Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ
Τους δίκασαν με ... απεργοσπάστες

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου

Χρησιμοποιώντας απεργοσπαστικό μηχανισμό, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η ακροαματική διαδικασία της αγωγής, που κατέθεσαν τα υπουργεία Γεωργίας, Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών, για να κηρυχτεί η απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) «παράνομη» και «καταχρηστική». Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων βρέθηκαν για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, καθώς και μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων των κτηνιάτρων και γεωπόνων.

Επικαλούμενοι, ακριβώς, την απεργία των δικαστικών υπαλλήλων, οι συνήγοροι υπεράσπισης, καθώς και ο νομικός σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ ζήτησαν την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης. Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό, αλλά αξιοποιώντας το δικαστήριο απεργοσπάστες πραγματοποιήθηκε η ακροαματική διαδικασία. Η ΑΔΕΔΥ αποχώρησε από τη διαδικασία, μη δεχόμενη να νομιμοποιήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Ως μάρτυρες κατηγορίας - για να υποστηρίξουν ότι η απεργία των γεωτεχνικών είναι «παράνομη» και «καταχρηστική» - κλήθηκαν να καταθέσουν για λογαριασμό του Δημοσίου, ο Ευάγγ. Αρβανιτάκης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Γεωργίας και ο Β. Στύλας, γενικός διευθυντής Κτηνιατρικής του υπουργείου. Οι δυο τους ως κυβερνητικά δεκανίκια είπαν αυτά που επιθυμούσε και βόλευαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για να στηριχτεί η κατηγορία ήταν ότι αυτή η κινητοποίηση προκαλεί προβλήματα στην τροφοδοσία, στις εισαγωγές και εξαγωγές προς τρίτες χώρες, καθώς και ότι την περίοδο αυτή υπάρχει μεγάλη παραγωγή ...σύκων και σταφίδας (ευπαθή προϊόντα), που σαπίζουν γρήγορα και ότι με την κινητοποίηση εμποδίζεται.

Από τη μεριά τους, οι μάρτυρες υπεράσπισης υποστήριξαν το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην απεργία, για τη διεκδίκηση των θεσμικών και οικονομικών τους αιτημάτων.

Η ΠΟΓΕΔΥ

«Η ακροαματική διαδικασία απέδειξε το αβάσιμο των λόγων που επικαλέστηκε η κυβέρνηση για να κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΓΕΔΥ. Σημειώνει, δε, ότι, ανεξάρτητα από την όποια απόφαση του δικαστηρίου, οι γεωτεχνικοί συνεχίζουν μαζικά και δυναμικά τις προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις και δηλώνουν ότι τίποτα δε θα μπει εμπόδιο στη διεκδίκηση των δίκαιων θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους.

Ετσι, οι γεωτεχνικοί θα προχωρήσουν σε δύο 48ωρες απεργίες το Σαββατοκύριακο και Δευτέρα, Τρίτη, 6 - 7 Οκτώβρη. Παράλληλα, τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τοπικές συγκεντρώσεις γεωτεχνικών σε κάθε νομό και την Τρίτη 7 Οκτώβρη να πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Γεωργίας, στις 11.30 το πρωί. Την αποχή από τα καθήκοντά τους συνεχίζουν από την επόμενη μέρα, την Τετάρτη, ενώ στις 11 και 12 Οκτώβρη προχωρούν σε νέα 48ωρη απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ