ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Ιδιαίτερα επικίνδυνη ενέργεια

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πατάκη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την καταδίκη της δολοφονικής και προκλητικής ενέργειας του Ισραήλ να εξαπολύσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς ενάντια στο συριακό στρατόπεδο Σαΐν Σαχέμπ ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Γ. Πατάκης παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Μαζί με την ενέργεια του Ισραήλ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ που ουσιαστικά υποστηρίζουν και υποδαυλίζουν τέτοιου είδους ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Κυρία πρόεδρε, πιστεύω ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου πρέπει, στα πλαίσια της συνεδρίασης αυτής, να καταδικάσει καθαρά και απερίφραστα την προχτεσινή ενέργεια του Ισραήλ, που στρατιωτικά αεροπλάνα του επιτέθηκαν και βομβάρδισαν περιοχή της Συρίας.

Η επίθεση αυτή του Ισραήλ ενάντια στη Συρία, με βομβαρδισμούς συριακών εδαφών, αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ενέργεια, δημιουργεί κατάσταση όξυνσης της κρίσης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διεύρυνση των συγκρούσεων σε ολόκληρη την περιοχή. Ο βομβαρδισμός σε συριακό έδαφος αποτελεί μια ανοιχτή ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας και παραβιάζει βάναυσα τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από τα κράτη της περιοχής.

Η μέχρι σήμερα επιφυλακτική, το λιγότερο, στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ, έτσι όπως εκφράζεται από τις δηλώσεις του κ. Σολάνα, δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως μια ενέργεια ουσιαστικής στήριξης της επιθετικότητας του Ισραήλ, που το χρησιμοποιούν σαν χωροφύλακα στην περιοχή, προκειμένου να προωθήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια και ιδιαίτερα τους σχεδιασμούς κατά της Συρίας, που την έχουν συμπεριλάβει στις χώρες "του άξονα του κακού"».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προβάλλοντας διαδικαστικούς λόγους, απέφυγε μία τοποθέτηση της Επιτροπής παραβλέποντας την αποδοχή της πρότασης του Γ. Πατάκη από πολλούς ευρωβουλευτές.

ΚΚΕ
Ιμπεριαλιστική τρομοκρατική ενέργεια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Η επίθεση ισραηλινών αεροπλάνων εναντίον στρατοπέδου της Συρίας και ο βομβαρδισμός του αποτελούν ιμπεριαλιστική ωμή τρομοκρατική και δολοφονική ενέργεια. Εκφράζουν τη γνωστή θέληση και απόφαση του Ισραήλ να μη δεχτεί τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Πρωταρχικώς, η παραπάνω ενέργεια, εντάσσεται στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Συρίας, που την έχουν συμπεριλάβει στις χώρες του λεγόμενου «άξονα του κακού»!

Η σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι και στη νέα πρόκληση σημαίνει επίσης πρόκληση προς το λαό. Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όλο και περισσότερο προσπαθεί να αδυνατίζει τους παραδοσιακούς δεσμούς του ελληνικού λαού με τους αραβικούς λαούς. Τα ίδια ισχύουν και για τη ΝΔ.

To KKE καλεί το λαό να συμπαρασταθεί μαζικά στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την ανεξαρτησία του και να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τη Συρία για την άδικη εναντίον της και πειρατική πράξη του Ισραήλ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Είναι μέρος της «εκστρατείας τρομοκράτησης των λαών»

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την πολεμική επίθεση του Ισραήλ με βομβαρδισμούς στο έδαφος της Συρίας, πράγμα που αποτελεί κήρυξη πολέμου κατά ανεξάρτητης χώρας - μέλους του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αξιοποιώντας τη στήριξη και ανοχή των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ και στηριγμένη στην ονομαζόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία και τη θεωρία των προληπτικών πολέμων, καταπατά κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και κλιμακώνει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Αλλωστε το πράσινο φως έχει δώσει στην πραγματικότητα η τοποθέτηση της Συρίας, από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού Μπους, στα κράτη του «άξονα του κακού».

Οι αντιδράσεις των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που μιλούν για αυτοσυγκράτηση, συνιστούν ανοχή στις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ και σχετίζονται με τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της περιοχής. Η τρομοκρατία της ισραηλινής κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστών έχει στόχο να χτυπήσει κάθε μορφή αντίστασης και να οδηγήσει σε υποδούλωση τους λαούς της περιοχής. Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά σιωπά, ευθυγραμμιζόμενη με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η ΕΕΔΥΕ ζητά να σταματήσουν οι εγκληματικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά παλαιστινιακών εδαφών και της Συρίας και να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης, τις μαζικές οργανώσεις, το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους και τον αγώνα κατά της Νέας Τάξης του Ιμπεριαλισμού που οδηγεί τους λαούς στον πόλεμο και στην καταστροφή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ