ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Αποτάσσονται οι 27 αρνητές πιλότοι;

«Ανήθικες και παράνομες» χαρακτηρίζουν τις «στοχευμένες δολοφονίες» οι 27 πιλότοι. Η κυβέρνηση Σαρόν τους απάλλαξε των καθηκόντων τους...

Associated Press

«Ανήθικες και παράνομες» χαρακτηρίζουν τις «στοχευμένες δολοφονίες» οι 27 πιλότοι. Η κυβέρνηση Σαρόν τους απάλλαξε των καθηκόντων τους...
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, Πτέραρχος Νταν Χαλούτζ, διέταξε να απαλλαγούν άμεσα των καθηκόντων τους οι εννέα ενεργοί πιλότοι από τους 27 αεροπόρους που υπέγραψαν επιστολή, με την οποία αρνούνται να συμμετέχουν στις «παράνομες και ανήθικες», όπως τις χαρακτηρίζουν, «στοχευμένες δολοφονίες» στην Παλαιστίνη.

Το θέμα προφανώς και είναι -ξεκάθαρα- περισσότερο πολιτικό από ό,τι στρατιωτικό. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους πιλότους είναι ότι υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί στρατιωτικοί απέδωσαν την «αποτυχία» της επιχείρησης δολοφονίας του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, σεΐχη Αχμέτ Γιασίν, πριν τρεις βδομάδες, στη «μικρή» εκρηκτική ισχύ των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν, ώστε να μην υπάρξουν «πολλές» απώλειες μεταξύ των πολιτών (καλώντας, ουσιαστικά, για γενίκευση των σφαγών αμάχων!).

Ο Χαλούτζ δήλωσε στην εφημερίδα Χα'αρέτζ το βράδυ της Τετάρτης ότι οι υπογράφοντες την επιστολή θα τύχουν αντιμετώπισης ανάλογης με τους υπόλοιπους αρνητές: «Η μέθοδος έχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα», σχολίασε. Δε θα υπάρξουν αεροδικεία: Αν δεν αναιρέσουν, θα αποταχτούν ατιμωτικά. Οι υπόλοιποι 18 υπογράφοντες, στην πλειοψηφία τους εκπαιδευτές στη βάση Χάτζεριμ, απηλλάγησαν επίσης των καθηκόντων τους. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να εκπαιδεύσουν τις επόμενες γενιές πιλότων μας», εξήγησε.

Οι πιλότοι εξέφρασαν στην επιστολή τους μια άποψη που η κυβέρνηση Σαρόν δεν μπορεί να ανεχθεί: «Αρνούμαστε να συνεχίσουμε να πλήττουμε αθώους πολίτες... Η συνεχιζόμενη κατοχή πλήττει κρίσιμα την ασφάλεια της χώρας». Ο πιο θερμός υποστηρικτής της κατοχής και «πατέρας» του προγράμματος εποικισμού της Δυτικής Οχθης του Ιορδάνη, σήμερα πρωθυπουργός της χώρας, ο Αριέλ Σαρόν, προειδοποίησε: «Το θέμα θα αντιμετωπιστεί σύντομα και όπως αρμόζει». Ο πρώην πρόεδρος και πρώην διοικητής της αεροπορίας Εζερ Ουάιζμαν δήλωσε εν εξάλλω: «Να βάλουν την ουρά κάτω απ' τα σκέλια και να φύγουν από την αεροπορία το συντομότερο. Η άρνηση εκτέλεσης διαταγής είναι σαν καρκίνος. Πρέπει να αφαιρεθεί πριν διαδοθεί» (!), είπε. Στο ίδιο πνεύμα, ο Α/ΓΕΣ Μοσέ Γιααλόν χαρακτήρισε την επιστολή «πολιτική δήλωση», άρα «απαράδεκτη».

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Αμράμ Μίτζνα και ο βουλευτής του Μερέτζ Ζεχάβα Γκαλ-Ον είδαν το πράγμα διαφορετικά: Ισως η πολιτική ηγεσία θα έπρεπε να ξανασκεφτεί, είπαν, τι στέλνει τους καλύτερους στρατιώτες της να κάνουν...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΓΗ.- Νέα (ενδεχομένως σοβαρή) επιδείνωση φαίνεται να παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς το προεδρείο δικαστών αναγκάστηκε χτες να αποφασίσει νέα αναβολή της δίκης για μία βδομάδα.

ΡΩΜΗ.- Ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο επέδωσε χτες στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αίτηση με περίπου 900.000 υπογραφές (για να προκηρυχτεί δημοψήφισμα χρειάζονται 500.000 έγκυρες υπογραφές) για την ακύρωση του νόμου περί ασυλίας, που ψήφισε νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.- Το Κογκρέσο απέρριψε χτες τη χρηματοδότηση του αμφιλεγόμενου προγράμματος του Πενταγώνου «Total Information Awareness», που αποσκοπούσε, μεταξύ άλλων, στον έλεγχο και ανάλυση ηλεκτρονικών προσωπικών δεδομένων Αμερικανών πολιτών, προκειμένου να εντοπιστούν ...«πρότυπα ενδεχόμενης τρομοκρατικής συμπεριφοράς».

ΜΟΣΧΑ.- Εξι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν χτες σε συγκρούσεις με ενόπλους αυτονομιστές στην Τσετσενία.

ΣΕΟΥΛ.- Στην προώθηση νομοθεσίας με στόχο την ποινικοποίηση εργατικών κινητοποιήσεων προς άγραν ξένων επενδυτών, προσανατολίζεται η κυβέρνηση της Ν. Κορέας. Ο υπουργός Εργασίας, Κουόν Κι-χονγκ, είπε χτες πως στο στόχαστρο θα μπουν «παράνομες δραστηριότητες εργατικών ενώσεων, όπως η κατάληψη εργοστασίων, στήσιμο οδοφραγμάτων στις εισόδους εργοταξίων, υποκίνηση παράνομων διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Σέρβος αξιωματικός του στρατού τραυματίστηκε χτες σοβαρά, όταν το τζιπ στο οποίο επέβαινε δέχτηκε πυρά στο χωριό Ντομπρόσιν της νότιας Σερβίας, όπου δρουν Αλβανοί αυτονομιστές.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ενας 15χρονος, γιος βοηθού σερίφη στο Κολντ Σπρινγκ της Μινεσότα, πυροβόλησε και σκότωσε συμμαθητή του, τραυματίζοντας ακόμη έναν, επειδή τον πείραζαν...

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Ο διευθυντής του Ρόιτερς στο Λονδίνο απαίτησε χτες απ' τις αμερικανικές αρχές να δώσουν στη δημοσιότητα πλήρες αντίγραφο του πορίσματος έρευνας για τα φονικά πυρά κατά του εικονολήπτη Μάζεν Ντάνα από Αμερικανούς στρατιώτες, τον περασμένο Αύγουστο στη Βαγδάτη.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Στο στρατοδικείο κλήθηκαν χτες να απολογηθούν 12 Ινδονήσιοι στρατιώτες, με την κατηγορία του βάναυσου ξυλοδαρμού αμάχων στην επαρχία Ατσεχ, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις του στρατού με αυτονομιστές.

ΠΕΚΙΝΟ.- Η πρώτη επανδρωμένη κινεζική αποστολή στο Διάστημα θα γίνει τον ερχόμενο μήνα από το διαστημικό κέντρο της βορειοδυτικής επαρχίας Γκανσού, έγραψε χτεσινό άρθρο της Λαϊκής Ημερησίας του Πεκίνου.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Αθώωσαν την Λαουάλ...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Στην περίπτωση της Νιγηριανής νεαρής μητέρας Αμίνα Λαουάλ, οι διεθνείς πιέσεις ενάντια στο ενδεχόμενο θανατικής καταδίκης της διά λιθοβολισμού έφεραν αποτέλεσμα. Η Λαουάλ, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο με την κατηγορία της μοιχείας, απαλλάχτηκε χτες από ισλαμικό εφετείο της βόρειας Νιγηρίας.

Το πενταμελές σώμα δικαστών απέρριψε τη θανατική ποινή έναντι της Λαουάλ με τέσσερις ψήφους υπέρ και μία κατά, με αιτιολογικό «διαδικαστικά σφάλματα» και την «έλλειψη επαρκούς χρόνου και ευκαιριών» για την υπεράσπιση του εαυτού της...

Η νομική υπεράσπιση της 32χρονης Λαουάλ καλωσόρισε την απόφαση του ισλαμικού Εφετείου ως «νίκη του νόμου, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου».

«Εφυγε» ο Εντουαρντ Σαΐντ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Ενας από τους διαπρεπέστερους Παλαιστίνιους διανοούμενους, πανεπιστημιακούς δασκάλους, ο Εντουαρντ Σαΐντ, άφησε χθες την τελευταία του πνοή, μετά από 11χρονη μάχη με τον καρκίνο.

Ο θάνατος του Σαΐντ ανακοινώθηκε στη Νέα Υόρκη από την Λάουρα Κοραντέτι, εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, όπου ήταν καθηγητής, παρά τη λευχαιμία από την οποία έπασχε (κάτι που είχε διαγνωστεί το 1992).

Ο Σαΐντ, γεννημένος το 1935 στην Ιερουσαλήμ, συνέγραψε αναρίθμητα άρθρα και αρκετά βιβλία για το μεσανατολικό ζήτημα, το Ισλάμ, τη σχέση διανοουμένων - εξουσίας κλπ. (στα ελληνικά κυκλοφορούν τα Διανοούμενοι και εξουσία, Κουλτούρα και ιμπεριαλισμός, Η τρομοκρατία και η κοινωνία των πολιτών, Χωρίς Πατρίδα, Καλύπτοντας το Ισλάμ, Νέα τάξη, Οριενταλισμός). Ο Σαΐντ δίδασκε στο Κολούμπια Αγγλική και Συγκριτική Λογοτεχνία. Υπήρξε μέλος του εξόριστου παλαιστινιακού Κοινοβουλίου επί 14 έτη, από το οποίο παραιτήθηκε το 1991 λόγω των διαφωνιών του με τον Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίο κατέκρινε για την προσέγγισή του με το Ισραήλ.

Είχε χαρακτηρίσει τις Συμφωνίες του Οσλο, το Νοέμβρη του 1992, ως «εργαλείο για την παράδοση των Αράβων» στο εβραϊκό κράτος και στις ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος της ζωής του, μαχόταν για την παλαιστινιακή υπόθεση, τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Νέο χτύπημα Μπερλουσκόνι

Στο «ύψος» του στάθηκε για μια ακόμη φορά ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε ομιλία του προς Αμερικανούς επιχειρηματίες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο Μπερλουσκόνι, κάλεσε τους Αμερικανούς να επενδύσουν στην Ιταλία επειδή είναι μια ωραία χώρα, με «ωραίες γραμματείς» και «λιγότερους κομμουνιστές»...

«Πλέον το Κομμουνιστικό Κόμμα συγκεντρώνει μόλις το 16% των ψήφων (προφανώς εννοεί του Δημοκρατικούς της Αριστεράς) και μάλιστα αυτοί που υπάρχουν αρνούνται ότι υπήρξαν ποτέ κομμουνιστές» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Φυσικά και οι Δημοκρατικοί της Αριστεράς δεν είναι κομμουνιστές αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον πρωθυπουργό.

Και ολοκλήρωσε την «επίθεση γοητείας» λέγοντας ότι «στην Ιταλία έχουμε πολύ όμορφες γραμματείς... καταπληκτικά κορίτσια». Και σεξιστής και αντι-κομμουνιστής...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ