ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Φτηνή ευρω-κοροϊδία με 5%

Πάλι ετεροχρονισμένη απόφαση για τις αυξήσεις

Την άγρια λιτότητα απέναντι στα Ατομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) επιχειρεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση με εκδηλώσεις ψευτοευαισθησίας που συνδιοργανώνει με την υποταγμένη στην πολιτική της ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ). Ετσι αποφάσισε και πάλι ετεροχρονισμένα τις αυξήσεις του 2003 για τα επιδόματα των ΑμεΑ, ενώ την ίδια ώρα - στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ετους ΑμεΑ - οργανώνει εκδηλώσεις με την επωνυμία «Πάμε Μαζί», στον πεζόδρομο της Διονύσου του Αεροπαγίτου στις 4 και 5 του Οκτώβρη 2003.

Τις ανακοινώσεις έκαναν χτες ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντογιαννόπουλος, και ο πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ, Γ. Βαρδακαστάνης. Οι αυξήσεις στα επιδόματα θα είναι -όπως και το 2002 - 5% και θα δοθούν το Νοέμβρη του 2003 αναδρομικά απ' την 1.1.2003. Ομως, η υπουργική απόφαση υπογράφτηκε τώρα και πρόκειται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Ετσι είναι πολύ δύσκολο να εγκριθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τον προσεχή Νοέμβρη. Μάλιστα, σε ορισμένες νομαρχίες υπάρχει δυσκολία καταβολής και των ίδιων των επιδομάτων λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Χαρακτηριστικό των καθυστερήσεων είναι ότι: Οι αυξήσεις για το 1997 ήταν 15% και δόθηκαν το Μάρτη του 1998. Οι αυξήσεις του 1998 ήταν 10% και δόθηκαν στις αρχές του 1999. Οι αυξήσεις για το 2000 δόθηκαν στις αρχές του 2001. Οι αυξήσεις για το 2001 ήταν 5% και δόθηκαν στα τέλη του Οκτώβρη του 2001. Επίσης, το 2002 οι αυξήσεις ήταν 5% και δόθηκαν στο τέλος του Οκτώβρη του 2002.

Ο Β. Κοντογιαννόπουλος υποσχέθηκε ότι η πρώτη δόση των αυξήσεων για το 2004 θα δοθεί το Μάρτη του 2004 - όπως δηλαδή το απαιτούν οι προεκλογικές ανάγκες αν οι εκλογές γίνουν τον Απρίλη του 2004. Μάλιστα, ο υφυπουργός Υγείας «ξαναμοίρασε» τα κονδύλια για τις κοινωνικές δαπάνες που προβλέπει η «Χάρτα» του Σημίτη. Επανέλαβε δηλαδή ότι οι κοινωνικές δαπάνες θα αυξηθούν σε 30% από 27% και ότι ειδικά για τα ΑμεΑ θα υπάρξει μια αύξηση 110 εκατ. ευρώ για την προσεχή τετραετία (30 εκατ. ευρώ για καθένα απ' τα δυο πρώτα χρόνια και από 25 εκατ. ευρώ για καθένα απ' τα δυο χρόνια).

«Πρακτικά σημαίνει ότι το προσεχές έτος η αύξηση στα επιδόματα θα φτάσει το επίπεδο του 38% σε σχέση με τα επιδόματα που παίρνονται σήμερα», είπε ο Β. Κοντογιαννόπουλος. Στην πράξη το περίφημο πακέτο των 110 εκατ. ευρώ μεταφράζεται σε αυξήσεις της τάξης των 17 ευρώ (!) μηνιαίως κατά μέσο όρο και αφορούν τους σημερινούς 145.000 δικαιούχους, τη στιγμή που οι ανάπηροι στη χώρα μας είναι περίπου 1.000.000 άνθρωποι και οι βαριά ανάπηροι ξεπερνούν τους 500.000.

Κατά τα άλλα ο Β. Κοντογιαννόπουλος παραδέχτηκε ότι απ' τα 24 Κέντρα Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) λειτουργούν, με πολλές δυσκολίες, μόλις τα 18.


Αγωνιστική προετοιμασία στα νοσοκομεία

Προσκλητήρια της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών και της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών - ΠΑΜΕ

Την τακτική του μαστίγιου και του καρότου χρησιμοποιεί η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και στην Πρόνοια, για να αποσοβήσει την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργεί η πολιτική της στο χώρο της Υγείας. Ετσι, την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε έναν προϋπολογισμό άγριας λιτότητας -με αναφορές όπως έλεγαν οι πληροφορίες του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην... αδυναμία ικανοποίησης των αναγκών στα νοσοκομεία- ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής μοίραζε διαπιστώσεις κακοπληρωμής των γιατρών και των εργαζομένων στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε χτες με αντιπροσωπείες των Ομοσπονδιών των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ).

Ετσι, ο Κ. Στεφανής στη συνάντησή του με την ΟΕΝΓΕ είπε ότι οι γιατροί πρέπει να αμείβονται καλά, αλλά δεν μπόρεσε να πείσει τον Χριστοδουλάκη για περισσότερες αυξήσεις. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η ΠΟΕΔΗΝ, αναγνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι οι πλέον κακοπληρωμένοι.

Την ίδια ώρα, οι αγωνιστικές δυνάμεις στα δημόσια νοσοκομεία και την Πρόνοια καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του αγώνα στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που έχουν κηρύξει η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ. Προκηρύξεις με καλέσματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν εκδώσει και μοιράζουν στα νοσοκομεία η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών και η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών - ΠΑΜΕ

  • Η ΟΕΝΓΕ -αλλά και οι Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων Αθηνών-Πειραιώς και Θεσσαλονίκης- έχουν αποφασίσει τριήμερη απεργία για τις 6,7 και 8 Οκτώβρη 2003. Στις 7 Οχτώβρη θα γίνουν πορείες των γιατρών προς τις έδρες των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας.
  • Η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε πεντάωρες στάσεις (10 π.μ. - 3 μ.μ.) στις 9,16 και 23 Οκτώβρη 2003.

Στη διάρκεια των στάσεων της ΠΟΕΔΗΝ θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες:

-Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη, ώρα 11 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στα συναρμόδια υπουργεία.

-Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στην Καμάρα, ώρα 11 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στάση στο «Παπανικολάου»

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», διεκδικώντας την άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα σε σχέση με την ασφάλεια εργαζομένων και αρρώστων.

Στη διάρκεια της στάσης εργασίας πραγματοποιήθηκε συνέλευση του σωματείου εργαζομένων, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ, της ΕΔΟΘ, του σωματείου των συνταξιούχων του ΙΚΑ, των συνταξιούχων Μετάλλου κ.ά. Αποφασίστηκε κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων του Νοσοκομείου με νέα στάση εργασίας την Τρίτη 7 Οκτωβρίου από τις 8-10 το πρωί και κλείσιμο του δρόμου την ίδια ώρα. Ακόμη, θα γίνει αποκλεισμός των γραφείων της διοίκησης.

Επίσχεση στο ΕΙΑΑ

Προειδοποιητική επίσχεση εργασίας απ' το 8 π.μ. -1μ.μ. προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ), διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με το επίδομα ειδικών συνθηκών 30% που τους οφείλονται.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις επισχέσεις εργασίας καθημερινά από τις 8 Οκτωβρίου, αν η Διοίκηση του ΕΙΑΑ και του 3ου ΠεΣΥΠ δεν εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα στις δικαστικές αποφάσεις. Επίσης, θα πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ.

Κενές 40% των θέσεων

Με κενές τις 446 οργανικές θέσεις του μόνιμου προσωπικού λειτουργεί το μαιευτήριο «Αλεξάνδρα», όπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου του Σωματείου των Εργαζομένων.

Η λογική της ηγεσίας του σωματείου δεν ξέφευγε απ' τα διαχειριστικά πλαίσια μιας διοίκησης με ένα μάνατζερ. Οι συνδικαλιστές ανέφεραν σημαντικές παρατυπίες στη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων ακόμα και σε σχέση με τις προβλέψεις του νόμου. Ετσι, γιατροί δεν κάνουν ίδιο αριθμό ιατρείων τις πρωινές ώρες όσες κάνουν και το απόγευμα.


ΕΚ ΦΩΚΙΔΑΣ
Σε ταξική κατεύθυνση και η συνέχεια

Θα παραμείνει ταξικό μετερίζι αγώνα και συσπείρωσης, αναζωογόνησης του συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας. Η μεγάλη πλειοψηφία των 24 αντιπροσώπων - εργαζομένων έδειξαν ξανά την εμπιστοσύνη τους στους ταξικούς συνδικαλιστές της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», αναδεικνύοντάς τη σε πρώτη δύναμη.

Συγκεκριμένα, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» αναδείχτηκε πρώτη και ενισχυμένη δύναμη με 15 ψήφους (από 13) και 4 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου, εκλέγοντας και τον αντιπρόσωπο για τη ΓΣΕΕ.

Η ΠΑΣΚΕ με τη βοήθεια και δυο Δακιτών πήρε 9 ψήφους (από 9 που είχε μόνη της) και 3 έδρες για το ΔΣ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Γκελαούζος δήλωσε στο «Ρ»: «Θα συνεχίσουμε στην ίδια αγωνιστική κατεύθυνση διεκδίκησης και επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργεί και οξύνει η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - κεφαλαίου, με τη βοήθεια και των κομμάτων του Μάαστριχτ, αλλά και το "Δούρειο ίππο" του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος, τις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ».

Και κατέληξε: «Θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για το συντονισμό με τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, με τα κινήματα της νεολαίας και των γυναικών, για τη συσπείρωση στο λαϊκό μέτωπο πάλης, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία που δεν υπολογίζει ούτε αυτή την ανθρώπινη ζωή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ