ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑ
Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας

Την αγανάκτηση για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά και την αυξημένη διάθεσή τους να συντονίσουν αγωνιστικά τα βήματά τους, εκφράζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στους δήμους τόσο στις Γενικές Συνελεύσεις που κάνουν αλλά και στους συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής των ΟΤΑ Αττικής στις περιοδείες που κάνουν στους χώρους δουλιάς. Εκεί απλώνουν και το κάλεσμα της αγωνιστικής και μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 6 Οκτώβρη, αλλά και στην προσυγκέντρωση του Συντονιστικού στην πλατεία Βάθης στις 9.30 π.μ. και στη συνέχεια στη νέα 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Οκτώβρη.

Τα μηνύματα που φτάνουν καθημερινά από τους χώρους δουλιάς, αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, εξαιτίας της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ιδιαίτερα οργισμένοι, όμως, ήταν οι εργαζόμενοι χτες μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις αυξήσεις φτώχειας στο δημόσιο που τις χαρακτήριζαν απαράδεκτες και ψεύτικες που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες τους, αλλά και την απώλεια που έχουν δεχτεί στα εισοδήματά τους τα τελευταία χρόνια.

Ετσι οι συνδικαλιστές του Συντονιστικού τις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι την απεργία έχουν ριχτεί με όλες τους τις δυνάμεις στη μάχη για την οργάνωση και επιτυχία της απεργίας. Καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν και κάτω από τα πανό των ταξικών δυνάμεων να διεκδικήσουν: Απόσυρση του νέου μισθολογίου και των νομοσχεδίων για τη Δημόσια Διοίκηση, την κοινωνική εργασία, τα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ) και την απόσυρση των προσχεδίων για τον κώδικα των εργαζομένων στους ΟΤΑ και τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων. Ακόμα, κατάργηση των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων και επέκταση των ΒΑΕ και στους ΟΤΑ με βάση τον κανονισμό του ΙΚΑ. Κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ. Αμεση καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος. Οχι στη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων. 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Κατάργηση του νόμου για τη μερική απασχόληση και του θεσμού των εκτάκτων. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και πρόσληψη μόνο μονίμων εργαζομένων. Μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας για τον εργαζόμενο, κατάργηση της έμμεσης για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης και γνήσιες ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Στα πλαίσια αυτά οι συνδικαλιστές του Συντονιστικού θα συνεχίζουν μέχρι την μέρα της απεργίας τις περιοδείες ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία. Σήμερα, περιοδείες θα γίνουν στους δήμους: Πετρούπολης (παιδικοί σταθμοί), Μενιδίου, Φυλής, Αθήνας (καθαριότητα Ιερά οδό και κήποι 5ου Διαμερίσματος), Νέα Φιλαδέλφεια (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ΕΣΔΚΝΑ), Ζωγράφου, Ελληνικού και Εκάλης.

Εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία

Σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και διαρκούς ομηρίας κρατά η κυβέρνηση τους εργαζόμενους στη Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ΑΕ (ΜΟΔ ΑΕ) που διαχειρίζεται τα κονδύλια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Την κατάσταση αυτή καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Ορέστης Κολοζώφ, Αγγελος Τζέκης σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Ειδικότερα, στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα κωφεύει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη ΜΟΔ ΑΕ με αποτέλεσμα αυτοί να οδηγούνται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας την επίλυση των κυριότερων από αυτά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, διεκδικούν: Ολες οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου να μετατραπούν σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου ώστε να εξαλειφθεί το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και ομηρίας και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Σύναψη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με τη ΜΟΔ ΑΕ αντί της ατομικής διαπραγμάτευσης (αυξήσεις, μισθολόγιο, σαφής περιγραφή αρμοδιοτήτων και κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, ευθυνών και λειτουργιών των στελεχών ΜΟΔ στις ειδικές υπηρεσίες κλπ.) - κατάρτιση κανονισμού εργασίας (υπερωρίες, άδειες, επιδόματα, μπόνους κλπ.).

Θεσμική κατοχύρωση της εκπροσώπησης των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας. Οργάνωση και θεσμική κατοχύρωση ενός αξιοκρατικού και διαφανούς συστήματος τοποθέτησης και «μετάθεσης» στελεχών ΜΟΔ μεταξύ των διαφόρων ειδικών υπηρεσιών ή και μεταξύ μονάδων τους, με το οποίο η διαδικασία θα ξεκινάει με αίτημα του εργαζομένου αφού υπάρξει σε τακτά χρονικά διαστήματα έγκαιρη γνωστοποίηση των κενών που προκύπτουν με βάση τις κοινές υπουργικές αποφάσεις σύστασης των ειδικών υπηρεσιών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στη ΜΟΔ ΑΕ;


Συνέλευση

Στην τακτική Γενική Συνέλευση καλεί όλα τα μέλη του το Σωματείο Συνταξιούχων και Επιδοματούχων ΙΚΑ Ζωγράφου, που θα γίνει στις 8 του Οκτώβρη στις 6.15 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρου του δήμου (Ανακρέοντος 60). Τα θέματα της Συνέλευσης είναι: Απολογισμός διοίκησης και της Ομοσπονδίας ενόψει του συνεδρίου της, η «Χάρτα Σύγκλισης» της κυβέρνησης, η απλή αναλογική, η πολιτική στο φάρμακο, διακανονισμός αυθαιρέτων και τα καθήκοντα των συνταξιούχων ενόψει βουλευτικών εκλογών.

Επιτυχία στην απεργία των μηχανικών

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη πανελλαδική απεργία των διπλωματούχων μηχανικών του Δημοσίου, οι οποίοι διεκδικούν διάφορα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις των μηχανικών και ματαιώθηκαν δημοπρασίες μεγάλων και μικρών δημοσίων έργων σε όλη τη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 16 εκατ. ευρώ.

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των μηχανικών του Δημοσίου ΕΜΔΥΔΑΣ πρόκειται να συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη και αφού εκτιμήσει την κατάσταση δεν αποκλείεται να πάρει απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΕΣ
Εκπτωτη η διοίκηση

Εκπτωτη κηρύχτηκε η διοίκηση της Ενωσης Ασυρματιστών ΠΕΡΡΑΕΝ, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά. Το δικαστήριο αποδέχτηκε σχετική αίτηση που είχε κατατεθεί από ασυρματιστές, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση, κατά παράβαση του καταστατικού, εξέλεξε τα ίδια πρόσωπα να υπηρετήσουν για τρίτη συνεχή θητεία στο προεδρείο του σωματείου. Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται να επιβεβαιώσει το όργιο των αυθαιρεσιών που σημάδεψαν τις τελευταίες εκλογές, για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του σωματείου, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και για την ακρίβεια της ομάδας Καλεμάνη και Τραγέα, οι οποίοι από το 1996 μέχρι και σήμερα είναι «μόνιμοι» στις θέσεις προέδρου και γραμματέα αντίστοιχα.

Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν στις 20 Δεκέμβρη 2002. Δέκα μέρες μετά, δηλαδή στις 30 Δεκέμβρη, η διοίκηση, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, αφού με σωρεία αυθαιρεσιών φιμώθηκε κάθε άλλη φωνή, εξέλεξε ομόφωνα πρόεδρο τον Βασίλη Καλεμάνη, γραμματέα τον Ηλία Τραγέα και ταμία τον Θεόδωρο Κετσέα. Η απόφαση της διοίκησης επικυρώθηκε μάλιστα και από γενική συνέλευση που έγινε το Φλεβάρη του 2003, στην οποία συμμετείχαν μόνο οι άνθρωποι της «ομάδας». Τη γενική συνέλευση η απόφαση του δικαστηρίου τη χαρακτηρίζει ως «όχι καταστατική» και την απόφαση της διοίκησης «παράνομη».

Οι παράνομες ενέργειες των εν λόγω ...«συνδικαλιστών» απλώς έρχονται να προστεθούν στην καθοριστική συμβολή τους για τον αφανισμό του κλάδου των ασυρματιστών από τα καράβια και την προώθηση συνολικά της αντιναυτεργατικής κυβερνητικής πολιτικής.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη Συνέλευση

Σε μαζική συμμετοχή καλεί όλους τους μεταλλεργάτες της Αθήνας το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» στη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 12 Οκτώβρη στις 9.30 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑ (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος) για να συζητήσουν και να αποφασίσουν το πρόγραμμα δράσης του κλάδου.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι η παρουσία όλων των μεταλλεργατών είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να συντονίσουν την αγωνιστική τους δράση, ώστε πιο δυνατοί να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το Συνδικάτο στα μεροκάματα πείνας των εργαζομένων στον κλάδο, στην καταπάτηση των εργασιακών σχέσεων στους χώρους εργασίας, αλλά και στην έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που είχε ως αποτέλεσμα 12 νεκρούς εργαζόμενους στον κλάδο από τις αρχές του χρόνου. Γι' αυτό το λόγο, σημειώνει το Συνδικάτο, έχει ήδη προγραμματίσει μέσα στον Οκτώβρη παρεμβάσεις σε δεκάδες εργοστάσια για τη διεκδίκηση μισθολογικών αιτημάτων, για την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, για τις ειδικότητες και άλλα προβλήματα.

Στα αιτήματα που καταθέτει το Συνδικάτο ότι διεκδικεί αναφέρει μεταξύ άλλων: Κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ με 6 τριετίες από 5%, κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ, 7ωρο - 5ημερο - 35ωρο, 6ωρο - 30ωρο για τα βαρέα ανθυγιεινά, ένταξη όλου του κλάδου στα βαρέα, επέκταση υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν.2112) για όλους κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ