά των ταμείων.

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Για διαρκή παραγωγή πτυχιούχων σκλάβων

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο

Στη θεσμοθέτηση της καταδίκης του εργαζόμενου σε ένα διά βίου κυνήγι δεξιοτήτων και δουλιάς προχωρά η κυβέρνηση με την κατάθεση χτες του νομοσχεδίου για το «Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση» (ΕΣΣΕΕΚΑ). Το περιεχόμενό του δείχνει ένταση των προσπαθειών από την πλευρά της κυβέρνησης να γενικεύσει και να συστηματοποιήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ για πλήρη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς, τη σταδιακή υποκατάστασή της από ληξιπρόθεσμες καταρτίσεις και επανακαταρτίσεις σε αντικείμενα τα οποία τελικά η αγορά θα καθορίζει. Παράλληλα, μονιμοποιεί μια κατάσταση όπου οι εργαζόμενοι θα περιφέρονται από δουλιά σε δουλιά, ισόβια αμαθείς. Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι το σημείο της εισηγητικής έκθεσης που αναφέρει ότι «ο κάθε εργαζόμενος θα χρειαστεί να αλλάξει αρκετές φορές επαγγελματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής και θα χρειαστεί να επιμορφώνεται ή να επανακαταρτίζεται στα νέα δεδομένα που επιβάλλει το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και περιεχόμενο εργασίας».

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται Εθνικό Συμβούλιο Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και της Επαγγελματικής Κατάρτισης με την Απασχόληση, με τη συμμετοχή του κράτους και των «κοινωνικών εταίρων», το οποίο ουσιαστικά θα παρακολουθεί την πορεία των συστημάτων, θα την αξιολογεί και θα παρεμβαίνει. Περιγράφεται ως μια δέσμη πολιτικών που «διαμορφώνουν συνθήκες ασφάλειας των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων» και εμφανίζεται ως διέξοδος από την ανεργία, που όμως οι ίδιες πολιτικές δημιουργούν.

Το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ) αποτελούν ουσιαστικά έξι συστήματα. Πρόκειται για τα συστήματα Ερευνας των αναγκών της αγοράς εργασίας, τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης της επαγγελματικής κατάρτισης και των επαγγελματικών προσόντων και τέλος το σύστημα συμβουλευτικής, επαγγελματικού προσανατολισμού και σύνδεσης με την αγορά εργασίας.

Τους θέλουν μόνο να χτυπάνε παλαμάκια

Πριν δυο χρόνια η διοίκηση του Ιπποδρόμου του Φαλήρου, για να εξασφαλίσει κοινό στην κυβέρνηση, αξιοποιώντας την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των εργαζομένων, τους «μάντρωσε» με πούλμαν και τους οδήγησε σε ομιλία του Κ. Σημίτη στην Καλλιθέα! Σήμερα ο Ιππόδρομος είναι κλειστός από τις 29 Αυγούστου. Σήμερα ο Κ. Σημίτης εγκαινιάζει αθλητικές εγκαταστάσεις στον Αγ. Κοσμά. Χτες, όπως κατήγγειλε η Κ. Τσολακίδου, εργαζόμενη στον Ιππόδρομο, από την παράταξη ΔΑΣ, η διοίκηση του Ιπποδρόμου τηλεφώνησε σε έναν προς έναν τους εργαζόμενους για να βρίσκονται σήμερα στις 8 το πρωί στον Ιππόδρομο στο Φάληρο. Ψάχνουν πάλι για κοινό; Η συνδικαλίστρια πάντως καταγγέλλει ότι ήδη η διοίκηση έχει κλείσει και το πούλμαν που θα τους μεταφέρει!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ