Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Επιλογές
Λυρική «Ερωφίλη» στο Ηρώδειο

Ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης
Ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης
Η όπερα «Ερωφίλη» του Νίκου Μαμαγκάκη παρουσιάζεται αύριο και την Κυριακή (8.30 μ.μ.), σε παγκόσμια πρώτη, στο Ηρώδειο. Το λυρικό έργο βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του σπουδαίου Κρητικού ποιητή Γεώργιου Χορτάτση, ενώ το λιμπρέτο είναι του ίδιου του συνθέτη.

Πρόκειται για «έργο ζωής - της ζωής μου» δηλώνει ο Ν. Μαμαγκάκης για την «Ερωφίλη» του. «Μέχρι σήμερα δε θυμάμαι κάποια χρονική περίοδο που να μη με απασχολούσε αυτό το αριστούργημα του Κρητικού Θεάτρου. Ακόμη και στο απώτατο παρελθόν, στην Κατοχή, η μάνα μου τα βράδια μου αυτοσχεδίαζε μελωδίες, απαγγέλλοντας τραγουδιστά την "Ερωφίλη". Στα βομβαρδισμένα σκαλοπάτια του σπιτιού μας, θυμάμαι τις σελίδες του διαλυμένου βιβλίου, με τον τίτλο: «Γεωργίου Χορτάτζη "Ερωφίλη" Τραγωδία εις πράξεις πέντε». Ετσι πρωτογνώρισα το θαυμαστό αυτό έργο, του οποίου ο ποιητής είναι κατά τη γνώμη μου ισάξιος των αρχαίων τραγικών. Αρκετά χρόνια μετά, όταν ακολούθησα το δρόμο της μουσικής, άρχισε να με απασχολεί η μελοποίησή του». Στο έργο, λοιπόν, που ανέκαθεν τον γοήτευε, ο Νίκος Μαμαγκάκης έδωσε τη μορφή όπερας. Για πολλά χρόνια έγραφε και ξανάγραφε την όπερα, ώσπου να φτάσει στην τελική μορφή που θα τον ικανοποιούσε.

Το έργο ερμηνεύουν οι Σαβίνα Γιαννάτου (στο ρόλο της ομώνυμης ηρωίδας), Τάσσης Χριστογιαννόπουλος, Σπύρος Σακκάς, Κωνσταντίνος Μαυρογένης, Ειρήνη Δερέμπεη. Συμμετέχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ, σε μουσική διεύθυνση Ν. Μαμαγκάκη. Η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Γυπαράκη, τα σκηνικά - κοστούμια του Francesco Zito, οι χορογραφίες της Νατάσας Ζούκα, η μουσική διδασκαλία της Λορέντας Ράμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ