ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στο ρυθμό του Ελσίνκι

Στο ρυθμό που υπαγορεύουν τα συμφωνηθέντα το 1999 στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι υπουργοί Eξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας με αλλεπάλληλες συναντήσεις κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διατηρήσουν το κλίμα της «προσέγγισης».

Η ελληνική πλευρά βέβαια, αισθάνεται άβολα, καθώς, τη στιγμή που πλειοδοτεί σε καλή θέληση έναντι της Τουρκίας, είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Αυτό ακριβώς συνέβη χτες στο Νότιο Αιγαίο, μια μέρα μετά τη συνάντηση των Γ. Παπανδρέου και Α. Γκιούλ στη Ν. Υόρκη.

Παρ' όλα αυτά οι δύο υπουργοί θα συνεχίσουν τις επαφές καθώς γνωρίζουν ότι το 2004 το Kυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων. Για το λόγο αυτό προετοιμάζεται με πολύ προσοχή η ατζέντα της επόμενης συνάντησης Παπανδρέου - Γκιούλ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 21 Οκτώβρη. Παρά τις προετοιμασίες όμως και την κινητικότητα, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εκτιμούν ότι δε θα υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις ως αποτέλεσμα των συναντήσεων των δύο υπουργών. Οι όποιες εξελίξεις, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, θα έρθουν μετά τις εκλογές στο ψευδοκράτος και, κυρίως, μετά τις ελληνικές εκλογές.

Μέχρι τότε πάντως, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συντηρούν το κλίμα της προσέγγισης που είναι απαραίτητο για την προώθηση διευθετήσεων. Αλλωστε, αυτή ακριβώς η αναζήτηση διευθετήσεων για τις συνοριακές και άλλες συναφείς εκκρεμότητες, αποτελεί συμβατική υποχρέωση που έχουν αναλάβει Ελλάδα και Τουρκία από το Δεκέμβρη του 1999 στο Ελσίνκι. Μια υποχρέωση που, αξίζει να επισημανθεί, οι δύο πλευρές δείχνουν τη διάθεση να εκπληρώσουν, όπως τουλάχιστον φάνηκε με την πρόσφατη συμφωνία τους στο πλαίσιο του ICAO για τους αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο.

«Ξαναχτυπούν» τα γκάλοπ

«Κατά ριπάς» και σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο κτυπάνε πλέον τα γκάλοπ, προφανώς για να εμπεδώσει η «κοινή γνώμη» τα πανομοιότυπα μηνύματά τους, το εξής ένα: «ο δικομματισμός είναι παντοδύναμος και, άρα, διαλέξτε ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το γκάλοπ της ΔΗΜΕΛ που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή», η ΝΔ διατηρεί σταθερό προβάδισμα 7,5 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ (προηγείται με 43,2% έναντι 35,7%) στην πρόθεση ψήφου. Ακολουθούν: ΚΚΕ με 5,6%, ΣΥΝ 2,9%, ΔΗΚΚΙ 2,2%, ΛΑΟΣ 0,9%. Ο «βαθμός συσπείρωσης» της ΝΔ φτάνει στο 95% και του ΠΑΣΟΚ στο 80%. Επίσης στην «παράσταση νίκης» («ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;») η ΝΔ προηγείται με 16 μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορά την αξιολόγηση των προβλημάτων, οι ερωτηθέντες ιεραρχούν ως πρώτο την ανεργία και ακολουθούν παιδεία και υγεία. Το «μήνυμα» που εκπέμπεται και από αυτό το γκάλοπ είναι ότι «άλλαξε το κλίμα» μετά το προπαγανδιστικό μπαράζ που εξαπέλυσε η κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα («πακέτο παροχών», χάρτα, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων κ.ά.), αλλά δεν επηρεάστηκε η πρόθεση ψήφου. Γενικότερα, οι «γκαλοπατζήδες» επιχειρούν να διαμορφώσουν την εντύπωση ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι «ντέρμπι» και γι' αυτό «πάρτε θέση: ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ»...

ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Για το μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ ανακοινώνει πως η φιλοτέχνηση του μνημείου του Νίκου Μπελογιάννη έχει ήδη ξεκινήσει από το γνωστό γλύπτη Μάρκο Γεωργιλάκη και πως συνεχίζεται η προσπάθεια συγκέντρωσης του αναγκαίου ποσού. Γνωστοποιεί δε σε όσους θέλουν να βοηθήσουν πως μπορούν να το κάνουν στους λογ/σμούς:

-- Αγροτικής Τράπεζας, Νο 322 01 013708 37

-- Εθνικής Τράπεζας, Νο 309/945797-68

Τηλ. επικοινωνίας: 6945.292.696 και 6977.507.160.

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΝ προπαγανδίζουν ότι με την πολιτική τους επιδιώκουν να συμβάλουν στην εξασφάλιση της «κοινωνικής συνοχής». Γιατί το προπαγανδίζουν και τι εννοούν;

Ο ΤΖΕΪΜΣ ΓΟΥΛΦΕΝΣΟΝ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στο Ντουμπάι των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων είπε:

«...Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι κατέχουν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ και άλλο ένα δισεκατομμύριο επιβιώνουν με ένα δολάριο τη μέρα. Οσο για το μέλλον, τα προσεχή 25 χρόνια θα προστεθούν στον παγκόσμιο πληθυσμό άλλα δύο δισ., από τους οποίους το 95% θα είναι φτωχοί».

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται η διαφορά ανάμεσα στον πλούτο και στη φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις και στρώματα. Ετσι, ενώ οι παραγωγικές δυνάμεις έχουν φτάσει στις μέρες μας σε τέτοια θαυμαστά επίπεδα, ώστε να παράγεται πλούτος ικανός να θρέψει το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, να παράσχει ικανοποιητικά επίπεδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόσβαση στην Παιδεία, σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη, μαζί με τον αυξανόμενο πλούτο αυξάνεται και η φτώχεια και η εξαθλίωση.

ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ:

1. Οι κεφαλαιοκράτες ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής δεν παράγουν με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των εργατών αλλά το κέρδος. Ενώ οι εργάτες μετατρέπονται σε δεσμώτες, σε σύγχρονους σκλάβους των μέσων παραγωγής, που ενώ παράγουν ολοένα και περισσότερο πλούτο, αυτόν τον καρπώνονται οι κεφαλαιοκράτες. Αρα η παραγωγή του πλούτου και της φτώχειας είναι συνέπεια της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

2. Ο ίδιος ο μηχανισμός της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης αυξάνει από τη μια μεριά με γεωμετρική πρόοδο τον κοινωνικό πλούτο που ιδιοποιείται το συνολικό κεφάλαιο, ενώ από την άλλη είναι η βασική αιτία της δημιουργίας του βιομηχανικού εφεδρικού στρατού, των ανέργων, ένα μέρος των οποίων, ανάλογα με τις διακυμάνσεις της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής, πότε απορροφούνται (σε περίοδο οικονομικής άνθησης) και πότε εκβάλλονται (σε περιόδους οικονομικής ύφεσης).

Οσο πιο ασύδοτη γίνεται η δράση του κεφαλαίου τόσο οξύνονται οι οικονομικές και κοινωνικές αντιθέσεις, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους ανατροπής του καπιταλισμού από την ταξική πάλη.

Στο σημείο αυτό έρχεται και παρεμβαίνει το καπιταλιστικό κράτος με τους μηχανισμούς του να μετριάσει τις αντιθέσεις αυτές, πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση της κυριαρχίας του κεφαλαίου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΟΛΟ παίζουν οι «πολιτικές κοινωνικής συνοχής» που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, είτε «σοσιαλιστικές», είτε συντηρητικές. Πολιτικές οι οποίες υιοθετήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει και ο υπουργός Οικονομίας στην πρόσφατη ομιλία του στο ΔΝΤ. Πολιτικές που μοιράζουν ψίχουλα από τον παραγόμενο πλούτο για να μετριάσουν ή και να κατευνάσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις και, κυρίως, την αμφισβήτηση αυτής της πολιτικής που αναπαράγει και αυξάνει τη φτώχεια.

Τα πρόσφατα μέτρα, π.χ., που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τη «Χάρτα Σύγκλισης», στόχο έχουν την άμβλυνση των λαϊκών αντιδράσεων. Απευθύνονται στα πιο εξαθλιωμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, σε συνταξιούχους με συντάξεις πείνας, σε ανέργους, σε οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα, σε μονογονεϊκές οικογένειες. Πρόκειται για ταξικό πακέτο, και με αυτό το κριτήριο οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν με την ψήφο τους τη συνολική κυβερνητική πολιτική.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 15.45 στα πλαίσια της εκπομπής «Αθλητικές συναντήσεις», θα μεταδοθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας της Δ' Εθνικής Κατηγορίας, μεταξύ των ομάδων ΠΑΟ ΡΟΥΦ - ΠΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ισχύει η τελωνειακή ένωση Τουρκίας - ψευδοκράτους

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Αμπτουλατίφ Σενέρ, δήλωσε ότι υπέγραψε τη «συμφωνία-πλαίσιο» για «τελωνειακή σύνδεση» Τουρκίας - ψευδοκράτους, ύστερα από εξουσιοδότηση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, αναφερόμενος στις ψευδοεκλογές στα Κατεχόμενα είπε ότι πιστεύει πως θα διεξαχθούν δημοκρατικά πως οι «ψηφοφόροι» θα ψηφίσουν ελεύθερα, με βάση τα δυτικά πρότυπα. Ο Α. Σενέρ, ο οποίος βρίσκεται στα Κατεχόμενα για διακοπές, δε θα έχει επαφές με πολιτικά πρόσωπα, παρά μόνο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, τον οποίο θα συναντήσει προτού αναχωρήσει για την Τουρκία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ