Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Ελεύθερος αφέθηκε ο 80χρονος πρώην Σοβιετικός αντάρτης

Αθώος για την κατηγορία του «φόνου» - Ενοχος για «συμμοριτισμό»!

Ελεύθερος αφέθηκε την Παρασκευή 3/10 ο Βασίλι Κόνονοφ, που δικαζόταν στη Λετονία επειδή στις 27 του Μάη 1944, στο λετονικό χωριό Μάλιε Μπάτι, κοντά στα ρωσικά σύνορα, εξολόθρευσε ντόπια ομάδα συνεργατών των ναζί. Συνολικά, στη μάχη σκοτώθηκαν 9 άτομα, εκ των οποίων τα 6 ήταν μέλη της φασιστικής «αστυνομίας». (Η εξόντωσή τους έγινε ως απάντηση στην παράδοση στους ναζί μιας ομάδας Σοβιετικών παρτιζάνων, τα μέλη της οποίας εκτελέστηκαν από τους ναζί).

Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη του Β. Κόνονοφ σε 12 χρόνια φυλάκισης. Το δικαστήριο αθώωσε τον κατηγορούμενο για τις κατηγορίες του «φόνου» και των «εγκλημάτων πολέμου», μια και αναγνώρισε ότι η χώρα ήταν υπό γερμανική κατοχή και ο πόλεμος συνεχιζόταν, αλλά την ίδια ώρα τον θεώρησε «ένοχο» στην κατηγορία περί «συμμοριτισμού»! Φαίνεται πως «συμμοριτισμός» θεωρείται στη σημερινή «δημοκρατική» Λετονία η ένταξη και δράση του Κόνονοφ στις παρτιζάνικες σοβιετικές ομάδες που δρούσαν στη Λετονία, στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Τελικά, ο Σοβιετικός πρώην παρτιζάνος αφέθηκε ελεύθερος, αφού ο δικαστής θεώρησε πως το αδίκημα του «συμμοριτισμού» έχει παραγραφεί λόγω χρόνου.

Στο μεταξύ, ο Β. Κόνονοφ, που για την πρωτοπόρα δράση του στο αντάρτικο είχε τιμηθεί και με το παράσημο Λένιν, δήλωσε μετά τη δίκη: «Δε βλέπω κανένα φταίξιμό μου στον αγώνα που έκανα ενάντια στο φασισμό και στους συνεργάτες του στη Λετονία, αντίθετα, είμαι περήφανος που ήμουν παρτιζάνος».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ