Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού θα δικαιωθεί

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
Για το παιδί που στέκεται με τη σφεντόνα του απέναντι στο τεθωρακισμένο, για τη μάνα που προτάσσει τα στήθη της για να σώσει το παιδί της, για τα εγκλήματα που διαπράττει η κυβέρνηση Σαρόν, ο ισραηλινός στρατός και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός που τους υποθάλπει. Για όλα αυτά χτες το βράδυ μέλη και φίλοι της ειρήνης, εργαζόμενοι, νεολαία ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας, απαιτώντας να σταματήσει η δολοφονία αθώων Παλαιστίνιων, να υλοποιηθούν όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό και να δημιουργηθεί ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, να μην απελαθεί ο Γ. Αραφάτ. Αιτήματα που έγιναν συνθήματα στα στόματα των διαδηλωτών, που συμμετείχαν δυναμικά στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μια συγκέντρωση για το λαό αυτό που αγωνίζεται για το δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα γιατί «η Ιντιφάντα είναι η απάντηση για όσους βαφτίζουν τον αγώνα τρομοκρατία».

Τη συγκέντρωση «άνοιξε» η Γεωργία Μαχαίρα, απαγγέλλοντας το ποίημα που έγραψε ο Γ. Πετινάρης τον Μάρτη του 2001 για την Ιντιφάντα του παλαιστινιακού λαού, «ο Αδούλωτος Παλαιστίνιος».

«Χτες οι ισραηλινές εφημερίδες δημοσίευσαν δύο μικρές ειδήσεις. Η πρώτη αφορούσε τη συγκέντρωση μιας ειδικής μονάδας του ισραηλινού στρατού να παρακολουθεί την ταινία της ναζιστικής καταστολής της εξέγερσης στο γκέτο της Βαρσοβίας. Η δεύτερη αφορούσε την κοινή δήλωση 27 αεροπόρων της ισραηλινής αεροπορίας που αρνούνται από δω και πέρα να πραγματοποιήσουν επιδρομές εις βάρος Παλαιστινίων αμάχων». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία του ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα Αμπντάλα Αμπντάλα, επισημαίνοντας ότι οι δύο αυτές ειδήσεις έφεραν σε «δύσκολη θέση» την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να νιώθουν ντροπή και αυτοί που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση. «Εσείς καθώς και οι χιλιάδες ζωντανές συνειδήσεις στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο αποτελείτε τη βασική πηγή δύναμης για μας, γιατί εκφράζετε την αλληλεγγύη και το πανανθρώπινο αίτημα για δικαιοσύνη και ειρήνη και με την υποστήριξή σας να είστε βέβαιοι ότι ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού θα δικαιωθεί», επισήμανε.


Την εμπειρία από την επίσκεψη του ΠΑΜΕ στην Παλαιστίνη και τη συνάντηση με τον Γιάσερ Αραφάτ, «μοιράστηκε» με τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Ανδρέας Ζαζόπουλος. Τόνισε δε, ότι «η αλληλεγγύη, η κοινή δράση και πάλη των λαών, θα γίνει η θηλιά που θα σφίξει το λαιμό των ιμπεριαλιστών φονιάδων, μέχρι να ακουστεί ο επιθανάτιος ρόγχος τους», κατέληξε.

«Η τύχη των Παλαιστινίων εξαρτάται μόνο από τη μαχητική αντίδραση των λαών της Γης», είπε στη συνέχεια το μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ Αγάπιος Παπανεοφύτου, επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, για να συνεχίσει: «Αλίμονο σε αυτούς που πιστεύουν ότι οι διεθνείς οργανισμοί και οι πολιτικές ηγεσίες, μίσθαρνα όργανα των στρατοκρατών που καθοδηγούν το ιμπεριαλιστικό θηρίο, θα αποτρέψουν τη σφαγή των Παλαιστινίων. Αλίμονο σε όσους νομίζουν ότι αυτοί που γέμισαν και γεμίζουν καθημερινά ομαδικούς τάφους με βρέφη, παιδιά, γέροντες και γυναίκες του λαού της Παλαιστίνη θα κορέσουν τη δολοφονική μανία τους, με τη θανάτωση και του τελευταίου Παλαιστινίου».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και αντιπροσωπεία από τον Δήμο Νίκαιας με επικεφαλής τον δήμαρχό της Στ. Μπενετάτο, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής, ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θ. Παφίλης. Παρευρέθηκαν επίσης, αντιπροσωπείες αντιστασιακών, φιλειρηνικών, μαζικών και κοινωνικών φορέων.

Η πορεία

Χωρίς να σταματήσουν ούτε λεπτό να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στους ιμπεριαλιστές, αλλά και υπέρ κάθε λαού που αγωνίζεται για ανεξαρτησία, οι φιλειρηνιστές πραγματοποίησαν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Με το σύνθημα «μαύρο, μαύρο στους κεντροαριστερούς, στηρίζουνε τον πόλεμο σκοτώνουν τους λαούς», έξω από τη Βουλή νεολαίοι και εργαζόμενοι έδειξαν ότι δεν ξεχνούν τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και την απάντηση που ο λαός πρέπει να δώσει στην κάλπη. «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», φώναξαν οι διαδηλωτές έξω από τα γραφεία της ΕΕ. «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», αλλά και η επαναλαμβανόμενη κραυγή «δολοφόνοι», σηματοδότησαν τη λήξη της πορείας των φίλων της ειρήνης, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ