ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurokinissi

Την αντιλαϊκή ουσία των λεγόμενων κοινωνικών μέτρων και της «Χάρτας σύγκλισης» αποκάλυψαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ αναπτύσσοντας στη Βουλή την Επίκαιρη Επερώτηση με θέμα την κοινωνική και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Στην Επερώτηση παρενέβη και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα που υπογράμμισε ότι τα πρόσφατα μέτρα δεν έχουν ίχνος κοινωνικού χαρακτήρα. Αντίθετα, είπε, «στοχεύουν στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών, των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και επιταχύνουν όλες τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προβλέπει η ΕΕ και έχει ενστερνιστεί η κυβέρνηση και τα κόμματα που υποστηρίζουν το Μάαστριχτ».

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης «εκφράζουν πάνω από όλα τη σύγχρονη ταξική βαρβαρότητα και αναμφισβήτητα εάν δεν υπάρξουν ρήγματα σ' αυτήν την πολιτική και το σημερινό πολιτικό συσχετισμό θα έρθουν πολύ χειρότερες μέρες για τους εργαζόμενους». Εξέφρασε δε την αισιοδοξία της ότι τελικά οι εργαζόμενοι με την πείρα που έχουν συγκεντρώσει θα επιλέξουν το δρόμο της συνολικής αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής".

Απολογούμενος για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης εμφανίστηκε εκτός τόπου και χρόνου, ισχυριζόμενος ότι ο ελληνικός λαός είναι... «ενθουσιασμένος» με την αύξηση του ενός ευρώ τη μέρα. Για δε τους μισθούς είπε προκλητικά ότι αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από ό,τι σε άλλες χώρες.

Με συγκεκριμένα στοιχεία κατά τομέα (εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, παιδεία, υγεία και πρόνοια) οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο ανέτρεψαν την «εικονική πραγματικότητα» που πλασάρει η κυβέρνηση και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων.

Στάχτη στα μάτια του λαού τα «κοινωνικά μέτρα»

Την εισήγηση της Επίκαιρης Επερώτησης ανέπτυξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας

Μόνο μια κυβέρνηση με σοσιαλιστικό μανδύα θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τα δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, για να νοικιάζουν εργάτες
Μόνο μια κυβέρνηση με σοσιαλιστικό μανδύα θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τα δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, για να νοικιάζουν εργάτες
«Τα πολυδιαφημισμένα λεγόμενα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού και δεν αλλάζουν την άσχημη κατάσταση των εργαζομένων» τόνισε εισηγούμενος την Επερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας.

Η πολιτική σας, είπε, έχει οδηγήσει πάνω από δύο εκατομμύρια Ελληνες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, και έρχεται προεκλογικά να βαφτίζει τα ψίχουλα, κοινωνικές παροχές. Την ίδια ώρα αποκρύπτει η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό παροχές και επιδοτήσεις που δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο καθώς και τα τεράστια κέρδη που συσσώρευσαν οι βιομήχανοι τα τελευταία χρόνια.

Περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν διάφορες κοινωνικές ομάδες, σημείωσε ότι από το 1992 μέχρι το 2002 κάθε συνταξιούχος με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είχε απώλειες 2.650.000 δρχ. Οτι σήμερα στην «ισχυρή Ελλάδα» του Κ. Σημίτη η σύνταξη του ΙΚΑ είναι 392 ευρώ τον μήνα, του ΟΓΑ 200 ευρώ και του ΤΕΒΕ 330. Το 56,2% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη μικρότερη από 400 ευρώ και το 81% έχει σύνταξη μικρότερη από 650 ευρώ. Συνεχίζοντας την παράθεση των στοιχείων, τόνισε ότι το κατώτερο μεροκάματο είναι 23 ευρώ μεικτά και ο κατώτερος μισθός 518 ευρώ, πάντα μεικτά.

Και εύλογα αναρωτήθηκε: «Είναι μισθοί αυτοί για να ζήσει μια οικογένεια όταν η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα;».

Η κυβέρνηση, είπε, ανακοίνωσε με το «πακέτο», αύξηση ένα ευρώ την ημέρα στο ΕΚΑΣ, σε ορισμένες κατηγορίες ατόμων με ειδικές ανάγκες μισό ευρώ την ημέρα, στους ανέργους επίσης ένα ευρώ την ημέρα, την ίδια στιγμή που το 70% των ανέργων δεν παίρνουν ούτε καν επίδομα ανεργίας. «Ο,τι και να υποσχεθείτε στους άνεργους, δεν πρόκειται να πάρετε συγχωροχάρτι γιατί έχετε πολλά κρίματα στον λαιμό σας. Γιατί πάνω από 500.000 τους έχετε πετάξει σαν στυμμένες λεμονόκουπες». Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι νομιμοποίησε τα δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας για να νοικιάζουν εργάτες.

Αναλύοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, τόνισε ότι απαιτείται για τους χαμηλόμισθους και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα να υπάρχει επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος, η επιδότηση να γίνεται χωρίς καμία προϋπόθεση, να επεκταθεί η αποζημίωση των υπαλλήλων και στους εργατοτεχνίτες. Να συνταξιοδοτούνται οι γυναίκες στα 55 και οι άνδρες στα 69 χρόνια και να παγώσουν τα δάνεια για τους ανέργους. Να υπάρχει κρατική επιχορήγηση κάθε μήνα για τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά, να υπάρχουν δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί για τα παιδιά των ανέργων αλλά και των εργαζομένων. Να υπάρχουν ειδικά μέτρα για τις άνεργες γυναίκες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αποκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής σ' όλους τους τομείς

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ, οι οποίοι μίλησαν κατά την Επερώτηση

Σε συγκεκριμένους τομείς (αγρότες, εργαζόμενοι, Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια), όπου φαίνεται ξεκάθαρα η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, παρά την κυβερνητική προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης αναφέρθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, που πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επερώτησης.

Ο Στ. Σκοπελίτης αναφέρθηκε στις εξαγγελίες για τους αγρότες, τονίζοντας ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση των αγροτών. «Τι θα αλλάξει στη ζωή τους με την αύξηση του ενός ευρώ την ημέρα; Τι θα αντιμετωπίσουν; Την ακρίβεια, τις αυξήσεις των ΔΕΚΟ; Την αύξηση των φαρμάκων ή την αύξηση των εισφορών για την Ασφάλειά τους»;

Για τη μείωση της φορολογίας του πετρελαίου, αφού επισήμανε ότι αποτελούσε αίτημα των αγροτών από την προηγούμενη δεκαετία, τόνισε ότι παρά τη μείωση, το αγροτικό πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι κατά 62% ακριβότερο από το πετρέλαιο που προμηθεύονται οι εφοπλιστές. Ο βουλευτής, είπε, ότι και η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού η κυβέρνηση παίρνει περισσότερα από όσα δίνει, μην υπολογίζοντας στην επιστροφή του ΦΠΑ την επιδότηση (αντιστοιχεί στο 40% της αξίας της αγροτικής παραγωγής), αλλά μόνο την εμπορική τιμή του προϊόντος. Για δε τις φοροαπαλλαγές στις μεταβιβάσεις τόνισε ότι στην ουσία αποτελούν δώρο για τους μεγαλοκτηματίες, ενώ κριτική άσκησε και στην πρόσφατη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των επιδοτήσεων προς τους αγρότες.

Καταλήγοντας τόνισε ότι ο μικρομεσαίος αγρότης έχει καταλάβει πού τον οδηγούν με την πολιτική τους η κυβέρνηση και η ΝΔ και θα δώσει την απάντησή του, η οποία θα καταγραφεί και στο αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών.

Ο Α. Τζέκης αναφέρθηκε στους δημόσιους υπάλληλους και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μια Δημόσια Διοίκηση φιλική και αποτελεσματική στους επιχειρηματίες και, αντίθετα, εχθρική, αυταρχική και συγκεντρωτική ως προς τον εργαζόμενο λαό και τους ίδιους τους δημόσιους υπάλληλους. Η κυβέρνηση, είπε, επιδιώκει σύνδεση των αποδοχών του νέου μισθολογίου με την απόδοση του κάθε υπαλλήλου, αδιαφορώντας για τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες που έχει να καλύψει η οικογένεια του κάθε υπάλληλου. Οσο δε για τις αυξήσεις που επαγγέλλεται, αυτές θα είναι μικρότερες ακόμα και από την εισοδηματική πολιτική και αυτό γιατί δεν ενσωματώνει όλα τα επιδόματα, όπως ζητάει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Παράλληλα, είπε, καταργεί τον ενιαίο χαρακτήρα του μισθολογίου και δεν εφαρμόζει στο Δημόσιο τα βαρέα και ανθυγιεινά. Εκτός των άλλων δε η κυβέρνηση επιδιώκει και το χτύπημα των συντάξεων, ενώ χρησιμοποιεί τη μερική απασχόληση, για να χτυπήσει τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Στον Πολιτισμό και την Παιδεία αναφέρθηκε ο Γ. Χουρμουζιάδης, τονίζοντας ότι και στα θέματα αυτά η σύγκλιση με τη βοήθεια των μέτρων και της «Χάρτας» φαίνεται και είναι στην ουσία μια τραγική ειρωνεία. Η φροντίδα, είπε, για τον Πολιτισμό έχει παγιδευτεί αμετάκλητα στο ψευδοόραμα των Ολυμπιακών Αγώνων, στα μεγάλα έργα του Λεκανοπεδίου και κάτω από τα αφύσικα πέλματα του Φοίβου και της Αθηνάς. Οσο δε για την Παιδεία δεν υπάρχει καμία παροχή, έστω και προεκλογική, για την έρευνα, για την εκπαιδευτική στέγη, για την προστασία του μαθητή και του φοιτητή, για την περίφημη δωρεάν Παιδεία.

«Πώς να συγκλίνει, είπε, η εκπαίδευσή μας με εκείνη της Ευρώπης, Ανατολικής και Δυτικής, με ετοιμόρροπα σπίτια και σχολεία, με διπλοβάρδιες, με δασκάλους και καθηγητές που διεκδικούν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους και την οικονομική υποστήριξη της δουλιάς τους; Θα δοθούν δάνεια, λέει η κυβέρνηση. Σε πόσους, όμως, και σε τι ύψος; Οι σπουδές δε γίνονται με μπουρπουάρ, αλλά με γερές και τολμηρές χρηματοδοτήσεις. Δε γίνονται με αυτοσχέδιες και συγκυριακές παροχές, αλλά με την άσκηση μιας συγκεκριμένης και αποτελεσματικής πολιτικής και είναι βέβαιο ότι ούτε τα μέτρα ούτε η "Χάρτα" προμηνύουν μια άλλη πολιτική».

Ο Π. Κοσιώνης αναφέρθηκε στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, όπου από την κυβέρνηση έγιναν βαρύγδουπες εξαγγελίες και ανακοινώθηκαν μεγάλα και τρανταχτά νούμερα. Ενα από τα νούμερα, είπε ο βουλευτής, ήταν ότι θα διατεθούν από την πλευρά του κοινωνικού κράτους για την κοινωνική πολιτική 29,5 δισ. ευρώ. Αποκρύπτεται όμως, τόνισε, και αυτό αγγίζει τα όρια και της πολιτικής εξαπάτησης ότι το 76,87% αυτών, είναι δαπάνες στον Οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή λεφτά των ασφαλισμένων και μόνο το 23,1% είναι λεφτά του κράτους. Επίσης, οι κοινωνικές δαπάνες ελαττώνονται συνεχώς, αφού το 1997 η συμμετοχή του κράτους ήταν 27% και το 2002 έπεσε στο 23%.

Οσο δε για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, θα πάρουν σε πέντε χρόνια 17 ευρώ το μήνα που αντιστοιχεί μισό ευρώ στον καθένα, όταν το κόστος ζωής έχει ακριβύνει 30% και 40% το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο βουλευτής είπε ότι η κατάσταση στο δημόσιο τομέα της Υγείας είναι πασίγνωστη και το 46% των ποσών που δίνονται για τις υπηρεσίες Υγείας πληρώνεται από την τσέπη αυτού που ζητάει αυτές τις υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, όπου μέσα στο 2000 τα επισκέφθηκαν 200.000 ενδιαφερόμενοι χρήστες των υπηρεσιών Υγείας και πλήρωσαν από την τσέπη τους 4.7 δισ. δρχ.

Ολόκληρη η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ, για την κοινωνική και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, θα δημοσιευτεί στον αυριανό, Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ