ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΕ
Τέλος στο «βέτο»!

Η κυβέρνηση Σημίτη έτοιμη να στοιχηθεί με τις μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ, απεμπολώντας το δικαίωμα της αρνησικυρίας για λήψη αποφάσεων που δε συνάδουν με τα συμφέροντα της Ελλάδας

Από τα «δεν απεμπολούμε το δικαίωμα του βέτο» - φράση κλισέ για το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80 - η κυβέρνηση Σημίτη και η... «ισχυρή Ελλάδα» προσέρχονται τις επόμενες μέρες στη Ρώμη για να εναποθέσουν και αυτό το «αναφαίρετο δικαίωμα» εντός της ΕΕ στον κάλαθο των αχρήστων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν από τη χτεσινή συνεδρίαση του λεγόμενου επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης, που συσκέφτηκε υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη, η ελληνική αντιπροσωπεία είναι αποφασισμένη να προσέλθει στην έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που θα γίνει το Σάββατο και αφορά την έκδοση του νέου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την απόφαση να δηλώνει «ναι» στην απαίτηση των μεγάλων δυνάμεων της ΕΕ για την κατάργηση του «βέτο» στη λήψη των αποφάσεων...

Η κυβέρνηση Σημίτη, πιστή στη λογική της «υπερεθνικής κυβέρνησης» που «έχει ανάγκη» η ΕΕ (όπως συχνά έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός), φέρεται να έχει συνηγορήσει στις απαιτήσεις του γαλλογερμανικού άξονα για την κατάργηση του «βέτο».

Αξιοσημείωτη είναι η επιχειρηματολογία των κυβερνώντων, με την οποία θα επιχειρήσουν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτά τα νέα τους «διαπιστευτήρια» υποτέλειας στο ιμπεριαλιστικό διευθυντήριο των Βρυξελλών. Οπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες, μετά τη χτεσινή σύσκεψη, η κυβέρνηση θα προσέλθει στη Διακυβερνητική «αναγνωρίζοντας ότι η ΕΕ των 25 δεν μπορεί να λειτουργήσει με το βέτο» και «πως με το βέτο σε ισχύ δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις στην Ευρώπη των 25»... Ακόμα πιο κυνικά υποτελής είναι η επόμενη αιτιολογία της απόφασής τους: «Και τόσα χρόνια που είχαμε το βέτο, πότε το χρησιμοποιήσαμε» (!), λένε για συμπληρώσουν ότι «η κατάργηση του βέτο είναι κάτι που θέλουμε εμείς πρώτοι»!!!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμπράξει στη Διακυβερνητική σε ένα άγριο παζάρι, ανάλογο εκείνου που διεμείφθη πριν λίγα χρόνια με αφορμή τη Συνθήκη της Νίκαιας, όπου τέθηκαν και οι βάσεις για την πλήρη κατάργηση του βέτο. Ετσι και τώρα, λοιπόν, η Ελλάδα εμφανίζεται να προσέρχεται στη Διακυβερνητική με τη θέση ότι αντί του βέτο και της αρχής της ομοφωνίας πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της «ενισχυμένης πλειοψηφίας» στη λήψη των αποφάσεων.

Οπως και στη Νίκαια, δηλαδή, που επιλέχτηκαν τα κριτήρια του αριθμού των κρατών και του μεγέθους των πληθυσμών των χωρών για τη λήψη μιας απόφασης, κάτι αντίστοιχο θα γίνει δεκτό από την Ελλάδα και στην ερχόμενη Διακυβερνητική. Μόνο που εδώ πια μιλάμε για κατάργηση του βέτο σε θέματα ύψιστης σημασίας, όπως η Ασφάλεια, η Αμυνα, η φορολογία, η παιδεία κλπ. Θέματα και τομείς ύψιστης σημασίας άσκησης πολιτικής, που παραχωρούνται στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο, στο όνομα της «Ενωμένης Ευρώπης»...


Ν. Μπ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιτάχυνση του ξεπουλήματος!

Με την επιτάχυνση του ...ξεπουλήματος (!) σχεδιάζει να απαντήσει η κυβέρνηση στις επικρίσεις της ΝΔ περί αδιαφανών αποκρατικοποιήσεων. Αυτό αποφάσισε χτες το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, που εξάλλου σχεδιάζει να μεταφέρει τη δικομματική αντιπαράθεση στο πεδίο της οικονομίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κλίμα διεκδικήσεων.

Ετσι, από τη μια, αναμένεται παρέμβαση Χριστοδουλάκη, που - κατά τα χτεσινά πρότυπα Πρωτόπαππα - αφ' ενός, θα λέει ότι η κυβέρνηση δε δίνει αυξήσεις για το καλό των εργαζομένων (!), αφού αλλιώς θα πέσει έξω η οικονομία, αφ' ετέρου, θα κινείται στη λογική ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να κάνει «διάλογο» με όσους διεκδικούν, αλλά για το ...διάλογο.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στα θέματα δημόσιας διοίκησης, θα κινηθεί στην αντιπαράθεσή της με τη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι επιδιώκει την «επιστροφή του κράτους της Δεξιάς και του τζουμπέ», σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Τέλος, στη συνεδρίαση του επικοινωνιακού επιτελείου, εκτιμήθηκε ότι τα δημοσιεύματα σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν εκπορεύονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά από ιδιωτικά συμφέροντα και, ως εκ τούτου, συμφώνησαν ότι θα πρέπει «να κλείσουν γρήγορα οι δουλιές που εκκρεμούν» για να μειωθούν και οι πιέσεις...

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

-Η κυβέρνηση με την πολιτική της, ιδιαίτερα με τα πρόσφατα «πακέτα και τις χάρτες», προπαγανδίζει ότι θα επιτύχει την «κοινωνική σύγκλιση». Ποια είναι η αλήθεια;

«ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ» αποτελεί κάθε συζήτηση που γίνεται με αντικείμενο τη «σύγκλιση». Καθόλου τυχαίο, αφού βασική προϋπόθεση για να «πιάσει» το σύνθημα στις μάζες, είναι αφ' ενός οι μάζες να μη γνωρίζουν, αφ' ετέρου να έχουν την αίσθηση ότι πίσω από την αχλή κάτι καλό κρύβεται. Αλλιώς, αν δηλαδή οι μάζες ήξεραν και είχαν συνειδητοποιήσει τι τους περιμένει, όχι μόνο θα γύριζαν την πλάτη σε κάθε προοπτική σύγκλισης, αλλά θα έπαιρναν στο κυνήγι και τους φορείς τέτοιων πολιτικών και συνθημάτων.

Ο ιδεολογικοπολιτικός βομβαρδισμός και η πλύση εγκεφάλου, της οποίας αποδέκτης είναι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, γνωρίζει στις μέρες μας πρωτοφανείς διαστάσεις. Πουθενά, σχεδόν σε κανένα έντυπο πανελλαδικής κυκλοφορίας, σε καμιά εφημερίδα, σε κανένα ραδιοφωνικό σταθμό, σε κανένα κανάλι δεν υπάρχει διαφορετική γνώμη.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ όμως της σύγκλισης, της κάθε προσδοκώμενης σύγκλισης, σηκώνει πολλή συζήτηση και παίρνει πολύ νερό. Πρώτα και κύρια επειδή κάθε πολιτική έχει διαφορετικά αποτελέσματα για διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού. Κανένα απολύτως μέτρο οικονομικής, κοινωνικής, ή άλλης πολιτικής δεν επιδρά με τον ίδιο τρόπο στον εργάτη, στον αγρότη, στον ελεύθερο επαγγελματία, στο μικρό επιχειρηματία, στη μεγάλη επιχείρηση και την πολυεθνική. Περισσότεροι έμμεσοι φόροι, για παράδειγμα, στα καύσιμα, είναι φανερό πως δεν επηρεάζουν καθόλου τα έσοδα των εταιριών και των επιχειρήσεων, αφού το επιπλέον κόστος μεταφέρεται στις τιμές των εμπορευμάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές. Ενας μεγαλύτερος φόρος ταξινόμησης στα ΙΧ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, είναι σχεδόν αδιάφορος για τους εργαζόμενους, αφού η αγορά του ακριβού αυτοκινήτου δεν απευθύνεται σε αυτόν, αλλά στους πραγματικά έχοντες. Το ίδιο συμβαίνει με τις τιμές στις πρώτες ύλες, ή τα κίνητρα για επιχειρηματική δραστηριότητα, τις ασφαλιστικές εισφορές, τις αμοιβές των εργαζομένων και τα ποσοστά κέρδους των επιχειρήσεων, τις τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων στην αγορά και τις τιμές που δίνονται στον παραγωγό κ.ο.κ. Με δυο λόγια, τα οφέλη ή οι αρνητικές συνέπειες που υπάρχουν για διάφορες αποφάσεις, μέτρα και πολιτικές εξαρτώνται από τη θέση του καθενός στην κοινωνία και τη σχέση που έχει με τα συστήματα κατανομής των εισοδημάτων.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ χαρακτηριστικά που ακολουθούν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, καλό είναι, όταν μιλάμε για την περιβόητη «σύγκλιση» να έχουμε υπόψη μας και κάτι ακόμα. Το γεγονός ότι ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας της ίδιας της φύσης του συστήματος είναι τέτοιος, που προϋποθέτει την ύπαρξη ανισοτήτων όχι μόνο ανάμεσα στις διάφορες κοινωνικές ομάδες και τις τάξεις, αλλά και ανάμεσα σε διάφορες περιοχές μιας χώρας, ανάμεσα σε χώρες, ανάμεσα σε ηπείρους κ.ο.κ. Ανισότητες, που έχουν οδηγήσει σε τέτοιες δομικές αναλογίες, που έχουν ήδη αποκτήσει το χαρακτήρα της ανισομετρίας, με αποτέλεσμα να βαθαίνει η απόσταση μεταξύ των «επάνω» και των «κάτω» κι έτσι οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

ΔΗΚΚΙ
Νέος εκπρόσωπος Τύπου

Νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΚΙ ανέλαβε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Γιώργος Παπασίμος. Αυτό ανακοινώθηκε επίσημα χτες από το Γραφείου Τύπου του ΔΗΚΚΙ. Ο Γιώργος Παπασίμος είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΗΚΚΙ και μέλος της ΠΓ του, από το 1996. Εως την ένταξή του στο ΔΗΚΚΙ, ήταν μέλος του Τομέα Διαφώτισης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ