ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
EUROSTAT
Η ανεργία τραβάει την ανηφόρα

Τη δεύτερη θέση με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των 15 χωρών της Ευρώπης, σύμφωνα με την αναφορά του στατιστικού γραφείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο, της Eurostat. Παράλληλα, τα στοιχεία της Eurostat παρουσιάζουν το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα στο 9,2% για το β΄ τρίμηνο του 2003, αντίθετα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία που ισχυρίζεται ότι είναι στο 8,9%. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα «μαγειρέματα» στόχο έχουν να κρύψουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή τα ποσοστά ανεργίας είναι δραματικά υψηλότερα!

Σύμφωνα με την Eurostat, στο 8,8% καταγράφηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο του 2003, ενώ τον Αύγουστο του 2001 ήταν στο 8% και αντίστοιχα τον Αύγουστο του 2002 στο 8,5%. Αντίστοιχη αυξητική τάση παρουσιάζει και το ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη των «15», καθώς τον Αύγουστο του 2001 ήταν στο 7,4%, τον ίδιο μήνα το 2002 ήταν στο 7,7%, ενώ τον Αύγουστο του 2003 έφτασε στο 8%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στο Λουξεμβούργο (3,8%), την Ολλανδία (4,1%) και στην Αυστρία (4,5%). Μπορεί βεβαίως αυτές οι χώρες να παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, ωστόσο και αυτά παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Για παράδειγμα, το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο του 2001 στην Ολλανδία ήταν 2,3%, στο Λουξεμβούργο στο 2,1% και στην Αυστρία στο 3,7%. Να υπενθυμιστεί επίσης ότι στο 4,1% της Ολλανδίας εντάσσεται και το 35% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού που είναι μερικώς απασχολούμενο. Την πρώτη θέση με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να κατέχει η Ισπανία με 11,4%.

Το ποσοστό ανεργίας των αντρών στην Ευρώπη των «15» από 6,5% τον Αύγουστο του 2001, έφτασε τον Αύγουστο του 2003 το 7,3%. Αντίστοιχα, στις γυναίκες από 8,5% τον Αύγουστο του 2001 έφτασε το 9% τον ίδιο μήνα το 2003. Στην Ευρωζώνη το ποσοστό ανεργίας στους άντρες τον Αύγουστο του 2001 ήταν 6,8% και τον ίδιο μήνα το 2003 έφτασε στο 7,7%. Αντίστοιχα, στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ήταν 9,6% τον Αύγουστο του 2001 και τον ίδιο μήνα το 2003 ήταν 10,3%.

Η Eurostat εκτιμά ότι τον Αύγουστο του 2003 12,4 εκατομμύρια άντρες και γυναίκες ήταν άνεργοι και άνεργες στην ευρωζώνη και 14,3 εκατομμύρια στην Ευρώπη των «15».

ΧΑΛΚΙΔΑ
Δυναμική παρέμβαση για το ωράριο

Απέτρεψαν τη λήψη απόφασης για την καταστρατήγησή του

Από την πορεία προς τη Νομαρχία Χαλκίδας για το ωράριο
Από την πορεία προς τη Νομαρχία Χαλκίδας για το ωράριο
Απέτρεψαν οι εργαζόμενοι και ΕΒΕ τη συζήτηση για κατάργηση της Κυριακής αργίας που προγραμμάτιζε, χτες, σε συνεδρίαση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας, η ΠΑΣΟΚική και Νεοδημοκρατική πλειοψηφία δηλαδή. Το θέμα αφορούσε την κατάργησης της Κυριακής αργίας και παράτασης του ωραρίου λειτουργίας στα πολυκαταστήματα - σούπερ μάρκετ κατά την ημέρα του Σαββάτου, πέραν τις 6 μ.μ. - μέχρι τις 9 μ.μ., όπως ζητάνε.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας με συγκέντρωση και πορεία μέχρι το Επιμελητήριο όπου συνεδρίαζε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, απαίτησε να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα. Οι εμποροϋπάλληλοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, συναντήθηκαν με τους εμπόρους που πραγματοποιούσαν εκεί άλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με το αίτημα να μη θιγεί η κυριακάτικη αργία και να τεθεί τέρμα στην ασύδοτη επέκταση και δράση των πολυεθνικών. Ετσι, υποχρέωσαν το Νομαρχιακό Συμβούλιο να μην μπει σαν θέμα συζήτησης καν «η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή».

ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΙ - ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Στάσεις εργασίας σήμερα

Με δύο στάσεις εργασίας σήμερα (8 π.μ. - 11 π.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.) αντιδρούν οι αεροσυνοδοί - φροντιστές της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) στην εφαρμογή του νόμου για τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ομίλου εταιριών της ΟΑ.

Οι πρώτες απολύσεις στην εταιρία αφορούν το ιπτάμενο προσωπικό. Η διοίκηση της ΟΑ, μαζί με την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και των πρακτικών συμφωνίας του ιπτάμενου προσωπικού, ανακοίνωσε και τις πρώτες 254 απολύσεις αεροσυνοδών - φροντιστών. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κοινοποιηθούν άλλες τόσες απολύσεις ιπταμένων, ενώ θα επακολουθήσουν και άλλες από διαφορετικούς κλάδους εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος, που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, προβλέπει ότι στην υπό σύσταση «Νέα Ολυμπιακή» θα απασχοληθούν μόνο 1.800 εργαζόμενοι, έναντι 5.500 που είναι σήμερα το μόνιμο προσωπικό.

Για τις τόσο δυσοίωνες αυτές εξελίξεις στην ΟΑ σημαντικές είναι οι ευθύνες του κυβερνητικού συνδικαλισμού και των συνοδοιπόρων του, που στην ουσία έκαναν «αβάντα» στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τα καταστροφικά της σχέδια για τους εργαζόμενους, αλλά και για την ίδια την εταιρία.

Η διοίκηση της ΟΑ ανακοίνωσε αλλαγές και συγχωνεύσεις στο σημερινό πρόγραμμα πτήσεων, λόγω των κινητοποιήσεων των αεροσυνοδών.

«ΚΑΡΦΟΥΡ» - «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» - «DIA»
Την Κυριακή η συνέλευση του σωματείου τους

Σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση προχωρά το σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ» - «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» -«DIA», την Κυριακή 5 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Τα θέματα της συνέλευσης είναι: απολογισμός και προγραμματισμός δράσης. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή των εκλογών. Εκλογή δευτεροβάθμιας οργάνωσης για την εκπροσώπησή τους στη ΓΣΕΕ.

Με ανακοίνωσή του προς τους εργαζόμενους, το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου κάνει έναν απολογισμό των ενεργειών και παρεμβάσεων που έκανε με γνώμονα πάντα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων τα τρία χρόνια που πέρασαν από τις προηγούμενες εκλογές. Οπως όμως σημειώνει, πέρα από τα εσωτερικά προβλήματα «είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τη γενικότερη επίθεση εργοδοτών και κυβέρνησης στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Μαζί με τα υπόλοιπα ταξικά σωματείου, βρισκόμαστε καθημερινά στους αγώνες που αναπτύσσονταν και αναπτύσσονται και σήμερα, ενάντια στις συνεχείς επιθέσεις που δεχόμαστε».

Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Επειδή όλοι σήμερα παραδεχόμαστε πως η ύπαρξη και μόνο του σωματείου συνέβαλε καθοριστικά στη διασφάλιση κάποιων στοιχειωδών δικαιωμάτων μας, μετά τη συγχώνευση και στη διεκδίκηση κάποιων άλλων, αλλά και επειδή συμφωνούμε πως ένα ακόμη πιο μαζικό σωματείο θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μας, καλούμε να γίνουμε μέλη του και με τη συμμετοχή μας σε αυτό να του δώσουμε τη δύναμη που χρειάζεται προκειμένου και στο μέλλον να διεκδικεί και να υπερασπίζεται ακόμη πιο δυναμικά και αποτελεσματικά τα δικαιώματά μας».

ΞΑΝΘΗ
Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι στους συνεταιρισμούς

Τη μαζική τους κάθοδο στην Αθήνα και την κατάληψη των κεντρικών γραφείων της Αγροτικής Τράπεζας την Τρίτη 7 Οκτώβρη αποφάσισαν ομόφωνα το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και οι εργαζόμενοι των εφτά συνεταιριστικών οργανώσεων του νομού: ΟΣΕΓΟ, Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων ΣΕΚΑΠ ΑΕ, Σωματείο Εργαζομένων Επεξεργασίας Γάλακτος ΡΟΔΟΠΗ, Σωματείο Εργαζομένων Εργοστασίου ΣΕΠΕΚ, Σωματείο Εργοστασιακών Συγκροτημάτων ΣΕΒΑΘ ΑΒΕ, Σωματείο Εργαζομένων ΕΑΣ Ν. Ξάνθης, Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΒΙΖ.

Αναλύοντας τους λόγους της απόφασής τους σε σχετική κοινή ανακοίνωση, καταγγέλλουν την πολύμηνη απαράδεκτη κωλυσιεργία, παρελκυστική τακτική, αλλά και πλήρη αδιαφορία και απραξία της ΑΤΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματα των συνεταιριστικών οργανώσεων της Ξάνθης. Οπως σημειώνουν, παρά τις κινητοποιήσεις, τα συλλαλητήρια, τις απεργίες και τις καταλήψεις, οι αρμόδιοι δεν τους δέχτηκαν ούτε καν για συζητήσεις. Αποτέλεσμα να αποφασίσουν ομόφωνα την κάθοδο στην Αθήνα για να ζητήσουν: Διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα των εταιριών της Ξάνθης, άμεση και απρόσκοπτη χρηματοδότηση των εταιριών που έχουν ανάγκη και μεταβίβαση των μετοχών των εταιριών στις συνεταιριστικές οργανώσεις και στους εργαζόμενους.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Με τη σφραγίδα των εφοπλιστών

Ανάγλυφη τη σφραγίδα των εφοπλιστών και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ φέρει η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ). Οι κάλπες άνοιξαν προχτές 1η Οκτώβρη, όμως το όργιο των υπόγειων μεθοδεύσεων, της νοθείας και των αυθαιρεσιών είναι χωρίς προηγούμενο. Οι κυβερνητικοί και εφοπλιστικοί εγκάθετοι στη διοίκηση της ΠΕΠΕΝ, έχουν μετατρέψει τη διαδικασία σε παρωδία, ξεπερνώντας ακόμα και αυτό το αναχρονιστικό και άκρως αντιδημοκρατικό καταστατικό της Ενωσης, ενώ η στάση ορισμένων δικαστικών αντιπροσώπων αποκαλύπτει ότι υπάρχει σαφής κυβερνητική εντολή για φίμωση κάθε φωνής αντίστασης και συγκεκριμένα του συνδυασμού της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Ενότητας Πλοιάρχων» (ΔΕΑΠ).

Χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά εκδικάστηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι εκπρόσωποι της (ΔΕΑΠ) απαιτώντας το αυτονόητο, δηλαδή να τους δοθούν τα μητρώα των μελών! Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα, όμως μέχρι τότε, οι μόνοι που γνωρίζουν αν όσοι προσέρχονται στις κάλπες έχουν το δικαίωμα ψήφου, είναι οι εγκάθετοι. Η ΔΕΑΠ από τον περασμένο Αύγουστο έχει καταθέσει αίτημα να της δοθούν τα μητρώα, τόσο για να εξασφαλιστεί υποτυπωδώς η γνησιότητα των εκλογών όσο και για να αποσταλεί στα μέλη της Ενωσης εκλογικό υλικό. Μέχρι και χτες η απάντηση που έπαιρναν οι εκπρόσωποι της ΔΕΑΠ από τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής ήταν ότι δεν έχει εξεταστεί το αίτημά τους. Ομως στο δικαστήριο αποκαλύφθηκε ότι η Εφορευτική Επιτροπή είχε συνεδριάσει και είχε αποφασίσει ομόφωνα, δηλαδή με την ψήφο και του δικαστικού αντιπροσώπου, να μη δοθούν στην αγωνιστική παράταξη τα μητρώα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ