ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Χιλιάδες τόνοι βαμβακιού μένουν εκτός επιδότησης

Τα χαμηλά πλαφόν στρεμματικής απόδοσης που επέβαλε η κυβέρνηση εμποδίζουν τους παραγωγούς που έχουν καλή σοδειά, να παραδώσουν όλο το βαμβάκι τους στα εκκοκκιστήρια

ICON

Η έναρξη της συγκομιδής και της παράδοσης βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια της Θεσσαλίας, κάνει φανερό ότι και φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής θα βγουν χαμένοι.

Εκτός του ότι η τιμή που προσφέρουν οι εκκοκκιστές κινείται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών που επιβάλλουν οι κανονισμοί της ΕΕ - αυτές τις μέρες το βαμβάκι διατίθεται στις 250 - 255 δρχ, το κιλό, ενώ η ελάχιστη τιμή έχει καθοριστεί στις 217 δρχ. το κιλό - πρόβλημα για τους παραγωγούς αποτελεί και το γεγονός ότι η στρεμματική απόδοση σε μια περιοχή όπου παράγεται το 50% της συνολικής βαμβακοπαραγωγής της χώρας μας, αναμένεται φέτος να είναι μικρότερη από πέρσι. Για τη μείωση αυτή «έβαλε το στοματάκι του» και στο πράσινο σκουλήκι, που προκάλεσε σοβαρή ζημιά στις βαμβακοκαλλιέργειες, ενώ παράλληλα ανέβηκε και το κόστος για τα ραντίσματα καταπολέμησής του και τις αποφυλλώσεις.

Ομως, παρά τη μείωση της παραγωγής, αναμένεται να μείνουν, πάλι φέτος, μεγάλες ποσότητες βαμβακιού εκτός επιδότησης, καθώς το πλαφόν επιδοτούμενης στρεμματικής απόδοσης που έθεσε, εκ των προτέρων και αυθαιρέτως, το υπουργείο Γεωργίας, είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με την πραγματική παραγωγή.

Μεγάλη η «χασούρα»

Στα Τρίκαλα, το πλαφόν κυμαίνεται 265 - 280 κιλά το στρέμμα, όταν - όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της συγκομιδής - η στρεμματική απόδοση ξεπερνάει, στις πλείστες των περιπτώσεων, τα 320 κιλά.

Ο Τρικαλινός βαμβακοπαραγωγός δε θα επιδοτηθεί για ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής του που θα παραδώσει στο εκκοκκιστήριο και, αν το πλαφόν παραμείνει ως έχει, η μη επιδοτούμενη παραγωγή στα Τρίκαλα θα κυμαίνεται από 30 - 50 κιλά το στρέμμα, με αποτέλεσμα ο κάθε παραγωγός να χάσει από 20 - 30 ευρώ ανά στρέμμα.

Ετσι, ένας αγρότης που καλλιεργεί 50 στρέμματα με βαμβάκι - τόσος είναι ο μέσος όρος βαμβακοκαλλιέργειας στη Θεσσαλία - θα χάσει, συνολικά, από το ετήσιο εισόδημά του 1.000 - 1.500 ευρώ. Οσο, δηλαδή, περιμένει να είναι το κέρδος του από τον κόπο μιας χρονιάς, καθώς, τα τελευταία χρόνια, η τιμή του προϊόντος μένει στάσιμη, αν δε μειώνεται κιόλας, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται, κάθε χρόνο, με τις ανατιμήσεις στα γεωργικά μέσα και εφόδια, (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα, μηχανήματα, έξοδα συλλογής κ.ά.)

Στα Τρίκαλα καλλιεργήθηκαν 139.000 στρέμματα με βαμβάκι κι αναμένεται να παραχθούν κοντά στους 45.000 τόνους. Με βάση, λοιπόν, τα προαναφερόμενα, υπολογίζεται ότι 4.500 - 7.000 τόνοι - το 10% - 15% της συνολικής παραγωγής βαμβακιού που θα παραχθεί στο νομό - θα μείνουν εκτός επιδότησης, με αποτέλεσμα οι Τρικαλινοί βαμβακοπαραγωγοί να χάσουν, συνολικά, 2.500.000 - 4.000.000 ευρώ.

Ανάλογη θα είναι η «χασούρα» και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας, καθώς:

* Στην Καρδίτσα το πλαφόν επιδοτούμενης στρεμματικής απόδοσης έχει καθοριστεί στα ίδια, ακριβώς, επίπεδα με τα Τρίκαλα, αλλά κι εδώ, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία της συγκομιδής, η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη, παρά την καταστροφική δράση του πράσινου σκουληκιού και της μελίγκρας. Στο νομό - παρά τη δραστική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στην οποία προχώρησαν οι αγρότες, υπακούοντας, αναγκαστικά, στις εντολές της κυβέρνησης - έχουν καλλιεργηθεί πάνω από 550.000 στρέμματα με βαμβάκι και υπολογίζεται ότι χιλιάδες τόνοι θα μείνουν εκτός επιδότησης και εκατομμύρια ευρώ θα χαθούν από την τσέπη των αγροτών της περιοχής.

* Στη Λάρισα και τη Μαγνησία, όπου η πραγματική παραγωγή αναμένεται να είναι μεγαλύτερη κι από εκείνη των Τρικάλων και της Καρδίτσας, το πλαφόν στρεμματικής απόδοσης καθορίστηκε από 275 - 290 κιλά, κάτι που σημαίνει ότι κι εδώ οι ποσότητες που θα μείνουν χωρίς επιδότηση θα είναι σημαντικές.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 40.000 τόνοι βαμβακιού από τη συνολική παραγωγή της Θεσσαλίας, θα μείνουν, φέτος, εκτός επιδότησης - πάνω από 50.000 τόνοι δεν επιδοτήθηκαν και πέρσι - με αποτέλεσμα οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής να χάσουν, συνολικά, πάνω από 20.000.000 ευρώ, (κοντά στα 7 δισ. δρχ).

Είναι ένα εισόδημα που αφαιρείται, μεν, από τις τσέπες των αγροτών, αλλά θα λείψει και από την αγορά και γενικότερα από την οικονομία της Θεσσαλίας, καθώς, σε μια αγροτική περιοχή, όταν μειώνεται το αγροτικό εισόδημα, όλοι ζημιώνονται. Αυτή η «ζημιά» δεν αναπληρώνεται με τα ψίχουλα προεκλογικών παροχών στους αγρότες, που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός...


Π.Ρ.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ
Τους δίκασαν με ... απεργοσπάστες

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου

Χρησιμοποιώντας απεργοσπαστικό μηχανισμό, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η ακροαματική διαδικασία της αγωγής, που κατέθεσαν τα υπουργεία Γεωργίας, Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών, για να κηρυχτεί η απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) «παράνομη» και «καταχρηστική». Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων βρέθηκαν για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, καθώς και μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων των κτηνιάτρων και γεωπόνων.

Επικαλούμενοι, ακριβώς, την απεργία των δικαστικών υπαλλήλων, οι συνήγοροι υπεράσπισης, καθώς και ο νομικός σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ ζήτησαν την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης. Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό, αλλά αξιοποιώντας το δικαστήριο απεργοσπάστες πραγματοποιήθηκε η ακροαματική διαδικασία. Η ΑΔΕΔΥ αποχώρησε από τη διαδικασία, μη δεχόμενη να νομιμοποιήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Ως μάρτυρες κατηγορίας - για να υποστηρίξουν ότι η απεργία των γεωτεχνικών είναι «παράνομη» και «καταχρηστική» - κλήθηκαν να καταθέσουν για λογαριασμό του Δημοσίου, ο Ευάγγ. Αρβανιτάκης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Γεωργίας και ο Β. Στύλας, γενικός διευθυντής Κτηνιατρικής του υπουργείου. Οι δυο τους ως κυβερνητικά δεκανίκια είπαν αυτά που επιθυμούσε και βόλευαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για να στηριχτεί η κατηγορία ήταν ότι αυτή η κινητοποίηση προκαλεί προβλήματα στην τροφοδοσία, στις εισαγωγές και εξαγωγές προς τρίτες χώρες, καθώς και ότι την περίοδο αυτή υπάρχει μεγάλη παραγωγή ...σύκων και σταφίδας (ευπαθή προϊόντα), που σαπίζουν γρήγορα και ότι με την κινητοποίηση εμποδίζεται.

Από τη μεριά τους, οι μάρτυρες υπεράσπισης υποστήριξαν το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην απεργία, για τη διεκδίκηση των θεσμικών και οικονομικών τους αιτημάτων.

Η ΠΟΓΕΔΥ

«Η ακροαματική διαδικασία απέδειξε το αβάσιμο των λόγων που επικαλέστηκε η κυβέρνηση για να κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΓΕΔΥ. Σημειώνει, δε, ότι, ανεξάρτητα από την όποια απόφαση του δικαστηρίου, οι γεωτεχνικοί συνεχίζουν μαζικά και δυναμικά τις προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις και δηλώνουν ότι τίποτα δε θα μπει εμπόδιο στη διεκδίκηση των δίκαιων θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους.

Ετσι, οι γεωτεχνικοί θα προχωρήσουν σε δύο 48ωρες απεργίες το Σαββατοκύριακο και Δευτέρα, Τρίτη, 6 - 7 Οκτώβρη. Παράλληλα, τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τοπικές συγκεντρώσεις γεωτεχνικών σε κάθε νομό και την Τρίτη 7 Οκτώβρη να πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Γεωργίας, στις 11.30 το πρωί. Την αποχή από τα καθήκοντά τους συνεχίζουν από την επόμενη μέρα, την Τετάρτη, ενώ στις 11 και 12 Οκτώβρη προχωρούν σε νέα 48ωρη απεργία.

ΞΑΝΘΗ
Προς κατάληψη της ΑΤΕ

Να κατέβουν την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα και να καταλάβουν τα κεντρικά γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις της Ξάνθης. Την απόφαση αυτή έλαβαν ομόφωνα το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, η ΟΣΕΓΟ, μαζί με τα σωματεία των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων ΣΕΚΑΠ, των εργαζομένων επεξεργασίας γάλακτος ΡΟΔΟΠΗ και των εργαζομένων σε ΣΕΠΕΚ, ΣΕΒΑΘ, ΕΑΣ Ξάνθης και ΕΛΒΙΖ.

Σε σχετική ανακοίνωση, τονίζεται πως οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις της Ξάνθης έχουν αγανακτήσει από τα όσα κάνουν και δεν κάνουν η διοίκηση της ΑΤΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Γίνεται, μάλιστα, λόγος για παρελκυστική τακτική από μέρους των προαναφερόμενων και για άρνηση επίλυσης των προβλημάτων των συνεταιριστικών οργανώσεων της περιοχής. Αναφέρεται, επίσης, ότι, παρά τα συλλαλητήρια, τις απεργίες και τις καταλήψεις, οι αρμόδιοι δε δέχτηκαν τους εκπροσώπους των εργαζομένων ούτε καν για συζητήσεις. Στην ανακοίνωση, τονίζεται ακόμα ότι οι εργαζόμενοι των Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ξάνθης ζητούν να διατηρηθεί ο συνεταιριστικός χαρακτήρας των εταιριών, να δοθεί χρηματοδότηση όπου υπάρχει ανάγκη και να μεταβιβαστούν οι μετοχές της ΑΤΕ στις συνεταιριστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ