ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Οι αντιστασιακοί να μη δώσουν συγχωροχάρτι στις πολιτικές δυνάμεις της «νέας τάξης»

Παρουσιάστηκε την Κυριακή το απόγευμα στο Δημαρχείο Μπραχαμίου το βιβλίο ««Μακρόνησος - Ιστορικός τόπος»

Ο Δημήτρης Γόντικας
Ο Δημήτρης Γόντικας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα εκδήλωση στο Δημαρχείο Μπραχαμίου, στην οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο «Μακρόνησος - Ιστορικός τόπος». Το βιβλίο προλόγισε ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Παναγιώτης Μακρής.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, ανάμεσα στ' άλλα, σημείωσε:

«Μπορεί σήμερα να μην απειλούν τους εργαζόμενους, τη νεολαία με το βούρδουλα του αλφαμίτη, τις φυλακές και τις εξορίες, τους τρομοκρατούν όμως το ίδιο με την απειλή της πείνας, της απόλυσης, για να σκύβουν το κεφάλι, τους απειλούν με τα στρατόπεδα της ανεργίας και τα διάφορα μαθητοδικεία, αγροτοδικεία κλπ.

Οπως τότε, έτσι και σήμερα, η άρχουσα τάξη δεν εγκατέλειψε ποτέ τη βία ως μέσο πειθαναγκασμού και καθυπόταξης των λαών, στους μονόδρομους του κεφαλαίου και της νέας τάξης πραγμάτων.

Η Μακρόνησος επομένως δεν είναι ένα στιγμιαίο εγκληματικό γεγονός του μακρινού παρελθόντος.

Γι' αυτό η ιστορική πείρα της Μακρονήσου δεν αφορά το παρελθόν. Είναι συνδεμένη με το σήμερα και το μέλλον.

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Το μεγαλείο της Εθνικής μας Αντίστασης, τον ηρωισμό της Μακρονήσου, αφού οι κρατούντες και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν να τα βάλουν στο περιθώριο και τη λήθη της ιστορίας, άλλαξαν στάση και τακτική. Αναγνώρισαν τυπικά την Αντίσταση και τη Μακρόνησο ως ιστορικό τόπο. Στην πράξη και στην ουσία όμως συνέχισαν να κακοποιούν και τους αγωνιστές και τα ιστορικά γεγονότα.

Δεν πρόκειται μόνο για το γεγονός ότι κάθε φορά, παραμονές των εκλογών, θυμούνται τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους τόπους μαρτυρίων. Πρόκειται για κάτι ακόμη πιο αισχρό. Εστησαν μια ολόκληρη επιχείρηση καπηλείας και ευνουχισμού της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Ο,τι δεν κατάφεραν με το βούρδουλα και τις εκτελέσεις, επιδιώκουν όλα αυτά τα χρόνια να το πετύχουν με τις κολακείες και την εξαγορά και κυρίως τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.

Δεν ενδιαφέρονται μόνο για την άγρα ψήφων. Στο όνομα της αναγνώρισης της Αντίστασης, πάνε να κρύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο, τις τεράστιες ευθύνες που έχουν. Να κρύψουν ότι είναι συνεχιστές, στις σημερινές συνθήκες, της ίδιας πολιτικής, υπηρέτες των ίδιων αντιλαϊκών συμφερόντων, που ευθύνονται για όλα τα δεινά του ελληνικού λαού, παλιότερα και σημερινά».

«Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης», τόνισε ο ομιλητής σε άλλο σημείο, «αλλά και όσοι πραγματικά σέβονται και τιμούν τις ηρωικές αυτές παραδόσεις δεν μπορούν, δεν έχουν δικαίωμα να δίνουν συγχωροχάρτι σ' αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν ως ευλογία πότε το δόγμα Τρούμαν και πότε τα δόγματα της νέας τάξης πραγμάτων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ηρθε η ώρα οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, της Μακρονήσου και οι απόγονοί τους να πληρώσουν με το νόμισμα που αξίζει τους καπήλους και ευνουχιστές του αγώνα τους. Το σημερινό κράτος, το σημερινό σύστημα, τα κόμματα που το στηρίζουν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν έχουν αλλάξει στάση απέναντι στους στόχους και τα οράματά της Αντίστασης».

«Αναγνωρίζουν την αντίσταση στα λόγια», σημείωσε στη συνέχεια, «για να ενταφιάσουν τα ιδανικά της, να κόψουν το νήμα της συνέχειας και της δικαίωσης του αγώνα, για τον οποίο θυσιάστηκαν χιλιάδες και χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες.

Μπορεί να κατάφεραν να ξεγελάσουν, να εξαγοράσουν και να παγίδευσαν αρκετούς αντιστασιακούς και τις οικογένειές τους, δεν μπόρεσαν όμως ποτέ και δε θα καταφέρουν με τίποτα να ξεγελάσουν, να παγιδεύσουν ή να εξαγοράσουν το ΚΚΕ, τους πρωταγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους ήρωες της Μακρονήσου.

Το ΚΚΕ δεν έκανε και δεν πρόκειται να κάνει ποτέ δήλωση υποταγής και μετανοίας στο κεφάλαιο, τους ιμπεριαλιστές και στους υποτακτικούς τους.

Φέτος το ΚΚΕ συμπληρώνει 85 χρόνια ζωής και δράσης.

Κρατά καλά και γερά το νήμα της συνέχειας του αγώνα και παραμένει αμετακίνητο στην ίδια πάντα όχθη. Στην ίδια όχθη μαζί με τους πολλούς, με τους αδικημένους, με τους εκμεταλλευόμενους. Δε συμφιλιώθηκε ούτε πρόκειται να συμφιλιωθεί με τους εκμεταλλευτές τους, - όποια στολή κι αν βάλουν, την αμερικάνικη, την ευρωπαϊκή, την ΠΑΣΟΚική ή τη Νεοδημοκρατική, την κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά».


Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

Στην Αθήνα

-- Σήμερα, Τρίτη, 7/10, στις 12 το μεσημέρι, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ, θα περιοδεύσει στα τσαγκαράδικα Ταύρου - Μοσχάτου.

-- Σήμερα, Τρίτη, 7/10, ο Στέλιος Λάμπρου, μέλος της ΚΕΟΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις 9 π.μ. στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

- Αύριο, Τετάρτη, 8/10, ο Μήτσος Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, στις 9 π.μ.

-- Την Πέμπτη, 9/10, ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει στις 7 μ.μ. σε πολιτική συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Χαλκηδόνας.

-- Την Παρασκευή 10/10, ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις 9 το πρωί στο Νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ».

-- Την Παρασκευή 10/10, η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις 9 το πρωί στο Νοσοκομείο «Ερυθρός».

-- Την Παρασκευή 10/10, στις 6.30 μ.μ., ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος θα περιοδεύσει στην αγορά του Μοσχάτου.

Στον Πειραιά

Σήμερα, Τρίτη 7 Οκτώβρη:

  • Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, θα περιοδεύσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΠ.
  • Το ΙΕΚ Αγίας Σοφίας, θα επισκεφτεί το απόγευμα ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ.
  • Το ΚΑΠΗ Καμινίων, θα επισκεφτεί ο Κώστας Τζατζάνης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.
  • Το ΤΕΕ Κορυδαλλού στο Σχιστό και το υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Σχιστό, θα επισκεφτεί το πρωί, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ, ενώ το απόγευμα θα επισκεφτεί το ΙΕΚ Περάματος.
  • Στο «ΜΑΚΡΟ» Ρέντη θα περιοδεύσουν ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, μέλος της ΕΠ και η Ολυμπία Κυζίλη, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ.

Αύριο, Τετάρτη 8 Οκτώβρη:

  • Στην περιοχή της Χαλκηδόνας (Νίκαια), θα περιοδεύσει το πρωί η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ, ενώ το απόγευμα θα επισκεφτεί το ΙΕΚ Νίκαιας.
  • Στον Πυροσβεστικό Σταθμό Δραπετσώνας και στο Μεταγωγών Δραπετσώνας, θα περιοδεύσουν ο Γιάννης Νάκης και ο Γιώργος Τούσσας, μέλη της ΚΕ.
  • Σε ΙΕΚ και ΟΑΕΔ της Αγ. Σοφίας θα περιοδεύσει ο Γιάννης Γκιόκας, γραμματέας του ΣΠ Πειραιά της ΚΝΕ.
  • Στα καταστήματα της Π. Κοκκινιάς θα περιοδεύσει ο Κώστας Τζατζάνης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.
Στην Αττική

-- Ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη, 8/10, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία στο Ζεφύρι, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής θα είναι ο Αντ. Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

-- Αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Αττικής του ΚΚΕ και του Τμήματος Υγείας (με επικεφαλής βουλευτή του Κόμματος) θα επισκεφτεί το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, αύριο Τετάρτη. Στις 9 π.μ, η αντιπροσωπεία θα περιοδεύσει στα τμήματα του νοσοκομείου, στις 10.30 π.μ., θα μιλήσουν στους εργαζόμενους στο αμφιθέατρο. Στη 1 μ.μ. θα επισκεφτούν τον διοικητή του νοσοκομείου, το σωματείο των εργαζομένων και την Επιστημονική Επιτροπή.

Στο Κιλκίς

Περιοδείες κλιμακίων της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ σε υπηρεσίες και χωριά του νομού πραγματοποιούνται αύριο Τετάρτη, 8/10, στις 7 μ.μ., σε Ειρηνικό, Κορώνα, Μεταμόρφωση και Ποντοηράκλεια, και την Πέμπτη, 9/10, στις 7 μ.μ., στον ΟΤΕ Κιλκίς, με επικεφαλής τον Κ. Αβραμόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ