Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
ΚΚΡΟ: Απόφαση του ΟΗΕ δε νομιμοποιεί συμμετοχή στην κατοχή

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και της Λαϊκόπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ), με ανακοίνωσή του τάσσεται ενάντια στην εμπλοκή της Ρωσίας στην κατοχή του Ιράκ. Στην ανακοίνωση σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Αμερική προσπαθώντας να μειώσει το πολιτικό κόστος και τις συνεχώς αυξανόμενες απώλειες σε έμψυχο υλικό και σε οικονομικούς πόρους, επιδιώκει μέσω εντολής του ΟΗΕ να μεταφέρει τα έξοδα στους Ευρωπαίους συμμάχους και να πάρει "κρέας για τα κανόνια" από τους νέους σατράπηδες της Ανατολικής Ευρώπης. Σ' αυτό το βρώμικο σχέδιο προσπαθούν να εμπλέξουν και τη Ρωσία». Παρακάτω τονίζεται: «Πρόσφατα ο Πούτιν δήλωσε ότι οι στρατιώτες μας δε θα σταλούν στο Ιράκ. Ομως δεν μπορούμε με μεγάλη εμπιστοσύνη να αντιμετωπίσουμε αυτά τα λόγια. Το καλοκαίρι του 2001, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Κούβα, ο Πούτιν είχε δηλώσει την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του ρωσικού κέντρου ηλεκτρονικής κατασκοπίας και μετά από δύο μήνες πήρε απόφαση για το κλείσιμό του.

Το ΚΚΡΟ και η ΛΠΕΡ αποφασιστικά καταδικάζουν τα σχέδια σπρωξίματος της Ρωσίας στον κατακτητικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή υπέρ των πετρελαϊκών μονοπωλίων των ΗΠΑ και των ντόπιων ολιγαρχών και δηλώνουν ότι καμία απόφαση του ΟΗΕ δε νομιμοποιεί τη συμμετοχή της Ρωσίας στην κατάπνιξη του ιρακινού λαού και στην καταλήστευση των φυσικών του πόρων».

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ εκφράζει επίσης την άποψη πως η Ρωσία θα πρέπει να συνεργαστεί με εκείνα τα κράτη που αντιστέκονται στις αμερικανικές ντιρεκτίβες κι εκφράζει τη βαθιά ανησυχία ΚΚΡΟ και ΛΠΕΡ για «πιθανές παρασκηνιακές συμφωνίες ενάντια στην Κούβα, στη ΛΔ της Κορέας, στο Ιράν, καθώς επίσης κι ενάντια στη Λευκορωσία και του αναγνωρισμένου ηγέτη της Α. Λουκασένκο. Εκφράζουμε επίσης την ανησυχία μας για το ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης (Μπους - Πούτιν) μπορούν να εξεταστούν ζητήματα όπως η παραπέρα διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη σ' αυτό τον επιθετικό για τη Ρωσία μπλοκ, της Ουκρανίας, Μολδαβίας, Γεωργίας, Αζερμπαϊτζάν και των κρατών της Κεντρικής Ασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ