ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
Δεσμεύσεις μόνο στα αφεντικά...

Η άλλη όψη της πολιτικής του «δώστα όλα» στο κεφάλαιο, είναι το «ό,τι δώσαμε, δώσαμε» (δηλαδή ψίχουλα) στους εργαζόμενους

Του Γ. Ιωάννου από το
Του Γ. Ιωάννου από το "Εθνος"
«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε όλες τις σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η ανάπτυξη». Δε διάλεξε τυχαία τη στιγμή να ανανεώσει τους όρκους πίστης και τις δεσμεύσεις στα μεγάλα αφεντικά ο Κ. Σημίτης. Η παραπάνω δήλωσή του (στην «Ημερησία») επισφραγίζει μια σειρά αποφάσεων και μέτρων για την απότομη επιτάχυνση των, νεοφιλελεύθερων εννοείται, διαρθρωτικών αλλαγών, σε όλα τα «μέτωπα». Τις αποκρατικοποιήσεις (ξεπούλημα ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, Τουριστικά Ακίνητα, κ.ά.), τη θέσπιση νέων, αποικιοκρατικού τύπου «αναπτυξιακών» κινήτρων για το μεγάλο κεφάλαιο, την κατάργηση κάθε εμποδίου για την ανέγερση ξενοδοχείων, οπουδήποτε θέλουν οι μεγαλοξενοδόχοι, «απελευθέρωση» δασών...

«Ο προϋπολογισμός είναι η ταυτότητά μας», δήλωνε με περηφάνια τις προάλλες ο Ν. Χριστοδουλάκης. Πράγματι, δεν υπάρχει πιο ατράνταχτη «ταυτότητα» για τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική τους. Παίρνουν πιο πολλά από τους εργαζόμενους (2,5 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι) και τις κοινωνικές δαπάνες, για να τα δώσουν στο ντόπιο και ξένο τραπεζικό κεφάλαιο και στους εμπόρους των όπλων. Το χρέος για τα εξοπλιστικά προγράμματα φτάνει στο δυσθεώρητο 7% του ΑΕΠ, κονιορτοποιώντας το «μέρισμα ειρήνης» του πρωθυπουργού... Η άλλη όψη της πολιτικής του «δώστα όλα» στο κεφάλαιο, είναι το «ό,τι δώσαμε, δώσαμε» (δηλαδή ψίχουλα) στους εργαζόμενους. Η άλλη όψη της εδραίωσης «κλίματος εμπιστοσύνης» για τα μεγάλα συμφέροντα είναι το μέτωπο κατά των απεργών, η αδιαλλαξία και οι γελοίες κατηγορίες πως «οι αυξήσεις που ζητούν οι εργαζόμενοι είναι καταστροφή για την οικονομία».

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πάνε στις εκλογές, εκλιπαρώντας για την εύνοια των αφεντικών και συγκροτώντας ενιαίο μέτωπο κατά των λαϊκών συμφερόντων, στο πλαίσιο του οποίου ούτε καν τα «ψίχουλα» δεν επιτρέπονται. Μήπως ήγγικεν το πλήρωμα του χρόνου, οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν το δικό τους Μέτωπο, σε ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΚΑΙ «ΚΙΝΗΤΡΑ»

«ΡΟΛΑ» ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ: «Σκληρή στάση έναντι του υπό διαμόρφωση απεργιακού μετώπου είναι αποφασισμένη να τηρήσει η κυβέρνηση. Ο φόβος ότι οι απεργίες που εξαγγέλλονται μπορεί κάποια στιγμή να συντονίσουν το βήμα τους, έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Και έχει προκριθεί ως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής τους «να κατέβουν τα ρολά του διαλόγου». H στάση αυτή που περιγράφεται ως «αποφασιστική», στην πραγματικότητα είναι εκείνη που ο πρωθυπουργός K. Σημίτης επαναλαμβάνει εδώ και αρκετές ημέρες» (Γ. Παπαχρήστος - ΝΕΑ).

«ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ»: «Κρίσιμη εβδομάδα για την πορεία των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος, θεωρούν στην κυβέρνηση αυτή που αρχίζει σήμερα. Πάντως, η βασική θέση "ό,τι δώσαμε, δώσαμε, ξεπεράσαμε τα όρια αντοχής της οικονομίας", δεν αλλάζει» (Γ. Καρελιάς -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ: «Κυβερνητικός αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην ενέργεια, αλλά και να εισπραχθούν 1,4 δισ. ευρώ από ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ ως τον Δεκέμβριο. Το Δημόσιο εισέπραξε 326 εκατ. ευρώ για το πακέτο των ΕΛΠΕ που πωλήθηκε στον όμιλο Λάτση. Στις αρχές Νοεμβρίου θα εισπραχθούν περί τα 600 εκατ. ευρώ από την τρίτη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, ενώ σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ στην ισπανική Gas Natural και εν συνεχεία άλλου 30% στη ΔΕΗ» (ΒΗΜΑ της Κυριακής).

ΚΙ ΑΛΛΑ ΚΙΝΗΤΡΑ: «Αύξηση της επιχορήγησης ανά δημιουργούμενη θέση εργασίας θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το σχέδιο του οποίου παρουσιάζεται σήμερα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. N. Χριστοδουλάκη. O νέος αναπτυξιακός νόμος που θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2004 θα προβλέπει την αύξηση στα 60.000 ευρώ, από 45.000 ευρώ που είναι σήμερα, του ποσού επιχορήγησης για κάθε νέα θέση εργασίας που θα δημιουργούν οι επιχειρήσεις με επενδύσεις τους» (Σπ. Δημητρέλλης - ΝΕΑ).

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: «Συμφωνία "κάτω από το τραπέζι" με ομάδα τραπεζών για ρύθμιση τόκων ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να περισωθεί ο φετινός προϋπολογισμός, ο οποίος -σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη- οδηγείται σε εκτροχιασμό» (Χρ. Ζιώτης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΙΟΣ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΛΟΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ... ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκάλοπ: 17Ν ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ.

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΙΧ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΤΟΥ κ. ΣΗΜΙΤΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: 500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - Οδηγός για το λαβύρινθο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 7 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ 30 ΕΚΑΤΟΜ. ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ.

ΧΩΡΑ: ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αγορά Ι.Χ.: ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πανάκριβη υποτέλεια...«Αλματώδης είναι η αύξηση που σημειώνεται στο στρατιωτικό χρέος της χώρας που θα φθάσει στο τέλος του 2004 στο 7% του ΑΕΠ. Τη μεγέθυνση προκαλούν οι αγορές πανάκριβων οπλικών συστημάτων σε συνδυασμό με τα μεγάλα κονδύλια που καταβάλλονται για την εξυπηρέτηση του αμυντικού χρέους... Το ύψος του στο τέλος του 2003 θα ανέλθει στα 8,9 δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ) και θα φθάσει στα 11,3 δισ. ευρώ το 2004 ή 7% του ΑΕΠ... Από το 1996 και μετά η Ελλάδα ξοδεύει για αγορές όπλων περίπου 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο ένα μικρό τμήμα απεικονίζεται στα βιβλία του προϋπολογισμού. Τα υπόλοιπα γίνονται αόρατα με τη βοήθεια της δημιουργικής λογιστικής» (Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Θα τρίβουν τα χέρια τους; «Δάσκαλοι, καθηγητές, νοσοκομειακοί, ταξιτζήδες, κτηνίατροι, όλοι στους δρόμους. Τι γυρεύουν άραγε με τα πανό και τις ντουντούκες, να καταλάβουν τα Χειμερινά Ανάκτορα; Ρωτήστε τον Μίλερ που τον "βλέπω" να πιάνει την κοιλιά του από τα γέλια. Απλούστατα, το ζωνάρι - προεκλογικώς - ξέσφιξε, η λιτότητα - προσωρινώς - εξέπνευσε και οι μάζες ευκαιρία, σου λέει, είναι να ορμήσουμε για τα ρέστα. Οσο περισσότερα πάρουμε τόσο λιγότερα θα μας χρωστάνε. Διότι τα χρωστούμενα είναι δέκα φορές περισσότερα απ' όσα δίνει ο προϋπολογισμός του Χριστοδουλάκη. Κάπως έτσι η κυβέρνηση βρίσκεται αιχμάλωτος της ντουντούκας και κάπως έτσι παίζεται το παιχνίδι. Διότι όποιος πιστέψει πως με τις συγκεκριμένες ταμειακές - και εντελώς δίκαιες - διεκδικήσεις, με τις συγκεκριμένες συνθήκες και με τις επίσης συγκεκριμένες ηγεσίες, αλλάζει η συνείδηση του προλεταριάτου, είναι μακράν νυχτωμένος. Απλούστατα, η εξουσία τρίβει τα χέρια της βλέποντας τις μάζες να πηγαινοφέρνουν την ψήφο τους από τον Αννα της X. Τρικούπη στον Καϊάφα της Ρηγίλλης!» (Δημ. Δανίκας - ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ