ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
Λυρική «Ερωφίλη» στο Ηρώδειο

Ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης
Ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης
Η όπερα «Ερωφίλη» του Νίκου Μαμαγκάκη παρουσιάζεται αύριο και την Κυριακή (8.30 μ.μ.), σε παγκόσμια πρώτη, στο Ηρώδειο. Το λυρικό έργο βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του σπουδαίου Κρητικού ποιητή Γεώργιου Χορτάτση, ενώ το λιμπρέτο είναι του ίδιου του συνθέτη.

Πρόκειται για «έργο ζωής - της ζωής μου» δηλώνει ο Ν. Μαμαγκάκης για την «Ερωφίλη» του. «Μέχρι σήμερα δε θυμάμαι κάποια χρονική περίοδο που να μη με απασχολούσε αυτό το αριστούργημα του Κρητικού Θεάτρου. Ακόμη και στο απώτατο παρελθόν, στην Κατοχή, η μάνα μου τα βράδια μου αυτοσχεδίαζε μελωδίες, απαγγέλλοντας τραγουδιστά την "Ερωφίλη". Στα βομβαρδισμένα σκαλοπάτια του σπιτιού μας, θυμάμαι τις σελίδες του διαλυμένου βιβλίου, με τον τίτλο: «Γεωργίου Χορτάτζη "Ερωφίλη" Τραγωδία εις πράξεις πέντε». Ετσι πρωτογνώρισα το θαυμαστό αυτό έργο, του οποίου ο ποιητής είναι κατά τη γνώμη μου ισάξιος των αρχαίων τραγικών. Αρκετά χρόνια μετά, όταν ακολούθησα το δρόμο της μουσικής, άρχισε να με απασχολεί η μελοποίησή του». Στο έργο, λοιπόν, που ανέκαθεν τον γοήτευε, ο Νίκος Μαμαγκάκης έδωσε τη μορφή όπερας. Για πολλά χρόνια έγραφε και ξανάγραφε την όπερα, ώσπου να φτάσει στην τελική μορφή που θα τον ικανοποιούσε.

Το έργο ερμηνεύουν οι Σαβίνα Γιαννάτου (στο ρόλο της ομώνυμης ηρωίδας), Τάσσης Χριστογιαννόπουλος, Σπύρος Σακκάς, Κωνσταντίνος Μαυρογένης, Ειρήνη Δερέμπεη. Συμμετέχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ, σε μουσική διεύθυνση Ν. Μαμαγκάκη. Η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Γυπαράκη, τα σκηνικά - κοστούμια του Francesco Zito, οι χορογραφίες της Νατάσας Ζούκα, η μουσική διδασκαλία της Λορέντας Ράμου.

H «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Μακρόνησος ιστορικός τόπος» Β` τόμος
  • Θανάσης Παπαρήγας: «Η αρχαία δουλοκτητική δημοκρατία»
  • Επη Χριστοδούλου: «Γιάννης Μαλαγάρης - ιστορική βιογραφία, Σάμος 1908 - 1949»
  • «Η σοβιετική ψυχολογία για την ανάπτυξη του παιδιού» (άρθρα Βιγκότσκι, Λεόντιεφ, Ελκόνιν»
Ο παντοτινός Τσάπλιν

Στη φετινή επέτειο του Τσάρλι Τσάπλιν και της εποχής του φιλμ νουάρ, η «Πινακοθήκη Ψυχάρη 36» (Ψυχάρη 36, Κυπριάδου) διοργανώνει μια γιορτή για να τιμήσει το μεγάλο ηθοποιό. Με γενικό τίτλο «Στα φώτα της ράμπας», στην έκθεση, που εγκαινιάζεται σήμερα (8μ.μ.), συμμετέχουν γνωστοί εικαστικοί δημιουργοί με έργα γλυπτικής, ζωγραφικής, με περφόμανς, χάπενινγκς και με κόμικς.

Συγκεκριμένα παρουσιάζουν έργα τους οι: Διαμαντής Αϊδίνης, Σπύρος Βερύκιος, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Κωνσταντίνος Ράμμος, Αγγελική Χρυσοβιτσάνου (ζωγραφική). Χρήστος Λάσκαρης, Γιώργος Μπότσος, Ελενα Ναβροζίδου/Κώστας Βιτάλης (ζωγραφική και κόμικς). Αγγελος Παπαδημητρίου (γλυπτική, περφόμενς, χάπενινγκς). Οπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Αθηνά Σχινά, «τα έργα των καλλιτεχνών άλλοτε σχολιάζουν εικαστικά την εποχή του Τσάρλι Τσάπλιν και την ατμόσφαιρα των ταινιών του, πότε πάλι έχουν εμπνευστεί από αυτήν και λειτουργούν ανεξάρτητα, πλαισιώνοντας καταλυτικά τη συνολική εκδήλωση, στην οποία παρουσιάζεται και ιστορικό υλικό, θυμίζοντας εκείνα τα "τρυφερά χρόνια της χλόης"». Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως τις 3 του Οκτώβρη.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
μια συναυλία

Ο Πάνος Κατσιμίχας με την «Ανοιχτή θάλασσα», φιλοξενείται σήμερα (9 μ.μ.) στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης), με αγαπημένα τραγούδια μιας εικοσάχρονης μουσικής διαδρομής στο ελληνικό τραγούδι. Επίσης, οι «Μάτζικ ντε Σπελ», ένα ιστορικό ελληνικό ροκ συγκρότημα, θα παρουσιάσουν γνωστές επιτυχίες τους, διασκευές και αποσπάσματα του νέου δίσκου τους (θα κυκλοφορήσει σύντομα).

Στο «Κατράκειο», στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας, αύριο (8 μ.μ.) παρουσιάζεται η Χορωδία - Μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η Εύγερος».

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μέχρι τις 19/10 θα παίζεται στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου», το έργο «Νικαράγουα: περιστατικό 315» του Χουλιάν Εχέα Μαρτίνεθ, το οποίο στηρίζεται σε μαρτυρία ενός Σαντινίστα, που έζησε μια απάνθρωπη εμπειρία στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Νικαράγουα, εξαιτίας της οποίας έχασε την ταυτότητά του και ουσιαστικά μεταμορφώθηκε σε τρομαγμένο και επικίνδυνο «ζώο». Ο ήρωας της ιστορίας αυτής, που χαρακτηρίστηκε «ψυχασθενής λόγω πολέμου», βρέθηκε σ' ένα πρόγραμμα αποκατάστασης τραυματιών πολέμου, που οργάνωσε το Εθνικό Πρόγραμμα Προστασίας Αγωνιστών. Η σκηνοθεσία είναι της Μάνιας Παπαδημητρίου, ενώ το ρόλο ερμηνεύει ο Μανώλης Μαυροματάκης.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • Με τη σημερινή συναυλία στο Θέατρο «Βράχων» στο Βύρωνα, ο Μίλτος Πασχαλίδης κλείνει τις θερινές του εμφανίσεις. Ο πάλαι ποτέ «Χαΐνης» ξεκίνησε τη δισκογραφία το 1991 με τους «Χαΐνηδες» και την προσωπική του το 1995 με τους δίσκους: «Παραμύθι με λυπημένο τέλος», «Κακές συνήθειες», «Βυθισμένες άγκυρες», ακολουθώντας με τη γνώριμη ματιά του ταλαντούχου τραγουδοποιού, γεγονότα, ανθρώπους, καταστάσεις, πότε τρυφερά και πότε κριτικά.
  • Συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, σήμερα, στο θέατρο Παπάγου. Μαζί του τα «Κίτρινα ποδήλατα» και ο Δημήτρης Σταρόβας.
ένα ΒΙΒΛΙΟ

Σε κωματώδη κατάσταση, με βαρύ κρανιοεγκεφαλικό τραύμα, μεταφέρθηκε από συμμαχητές του στο ΔΣΕ, στην πολιτική προσφυγιά. Από θαύμα επέζησε. Θαρραλέος μαχητής του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ και της ζωής καθώς ήταν, αντιπάλεψε το τεράστιο πρόβλημα της υγείας του, ξαναστάθηκε στα πόδια του και έδωσε κι εκείνος, σαν κομμουνιστής, μάλιστα, εργαζόμενος, το δικό «μερίδιο» για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ισοπεδωμένη από το φασισμό Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας.

Ο λόγος για τον Χριστόφορο Ράπτη και το τελευταίο βιβλίο του (το έγραψε και το εξέδωσε στη γενέτειρά του Πρέβεζα), με τίτλο «ΓΙΑΤΙ;». Ο Χρ. Ράπτης, έχοντας ζήσει σαν πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, παραθέτοντας πληθώρα οικονομικο-πολιτικών στοιχείων και αξιοποιώντας βιβλιογραφικές πηγές και τα βιώματά του, θέτει προβληματισμούς για τα έξωθεν και έσωθεν αίτια της ανατροπής της ΕΣΣΔ, αλλά και εκφράζοντας την αγωνία του για το παρόν και μέλλον των λαών, τονίζει την ανάγκη «να ενωθούν ενάντια στους κοινούς εχθρούς, πόλεμο - ανεργία - πείνα». Το βιβλίο αναπτύσσει τα εξής θέματα: Η τσαρική Ρωσία. Ο ρόλος της ΕΣΣΔ από την Οκτωβριανή Επανάσταση μέχρι τη διάλυσή της. Ο ρόλος του καπιταλισμού, από την εμφάνισή του μέχρι σήμερα. Ο ρόλος του Στάλιν, πριν και μετά την Επανάσταση. Ο ρόλος των ηγετών της ΕΣΣΔ μετά το 1956. Ο ρόλος των ηγετών άλλων κομμάτων μετά το 1956. Τι κατάσταση επικρατεί σήμερα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. (Πληροφορίες για το βιβλίο στα τηλέφωνα 210-4961252, 210-9753027).

ένας ΔΙΣΚΟΣ

Μυράνθηκε από τις Μούσες με σπάνια «θεία δώρα». Μια αηδονίσια φωνή. Μια εκπληκτική αίσθηση του ρυθμού και του μέτρου. Ενα αυτί αλάνθαστο και λεπτομερειακό «καταγραφέα» όλων των ηχοχρωματικών δυνατοτήτων και του μουσικού και του φωνητικού οργάνου. Μια αισθαντικότητα υπέροχη, αυθεντική, παρθενική και λόγω ιδιοσυγκρασίας και λόγω ηλικίας και λόγω έμφυτου ταλέντου, αλλά και λόγω του - κληρονομημένου από τα τραγούδια που από τα νηπιακά της χρόνια της μάθαινε η γιαγιά της - μικρασιατικού μουσικού «κυττάρου» της. Αρετή Κατιμέ λέγεται η παιδούλα - θαύμα της μουσικής μας παράδοσης και «Το τραγούδι της Αρετής» ο δίσκος της (MINOS-EMI). Πρόκειται για μια παραγωγή του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος κάπου άκουσε και μαγεύτηκε με το πώς αυτή η όμορφη μαθήτρια του Μουσικού Γυμνασίου Αλίμου παίζει στο πυθαγόρειας αφετηρίας σαντούρι και τραγουδά παραδοσιακά μικρασιατικά τραγούδια. Το cd περιέχει τέσσερα αριστουργηματικά τραγούδια - «Το πονεμένο στήθος μου», «Στης πικροδάφνης τον ανθό», «Δυοσμαράκι» και «Μαραίνομ' ο καημένος», μεταγγισμένα με την εκπληκτική, ανεπιτήδευτη και άφθαρτη συναισθηματική ευαισθησία και τη φωνητική και οργανοπαικτική ωριμότητα της Αρετής Κατιμέ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ