Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΒΟΥΛΗ
Στάχτη στα μάτια του λαού τα «κοινωνικά μέτρα»

Την εισήγηση της Επίκαιρης Επερώτησης ανέπτυξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας

Μόνο μια κυβέρνηση με σοσιαλιστικό μανδύα θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τα δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, για να νοικιάζουν εργάτες
Μόνο μια κυβέρνηση με σοσιαλιστικό μανδύα θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τα δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, για να νοικιάζουν εργάτες
«Τα πολυδιαφημισμένα λεγόμενα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού και δεν αλλάζουν την άσχημη κατάσταση των εργαζομένων» τόνισε εισηγούμενος την Επερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας.

Η πολιτική σας, είπε, έχει οδηγήσει πάνω από δύο εκατομμύρια Ελληνες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, και έρχεται προεκλογικά να βαφτίζει τα ψίχουλα, κοινωνικές παροχές. Την ίδια ώρα αποκρύπτει η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό παροχές και επιδοτήσεις που δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο καθώς και τα τεράστια κέρδη που συσσώρευσαν οι βιομήχανοι τα τελευταία χρόνια.

Περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν διάφορες κοινωνικές ομάδες, σημείωσε ότι από το 1992 μέχρι το 2002 κάθε συνταξιούχος με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είχε απώλειες 2.650.000 δρχ. Οτι σήμερα στην «ισχυρή Ελλάδα» του Κ. Σημίτη η σύνταξη του ΙΚΑ είναι 392 ευρώ τον μήνα, του ΟΓΑ 200 ευρώ και του ΤΕΒΕ 330. Το 56,2% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη μικρότερη από 400 ευρώ και το 81% έχει σύνταξη μικρότερη από 650 ευρώ. Συνεχίζοντας την παράθεση των στοιχείων, τόνισε ότι το κατώτερο μεροκάματο είναι 23 ευρώ μεικτά και ο κατώτερος μισθός 518 ευρώ, πάντα μεικτά.

Και εύλογα αναρωτήθηκε: «Είναι μισθοί αυτοί για να ζήσει μια οικογένεια όταν η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα;».

Η κυβέρνηση, είπε, ανακοίνωσε με το «πακέτο», αύξηση ένα ευρώ την ημέρα στο ΕΚΑΣ, σε ορισμένες κατηγορίες ατόμων με ειδικές ανάγκες μισό ευρώ την ημέρα, στους ανέργους επίσης ένα ευρώ την ημέρα, την ίδια στιγμή που το 70% των ανέργων δεν παίρνουν ούτε καν επίδομα ανεργίας. «Ο,τι και να υποσχεθείτε στους άνεργους, δεν πρόκειται να πάρετε συγχωροχάρτι γιατί έχετε πολλά κρίματα στον λαιμό σας. Γιατί πάνω από 500.000 τους έχετε πετάξει σαν στυμμένες λεμονόκουπες». Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι νομιμοποίησε τα δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας για να νοικιάζουν εργάτες.

Αναλύοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, τόνισε ότι απαιτείται για τους χαμηλόμισθους και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα να υπάρχει επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος, η επιδότηση να γίνεται χωρίς καμία προϋπόθεση, να επεκταθεί η αποζημίωση των υπαλλήλων και στους εργατοτεχνίτες. Να συνταξιοδοτούνται οι γυναίκες στα 55 και οι άνδρες στα 69 χρόνια και να παγώσουν τα δάνεια για τους ανέργους. Να υπάρχει κρατική επιχορήγηση κάθε μήνα για τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά, να υπάρχουν δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί για τα παιδιά των ανέργων αλλά και των εργαζομένων. Να υπάρχουν ειδικά μέτρα για τις άνεργες γυναίκες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ