ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ετοιμη να επιβάλει τη δική της ανάπτυξη στα κράτη - μέλη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η Κομισιόν προτείνει προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών (16/17 Οκτώβρη) ένα «σχέδιο δράσης μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη», το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει τη «δημιουργία της ευρω-ζώνης» της ΟΝΕ και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σε «πανευρωπαϊκό» μηχανισμό συγκέντρωσης κεφαλαίου, με «προτεραιότητα» στα «μεγάλα έργα» μεταφορών, έρευνας και τεχνολογίας. «Υποχρέωση» των κυβερνήσεων -έναντι αυτών των πανευρωπαϊκών «προτεραιοτήτων»- ένα «νέο πλαίσιο εγγυήσεων για τη διευκόλυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα» και διασυνοριακές «φορολογικές διευκολύνσεις στις μητρικές και θυγατρικές επιχειρήσεις».

Πρόκειται για μακρόπνοο «σχέδιο» ανάκαμψης του «πανευρωπαϊκού» κεφαλαίου, δηλαδή των μεγάλων πολυεθνικών, το οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, συνδέει τόσο με την ευρω-ζώνη της ΟΝΕ του Μάαστριχτ, όσο και με την «ατζέντα της Λισαβόνας» για την «ευελιξία» της αγοράς εργασίας και ανατροπή του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου». Σ' αυτή την προκαταρκτική φάση η Κομισιόν ενδιαφέρεται για «κοινή» δέσμευση «προσανατολισμού» του δημόσιου τομέα προς «επιλεγμένα» έργα, και, νέο πλαίσιο «διευκόλυνσης» της συμμετοχής του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα η Κομισιόν προσβλέπει σε στροφή του συνόλου της «διαρθρωτικής» «περιφερειακής» πολιτικής («πακέτα») προς εξυπηρέτηση του «πανευρωπαϊκού» σχεδιασμού «ανάπτυξης» του κεφαλαίου, επιβάλλοντας τις εντολές των Βρυξελλών στους «εθνικούς» σχεδιασμούς «ανάπτυξης», πάντα, βέβαια, υπό τη δαμόκλεια σπάθη της δημοσιονομικής «πειθαρχίας» που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας (ΣΣ). Πρόκειται για στρατηγικό σχέδιο του «πανευρωπαϊκού» κεφαλαίου που στη μονεταριστική βάση της ευρω-ζώνης της ΟΝΕ του Μάαστριχτ προσβλέπει σε «ολοκλήρωση» / ξεζούμισμα της διευρυμένης ΕΕ. Δεν αφορά μόνο τις πολλαπλές «ταχύτητες», αλλά την αναδιάρθρωση του «πανευρωπαϊκού» κεφαλαίου. Για τα υπάρχοντα μικρά και ασθενή κράτη - μέλη, όπως η Ελλάδα, ο «σχεδιασμός» θα συνεχίσει τη στρεβλή «ανάπτυξη» και την ύστερη εξάρτηση, μέσα από την αφαίμαξη «επιλεγμένων» παραγωγικών στόχων, εθνικού πλούτου και ανθρώπινου μόχθου στα πλαίσια και των «διαρθρωτικών» πολιτικών. Για τα δέκα νέα κράτη - μέλη θα υπάρξει λεηλασία από την πρώτη μέρα της ένταξης, ενώ ήδη έχουν αποδεκατιστεί όλες οι δυνατότητες ντόπιας αντίδρασης στη νεοαποικιακή εγκαθίδρυση του «πανευρωπαϊκού» κεφαλαίου. Αυτός, εξάλλου, ήταν και ο σχεδιασμός της ΟΝΕ του Μάαστριχτ από το 1992, «επιτάχυνση» της συγκέντρωσης του κεφαλαίου με στόχο την πολιτική «ενοποίηση». Μαζεύοντας τον πλούτο, καθορίζω τα «πολιτικά» παιχνίδια, επιβάλλοντας τη λαϊκή εκμετάλλευση.

Σχεδιασμοί της Κομισιόν

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ρ. Πρόντι, «μετά τη δημιουργία του κοινού μας νομίσματος, του ευρώ, η δημιουργία των συνθηκών για την πραγματοποίηση μιας αυθεντικά πανευρωπαϊκής συνεργασίας (εταιρικής σχέσης) δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα επενδύσει σε υποδομές, έρευνα και καινοτομίες, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, λίαν απαραίτητο και επί μακρόν αναμενόμενο. Κατέστη δυνατόν να υλοποιήσουμε την ατζέντα της Λισαβόνας με κατάλληλες πολιτικές. Τώρα οι πολιτικοί που εργάζονται σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αν δε συγκεντρώσουμε τα περιορισμένα δημόσια έσοδά μας σε σχέδια προτεραιότητας και αν δεν ξαναδούμε το νομοθετικό και διοικητικό μας πλαίσιο, ώστε να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των ιδιωτικών εταιριών, που θέλουν πράγματι να επενδύσουν εκτός συνόρων, τότε, μέχρι το 2010 πολλά απ' αυτά τα σχέδια θα παραμείνουν μόνο στα χαρτιά. Η Κομισιόν κατάφερε να ξεκινήσει το σχέδιο "Γαλιλαίος" ή τη συνεργασία για την οικονομία του υδρογόνου, αλλά μετά από πάρα πολύ καιρό. Πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα. Η Κομισιόν, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να δουλέψουμε μαζί, ώστε ο σχεδιασμός μας για τα μεγάλα έργα να υλοποιηθεί και η διευρυμένη ΕΕ των 25 κρατών - μελών να γίνει μια περιοχή στην πρωτοπορία της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας».

Η Κομισιόν προτείνει «τέσσερις συστάσεις» προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτώβρη:

1) Μια «κοινή» δέσμευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

2) «Κοινή δέσμευση» ότι οι πολιτικές θα υιοθετηθούν «στις αρχές του 2004», δηλαδή πριν την τυπική ένταξη των δέκα νέων κρατών - μελών. Σύμφωνα με την Κομισιόν «ορισμένα από τα σχέδια, ιδιαίτερα όσα εμπλέκουν τον ιδιωτικό τομέα, απαιτούν σημαντικές αποφάσεις των κυβερνήσεων στο νομοθετικό και διοικητικό επίπεδο (...) Επιπλέον μεταρρυθμίσεις όπως το πανευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και οι διασυνοριακές φορολογικές ρυθμίσεις σχετικά με τις συγκεντρώσεις των μητρικών και θυγατρικών εταιριών, θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και την καινοτομία».

3) Η Κομισιόν προτείνει αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης στις «προτεραιότητες» από 10% σε 30%. Αλλά «τα κράτη - μέλη θα πρέπει να επωφεληθούν τη μέση αναθεώρηση των Διαρθρωτικών Ταμείων (ΔΤ) το 2004 για την ενίσχυση των στόχων της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη».

4) Οσον αφορά τα «μέτρα» που θα συνοδεύουν το σχεδιασμό, η Κομισιόν, από πλευράς της, δεσμεύεται «να προσαρμόσει τις οδηγίες σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις και να δημιουργήσει, ενδεχομένως, νέες, για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών συγκεντρώσεων. Θα εξετάσει επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου μηχανισμού εγγυήσεων για τη διευκόλυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στις συνεργασίες δημόσιου/ ιδιωτικού. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2004 η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια "Πράσινη Βίβλο" για τις κανονιστικές πτυχές της συνεργασίας δημοσίου - ιδιωτικού, και, θα αναπτύξει, ενδεχομένως, ένα πλαίσιο για τη δομή των ευρωπαϊκών εσόδων, που θα εγγυάται τη φορολογική διαφάνεια στη δράση του κεφαλαίου υψηλού κινδύνου».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Ανιστόρητες αγορεύσεις»

Ο «Ριζοσπάστης» (18/9/03) - σε άρθρο του με τίτλο «Ανιστόρητες αγορεύσεις» και αναφερόμενος σε απολογίες, αγορεύσεις, σχόλια και ευφυολογήματα κατά «τη δίκη του Κορυδαλλού» παρατηρούσε: «Κάποια συνήγορος της πολιτικής αγωγής έφτασε να κάνει αναφορές στον Σεν Ζιστ (σ.σ. της Γαλλικής Επανάστασης) - και την... εμπλοκή στην υπόθεση της 17 Ν». Ενας άλλος, αναφέρθηκε στο Μαρξ, λέγοντας ότι η σκέψη του Μαρξ, «πως η βία είναι η μαμή της Ιστορίας, ήταν αυθαίρετη και ανιστόρητη».

Ενας τρίτος κατακεραύνωσε τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό «που δεν μπορεί να υπάρχει, διότι δεν παύει να είναι συγκεντρωτισμός».

Τι σχέση έχουν όλα αυτά τα «άρρητα, αθέμιτα και κουκιά μαγειρεμένα» με την εκδικαζόμενη υπόθεση που ολοκληρώνεται σε λίγο; Καμιά βέβαια, πέρα από την προσπάθεια να διατηρηθεί ένα «κλίμα» που πρώτη εγκαινίασε η κυβέρνηση, πολιτικοποιώντας την τρομοκρατία και αξιοποιώντας τον τρομονόμο και τα συμπληρώματά του, που όπως φαίνεται προωθούνται «κατ' επιταγήν».

Παραμονές, «θάττον ή βράδιον», των εκλογών και η πολιτικοποίηση της τρομοκρατίας οδηγείται προς το τέλος και «ξεφουσκώνει» ως προς την εκμετάλλευσή της όπως επιχειρήθηκε σε, προηγούμενα στάδια από κυβερνητικούς παράγοντες, μέσα μαζικής παραπληροφόρησης και ορισμένους «ενημερωμένους» δημοσιογραφίζοντες.

Και τι θα γίνουμε λοιπόν «χωρίς βαρβάρους» καθώς πλησιάζει το τέλος της «δίκης του αιώνα» και η κατανομή των ευθυνών και χωρίς την ετυμηγορία ορκωτών δικαστών και χωρίς τηλε-εικόνα;

Θα μείνουν ως ενθύμιο τα επαμειβόμενα και από τον «τρομονόμο» καρφώματα των κατηγορουμένων, των «αναιρεσιών», προανακριτικών καταθέσεων και των «καρφωτήδων».

Και θα μείνουν, επίσης οι γραφικές αναφορές από τον Κάφκα, το Μαξ, τον Παλαμά, ως οπερετικές ρητορικές γιρλάντες.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Πέμπτη:

  • Στις 20.00 «Το βήμα της Βουλής». Θα μεταδοθούν η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αθήνας και η συζήτηση της πρότασης νόμου της ΝΔ για τις πολύτεκνες οικογένειες. Επιμέλεια: Ζωή Κούλια.
  • Στις 20.30 «Εις υγείαν». Η Πόπη Καπετανοπούλου συζητά με τον Θεοδόση Δόσιο, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρίας, για το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του.
  • Στις 22.00, στα πλαίσια της εκπομπής «Προεκτάσεις», ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του για τις δύο γραμμές αντιπαράθεσης του συνδικαλιστικού κινήματος, ενόψει και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
«Πράσινο φως» για... κυνήγι μαγισσών!

Με συνοπτικές διαδικασίες το Γραφείο του Συμβουλίου της Ευρώπης αποδέχτηκε και παρέπεμψε στην Πολιτική Επιτροπή που συνεδριάζει αύριο Παρασκευή το κατάπτυστο κείμενο του επικεφαλής του Γκρουπ των Φιλελευθέρων, Ολλανδού βουλευτή Βαν Ντερ Λίντεν για την καταδίκη του «ολοκληρωτικού κομμουνισμού», εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για συζήτηση της πρότασης (ως πρόταση ψηφίσματος) στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως επιδίωκε ο εμπνευστής της. Να σημειώσουμε πως από το κείμενο για ευνόητους λόγους αφαιρέθηκε η λέξη «κομμουνισμός» και η πρόταση αφορά πλέον στην καταδίκη του «ολοκληρωτισμού». Στο Γραφείο του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι τρεις εκπρόσωποι του λαϊκού κόμματος, οι 15 της σοσιαλιστικής ομάδας απείχαν διευκολύνοντας την παραπάνω εξέλιξη, ενώ κατά ψήφισε μόνο ο Σουηδός εκπρόσωπος της «GUE».

Να αναφέρουμε πως την αντίθεσή τους στο εν λόγω κείμενο είχαν εκφράσει προ καιρού τόσο ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, όσο και της ΝΔ. Ενώ πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η τοποθέτηση του Θ. Πάγκαλου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξέφρασε την αντίθεσή του «στην εισαγωγή πρακτικών διάκρισης, καχυποψίας και άλλων παρόμοιων μεθόδων σε βάρος κομμουνιστών βουλευτών και της κομμουνιστικής ιδεολογίας στην Ευρώπη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ