Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
«Εφυγε» ο Εντουαρντ Σαΐντ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Ενας από τους διαπρεπέστερους Παλαιστίνιους διανοούμενους, πανεπιστημιακούς δασκάλους, ο Εντουαρντ Σαΐντ, άφησε χθες την τελευταία του πνοή, μετά από 11χρονη μάχη με τον καρκίνο.

Ο θάνατος του Σαΐντ ανακοινώθηκε στη Νέα Υόρκη από την Λάουρα Κοραντέτι, εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, όπου ήταν καθηγητής, παρά τη λευχαιμία από την οποία έπασχε (κάτι που είχε διαγνωστεί το 1992).

Ο Σαΐντ, γεννημένος το 1935 στην Ιερουσαλήμ, συνέγραψε αναρίθμητα άρθρα και αρκετά βιβλία για το μεσανατολικό ζήτημα, το Ισλάμ, τη σχέση διανοουμένων - εξουσίας κλπ. (στα ελληνικά κυκλοφορούν τα Διανοούμενοι και εξουσία, Κουλτούρα και ιμπεριαλισμός, Η τρομοκρατία και η κοινωνία των πολιτών, Χωρίς Πατρίδα, Καλύπτοντας το Ισλάμ, Νέα τάξη, Οριενταλισμός). Ο Σαΐντ δίδασκε στο Κολούμπια Αγγλική και Συγκριτική Λογοτεχνία. Υπήρξε μέλος του εξόριστου παλαιστινιακού Κοινοβουλίου επί 14 έτη, από το οποίο παραιτήθηκε το 1991 λόγω των διαφωνιών του με τον Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίο κατέκρινε για την προσέγγισή του με το Ισραήλ.

Είχε χαρακτηρίσει τις Συμφωνίες του Οσλο, το Νοέμβρη του 1992, ως «εργαλείο για την παράδοση των Αράβων» στο εβραϊκό κράτος και στις ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος της ζωής του, μαχόταν για την παλαιστινιακή υπόθεση, τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ