ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
Το λούστρο ξεφτίζει...

Η κυβέρνηση Σημίτη, δε λύνει (ούτε θέλει, ούτε μπορεί) προβλήματα, τα οξύνει. Ο προϋπολογισμός του 2004 επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά πως όσο πιο δυνατά φωνάζει η κυβέρνηση για «κοινωνική ευαισθησία», τόσο πιο σκληρή είναι η αντιλαϊκή επίθεση

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Η μαγική εικόνα, που με τόσο χρήμα και πανάκριβο τηλεοπτικό χρόνο κατασκεύασε η κυβερνητική προπαγάνδα, ξεθωριάζει επικίνδυνα. Το λούστρο του «κοινωνικά ευαίσθητου», που πασαλείφτηκε άτσαλα χάρη των εκλογικών της αναγκών, ξεφτίζει, αφήνοντας να φανεί το τρομοκρατικό πρόσωπο της βάρβαρης πολιτικής της. «Αίφνης», από τα σχολεία, που θα λειτουργούσαν όλα κανονικά και χωρίς «κανένα πρόβλημα», λείπουν 8.000 αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές! Το «ολοήμερο σχολείο» μπορεί να περιμένει... Στα νοσοκομεία 17.000 οργανικές θέσεις κενές, αλλά δεν έχουν διοριστεί ούτε οι 3.200 εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί κανονικά. Οι εκατοντάδες προσλήψεις που είχαν «εγκριθεί» για το 2003 δεν προκηρύχθηκαν καν... Τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο στην Παιδεία ή την Υγεία (ενδεικτικά), σε πείσμα της παρατεταμένης «επικοινωνιακής» επίθεσης (διάβαζε πλύσης εγκεφάλου), που προηγήθηκε τους προηγούμενους μήνες. Τα πακέτα παροχών και οι «Χάρτες σύγκλισης» σωριάζονται σαν χάρτινοι πύργοι και στην επιφάνεια έρχονται τα πραγματικά προβλήματα. Ο προϋπολογισμός του 2004 δεν αφήνει περιθώρια για ψευδαισθήσεις. Τα λεφτά μαζεύονται με τους δοκιμασμένους τρόπους από τα συνήθη υποζύγια (φόροι, λιτότητα, περικοπές κοινωνικών δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις, κ.ά.), για να καταλήξουν στα μεγάλα αφεντικά και τη χρηματοδότηση των ΝΑΤΟικών πολεμικών δαπανών και τη συμμετοχή στις ανά την υφήλιο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Η κυβέρνηση Σημίτη δε λύνει (ούτε θέλει, ούτε μπορεί) προβλήματα, τα οξύνει. Η «ευημερία για όλους», σύνθημα και της ΝΔ, είναι απάτη ολκής. Ο νέος προϋπολογισμός επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά πως όσο πιο δυνατά φωνάζει η κυβέρνηση για κοινωνική ευαισθησία, τόσο πιο σκληρή είναι η αντιλαϊκή επίθεση. Οι εργαζόμενοι τούς έχουν πάρει χαμπάρι. Εχουν ειδικευτεί οι κυβερνώντες στην αντιστροφή της πραγματικότητας και την κατασκευή μιας εικονικής. Ομως, πλέον, δεν τους πιστεύουν.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

«ΔΥΣΚΟΛΟΣ» ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ «ΚΕΝΑ»; «Τον πιο δύσκολο προϋπολογισμό της τελευταίας δεκαετίας εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Παρά τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των δαπανών τα τελευταία χρόνια (θα ανέλθει στο 7,5%), ο προϋπολογισμός του 2004 αδυνατεί να καλύψει επείγουσες ανάγκες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, αφήνοντας στην πράξη μεγάλα κενά σε προσωπικό για τα σχολεία και τα νοσοκομεία». (Ν. Νικολάου - Ζ. Τσώλης - ΒΗΜΑ)

«ΚΑΥΤΟΣ» ΜΗΝΑΣ: «Σε μπαράζ απεργιών προχωρούν ο ένας μετά τον άλλον οι κλάδοι των δημοσίων υπαλλήλων, με κύριο αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τα νέα μισθολόγια. Διεκδικούν τη ριζική αναμόρφωση των μισθολογίων καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν αντιμετωπίζουν το χάος των ανισοτήτων που υπάρχουν στις αποδοχές των εργαζομένων των διαφόρων κλάδων στο Δημόσιο. Ο Οκτώβριος αναμένεται να είναι "καυτός" μήνας για την κυβέρνηση, λόγω του κύματος των απεργιακών κινητοποιήσεων». (ΝΕΑ)

ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΑ ΦΕΡΕΦΩΝΑ...«Διάσπαση στο κοινό μέτωπο των δημοσίων υπαλλήλων και σκλήρυνση της ...εργοδοσίας (υπουργείο Οικονομίας) προκαλούν τα αλλεπάλληλα απεργιακά μέτωπα, ανά κλάδο εργαζομένων στο Δημόσιο, μια "ανταρσία" που ξέσπασε μετά την ικανοποίηση του καθολικού αιτήματος για καθιέρωση του νέου μισθολογίου, το οποίο όμως κανείς δεν ήθελε». (Χρ. Μέγας -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΧΩΡΙΣ «ΦΩΤΟΣΤΕΦΑΝΟ»: «Σε κάποιο σημείο του "Μανιφέστου" τους, ο Μαρξ και ο Ενγκελς παρατηρούσαν: "Η αστική τάξη αφαίρεσε το φωτοστέφανο από όλα τα έως τότε αξιοσέβαστα επαγγέλματα που τα αντίκριζαν με θρησκευτική ευλάβεια. Τον γιατρό, τον νομικό, τον παπά, τον ποιητή, τον άνθρωπο της επιστήμης, τους μετέτρεψε σε μισθωτούς εργάτες της". Αν αυτό ίσχυε το 1848, όταν δηλαδή γράφηκε το περίφημο "Μανιφέστο", τώρα ισχύει ακόμα περισσότερο. Αφορμή, για αυτήν την εισαγωγή δεν ήταν τίποτα άλλο από την παρατεινόμενη απεργία των πανεπιστημιακών δασκάλων... Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της λαμπερής κοινωνικής ομάδας δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μισθωτοί». (Θοδ. Ρουμπάνης -ΕΘΝΟΣ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ «ΒΟΜΒΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΘΥΕΛΛΑ ΑΠΕΡΓΙΩΝ.

ΑΥΓΗ: ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ!

ΕΣΤΙΑ: ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Επτά μήνες αβεβαιότητας μέχρι τις εκλογές.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΟΤΑΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 75.000 ΝΕΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΙ ΜΕΣΩ ΟΑΕΔ ΓΙΑ 18 ΚΑΙ 18 ΜΗΝΕΣ...

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 75.000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ.

ΧΩΡΑ: ΠΑΝΩ 10% ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οργανισμός Απλήρωτης Εργατικής Δύναμης: ΝΕΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

ΕΘΝΟΣ: ΠΟΙΑ ΧΡΕΗ ΧΑΡΙΖΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΣΕ 584.000.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΚΑΤΣΕ ΚΑΤΩ ΡΕ...».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΠΟΙΟΙ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟΥΝ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΡΑΠΙΣΜΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗ «ΦΡΑΞΙΑ» ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΕΟ ΦΕΣΙ 10 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ - ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Κραυγή απόγνωσης... «Κάθε φορά που τελειώνουν οι 1.390 ώρες (και πιο παλιά οι 880) αρχίζω να σκέφτομαι τι θα γίνει με την επόμενη σύμβαση. Είναι ένας εφιάλτης που κάθε χρόνο επανέρχεται. Αν όλα πάνε καλά μέχρι τις 15 του Γενάρη κάτι θα γίνει. Αν όχι, ως τον Απρίλη που το πρόγραμμα δράσης θα το επιτρέψει... Ευτυχώς έχω την πιστωτική κάρτα. Μόλις πιάσω δουλειά τρέχω να την ξεχρεώνω. Παίρνω λιγότερο από 300 χιλιάρικα τον μήνα. Δεν βγαίνω αλλά ποιος νοιάζεται; Ευτυχώς δεν έχω παχύνει και δεν χρειάζεται να αγοράσω καινούργια ρούχα. Φοράω τα παλιά και περιμένω τις εκπτώσεις. Διασκέδαση; Εξοδος; Μια φορά τη βδομάδα και αν. Τις άλλες μέρες βλέπω τηλεόραση και καταναλώνω τα σκουπίδια του πολιτισμού» (Ανώνυμη επιστολή νεαρής συμβασιούχου αρχαιολόγου στο ΥΠΠΟ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

...και «ιδιωτική» αντίδραση: «Στη δουλειά δουλεύω πιο πολύ από τους μόνιμους. Για να τα έχω καλά με τον προϊστάμενο και να μου ανανεώνει τη σύμβαση... Φέτος σκέφτομαι ότι πρέπει να πιάσω και δεύτερη δουλειά. Δεν βγαίνω. Με ζώνουν τα μαύρα φίδια γιατί σκέφτομαι ότι μετά την Ολυμπιάδα οι θέσεις θα μειωθούν... Δουλεύω χρόνια στο ΥΠΠΟ. Αλλά τώρα πια αυτό δεν έχει σημασία. Αλλα πράγματα θα μετρήσουν, και το ξέρω. Τα καλύτερά μου χρόνια δίνω και τώρα μου λένε πως ίσως και να μην τους κάνω άλλο... Δεν απεργώ γιατί φοβάμαι. Ντροπή μου θα πείτε αλλά φοβάμαι. Ακούω τόσα στα γραφεία. Θα με βάλουν στο μάτι και μένα αν απεργήσω. Ντρέπομαι που δεν απεργώ γιατί έχουμε δίκιο. Απορώ με το κουράγιο τους γιατί δεν μαζευόμαστε και πολλοί στις απεργίες. Τα περιμένουμε από αυτούς; Εγώ τουλάχιστον ελπίζω κάτι παραπάνω από αυτούς, αν και διατηρώ τις αμφιβολίες μου για ορισμένους συνδικαλιστές... Ντρέπομαι που δουλεύω στο ΥΠΠΟ. Βλέπω από μέσα τι γίνεται με τον πολιτισμό. Δεν τα περίμενα έτσι, αλλά δεν ξέρω και τι να κάνω» (Η ίδια).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ