Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τους «80» του «Σαμίνα»

Ακριβώς τρία χρόνια «έκλεισαν» χτες από τη νύχτα, που το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» βούλιαξε σε χρόνο ρεκόρ, για να γεμίσει τη θάλασσα της Πάρου πτώματα, να ξεκληρίσει οικογένειες, να τυλίξει στο πένθος ολόκληρα νησιά και να συγκλονίσει απ' άκρη σε άκρη το πανελλήνιο. Ο απολογισμός της τραγωδίας, ανατριχιαστικός. Ακριβώς 80 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, ταξίδεψαν στο θάνατο. Ο νους των επιζώντων σημαδεύτηκε για την υπόλοιπη ζωή τους από τις «μαύρες» μνήμες.

Το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» δεν ήταν μια απλή τραγωδία. Τα στοιχεία που αναδύθηκαν εδώ και τρία χρόνια, από το βουλιαγμένο κουφάρι, κραυγάζουν ότι ήταν καθαρά ένα έγκλημα εκ προμελέτης. Βοούν ότι οι 80 άνθρωποι έρχονται να προστεθούν στη μακάβρια και ατέλειωτη λίστα που έχει ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο, του οποίου ο σκληρός πυρήνας είναι οι εφοπλιστές. Και το εφοπλιστικό κεφάλαιο σκοτώνει. Δεν υπάρχει θάλασσα και ωκεανός, που στον πάτο του να μην έχει πτώματα, θύματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ομως, οι εφοπλιστές δε σκοτώνουν μόνοι τους. Ο άδικος χαμός των 80 ανθρώπων ήρθε να ξεγυμνώσει τους συνενόχους τους. Ηρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους με τον πιο τραγικό τρόπο.

Ηρθε να αποκαλύψει περίτρανα ότι αυτοί που κυβερνούν σήμερα τη χώρα, όπως ακριβώς και οι ομογάλακτοί τους της ΝΔ, είναι τόσο γερά δεμένοι με το εφοπλιστικό, συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο, που το μόνο που δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα είναι να χαρακτηρίσουν ανοιχτά ως ενόχους τα 80 θύματα. Την επομένη, αν όχι την ίδια ώρα, που ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης δεσμευόταν ότι: «Το μαχαίρι θα φτάσει ως το κόκαλο», ότι: «Οι ευθύνες θα αποδοθούν όσο ψηλά και αν βρίσκονται», συναποφάσιζε με τους εφοπλιστές τη σύνταξη ενός νομοθετικού εκτρώματος, του νόμου 2932, για να τους παραχωρήσει και άλλα προνόμια, να τους παραδώσει πλήρως τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αλλά και την υπόθεση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Ανάγλυφη είναι η σφραγίδα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πάνω στα μέχρι σήμερα πορίσματα και πραγματογνωμοσύνες, που βγάζουν «αθώες περιστερές» την πλοιοκτήτρια εταιρία και τους «αρμόδιους» του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Δίκη ακόμα δεν έχει γίνει, ενώ ο εισαγγελέας Πατατούκας, που κατέθεσε πρόταση στο Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου να παραπεμφθούν στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρίας και επιθεωρητές για κακούργημα, είδε να του επιστρέφουν την πρόταση πίσω λόγω ...δικονομικών προβλημάτων.

Χτες τελέστηκε το τρίτο μνημόσυνο για τους 80 νεκρούς. Ομως, πιότερη αξία ίσως έχει, το μνημόσυνο να αφορά στους τρόπους που η οργή θα γίνει οργάνωση και αγώνας, τέτοιος που να οδηγεί στην αναγκαία ανατροπή αυτού του συρφετού. Που να επιβάλει το δημόσιο Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για θαλάσσιες συγκοινωνίες ασφαλείς, φτηνές, απρόσκοπτες, στην υπηρεσία του εργαζόμενου λαού. Είναι καθήκον μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ