Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Η αποστολή στρατευμάτων στη Βουλή

Διαδήλωση ενάντια στην αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ

Associated Press

Διαδήλωση ενάντια στην αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ
ΑΓΚΥΡΑ.- Η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) θα παρουσιάσει εντός της εβδομάδας - από σήμερα έως και την Πέμπτη, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου - εκ νέου το νομοσχέδιο για την αποστολή αδιευκρίνιστου αριθμού στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στη σχετική κυβερνητική σύσκεψη τα μέλη της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν απαξάπαντες την πρόταση, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο θα κατετίθετο στο Κοινοβούλιο «ίσως ακόμη και σήμερα... Για το θέμα θα υπάρξει συζήτηση πιθανώς αύριο (σ.σ.: σήμερα)». Παρά την απόρριψη από τη Βουλή του προηγούμενου νομοσχεδίου (Μάρτιος), οι κυβερνώντες δηλώνουν - ή, μήπως, εύχονται; - ότι «δεν προβληματίζονται» για την ψηφοφορία.

Τα τουρκικά και τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο δεν αποσαφηνίζει πόσους στρατιώτες θα στείλει η κυβέρνηση και πού ακριβώς εντός ιρακινής επικράτειας, πάντως το αμερικανικό αίτημα, όπως θυμίζει το Ασοσιέιτεντ Πρες, προέβλεπε αποστολή 10.000 ανδρών.

Τα αμερικανικά «ανταλλάγματα» για την αποστολή της τουρκικής ταξιαρχίας φέρονται να είναι τα δάνεια ύψους 8,5 δισ. από το ΔΝΤ χωρίς πρόσθετες υποχρεώσεις «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» - σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χουριέτ, τουλάχιστον - και η υπόσχεση «εξολόθρευσης» του ΡΚΚ/KADEK διά στόματος Τζέι Κόφερ Μπλακ, του αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα «αντιτρομοκρατίας», την περασμένη βδομάδα. Η αποστολή, αν εγκριθεί, μοιάζει να είναι ζήτημα ημερών: Σύμφωνα με το CNN-Turk, το επιτελείο έχει θέσει τις δυνάμεις «σε ετοιμότητα».

Ωστόσο, όπως τονίζει - με την ...αναγκαία δόση απαξίας - η κεμαλική Τζουμχουριέτ, μη-κυβερνητικές οργανώσεις, τα κόμματα της αριστεράς κ.ά. πολιτικές δυνάμεις προετοιμάζουν δυναμικές διαδηλώσεις στην Αγκυρα, με κύριο σύνθημα «όχι στην αποστολή» δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ