Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Ιδιαίτερα επικίνδυνη ενέργεια

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πατάκη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την καταδίκη της δολοφονικής και προκλητικής ενέργειας του Ισραήλ να εξαπολύσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς ενάντια στο συριακό στρατόπεδο Σαΐν Σαχέμπ ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Γ. Πατάκης παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Μαζί με την ενέργεια του Ισραήλ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ που ουσιαστικά υποστηρίζουν και υποδαυλίζουν τέτοιου είδους ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Κυρία πρόεδρε, πιστεύω ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου πρέπει, στα πλαίσια της συνεδρίασης αυτής, να καταδικάσει καθαρά και απερίφραστα την προχτεσινή ενέργεια του Ισραήλ, που στρατιωτικά αεροπλάνα του επιτέθηκαν και βομβάρδισαν περιοχή της Συρίας.

Η επίθεση αυτή του Ισραήλ ενάντια στη Συρία, με βομβαρδισμούς συριακών εδαφών, αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ενέργεια, δημιουργεί κατάσταση όξυνσης της κρίσης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διεύρυνση των συγκρούσεων σε ολόκληρη την περιοχή. Ο βομβαρδισμός σε συριακό έδαφος αποτελεί μια ανοιχτή ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας και παραβιάζει βάναυσα τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από τα κράτη της περιοχής.

Η μέχρι σήμερα επιφυλακτική, το λιγότερο, στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ, έτσι όπως εκφράζεται από τις δηλώσεις του κ. Σολάνα, δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως μια ενέργεια ουσιαστικής στήριξης της επιθετικότητας του Ισραήλ, που το χρησιμοποιούν σαν χωροφύλακα στην περιοχή, προκειμένου να προωθήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια και ιδιαίτερα τους σχεδιασμούς κατά της Συρίας, που την έχουν συμπεριλάβει στις χώρες "του άξονα του κακού"».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προβάλλοντας διαδικαστικούς λόγους, απέφυγε μία τοποθέτηση της Επιτροπής παραβλέποντας την αποδοχή της πρότασης του Γ. Πατάκη από πολλούς ευρωβουλευτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ