Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Φακελώνουν και την ίριδα

Eurokinissi

Στο αεροδρόμιο των Σπάτων, πρώτο από τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ευρώπης, ξεκινά η σάρωση της κόρης του οφθαλμού των Ευρωπαίων επιβατών αεροπορικών εταιριών που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ. Πρόκειται για άλλο ένα στοιχείο «ταυτοποίησης» που θα προστεθεί στο φάκελο των προσωπικών δεδομένων και που συγκεντρώνουν οι αμερικανικές αρχές στο πλαίσιο της «καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας». Ο «μεγάλος αδελφός» ολοένα και εξοπλίζεται και μάλιστα με ελληνικές τις τζίφρες έγκρισης.

Μόλις χτες ο «Ρ» έγραφε για τα τελευταία σχέδια ΕΕ και ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τη λεγόμενη βιομετρική τεχνολογία - με πρόσχημα τον «εκσυγχρονισμό» των ταξιδιωτικών εγγράφων - για να φακελώνουν ευκολότερα τους διακινούμενους. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει πλέον και συγκεκριμένες οδηγίες προς τα κράτη-μέλη για το πώς σε ένα τσιπ (επικολλημένο στις βίζες, στις άδειες παραμονής και στα νέα διαβατήρια των υπηκόων ΕΕ) να εμπεριέχονται τα χαρακτηριστικά της ίριδας του ματιού, η ομάδα αίματος, ακόμη και το DNA του κατόχου. Η σχετική απόφαση περιλήφθηκε στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου της Χαλκιδικής. Το τσιπ θα δίνει τη δυνατότητα στις «αρχές» να εντοπίζουν ανά πάσα στιγμή όποιον θέλουν και να έχουν όλα τα απαραίτητα γι' αυτόν δεδομένα. Οι ΗΠΑ πίεζαν εδώ και καιρό να προχωρήσει το συγκεκριμένο μέτρο.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, την επόμενη βδομάδα ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα αποτύπωσης της ίριδας του ματιού των επιβατών, ως στοιχείο του διαβατηρίου. Το πρόγραμμα επιδοτείται από την Ενωση Αεροπορικών Εταιριών Ευρώπης. Τα Σπάτα επιλέχτηκαν από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια για την εφαρμογή του, ενώ από τις αεροπορικές εταιρίες «εκλεκτή» είναι η «Αλιτάλια».

Το καινούριο αυτό μέτρο ταυτοποίησης του ταξιδιώτη προς τις ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί στα 39 στοιχεία που ζητούν οι αμερικανικές αρχές (τελωνειακές υπηρεσίες και υπηρεσίες μετανάστευσης) από το σύστημα κρατήσεων και τις αεροπορικές εταιρίες για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες προς τις ΗΠΑ, μετά την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ, που υπέγραψε η Ελληνική Προεδρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ