Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
ΝΑΤΟική βούληση «επέκτασης» της κατοχής

ΝΑΤΟικοί σε δράση

Associated Press

ΝΑΤΟικοί σε δράση
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Το ΝΑΤΟ ζήτησε χθες από τον ΟΗΕ να εγκρίνει νέα απόφαση για το Αφγανιστάν, παρέχοντας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο τη διακριτική ευχέρεια να στείλει περισσότερες δυνάμεις και να επεκτείνει την αποστολή του στη χώρα, σύμφωνα με ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων από τη βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της συμμαχίας στο Ασοσιέιτεντ Πρες υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο γγ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον απέστειλε στον ομόλογό του Κόφι Ανάν επιστολή, στην οποία επισημαίνει ότι υπάρχει «πολύ προωθημένος» σχεδιασμός στις Βρυξέλλες, σχετικά με τη χωρική επέκταση και την αριθμητική ενίσχυση της ISAF. Ωστόσο, είναι ένα ερώτημα ποιες χώρες θα στείλουν δυνάμεις - προς το παρόν, μόνον η Γερμανία έχει εκφράσει την πρόθεση αποστολής μονάδας ισχύος 200-450 ανδρών στην Κουντούζ (βορράς). Αυτή, όμως, είναι μόνο μία από τις 8 επαρχιακές πρωτεύουσες όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που εκ των πραγμάτων δε θα μπορούν να επιβάλουν με τόσο ισχνές δυνάμεις κατοχή. Οι Αμερικανοί εκφέρουν «επιφυλάξεις» για το σχέδιο, αφού υπάρχουν άλλες «προτεραιότητες» (Ιράκ, Αφρική, Βαλκάνια...).

Η «επιδεινούμενη κατάσταση ανασφάλειας» στο Αφγανιστάν παραμένει σημαντικός «κατοχικός πονοκέφαλος». Την Κυριακή, άγνωστοι εκτόξευσαν τρεις ρουκέτες εναντίον ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού κοντά στην Κανταχάρ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Νωρίτερα, αμερικανική περίπολος είχε δεχτεί επίθεση από άγνωστους ενόπλους στην Πάκτια, κι ανταπέδωσε τα πυρά «σκοτώνοντας έναν» από τους επιτιθέμενους. Σε άλλη επίθεση, φερόμενοι ως Ταλιμπάν σκότωσαν δύο Αφγανούς στρατιώτες και τραυμάτισαν τρεις άλλους στη Χελμάντ, ενώ στο Σπιν Μπολντάκ φέρεται να έπεσε νεκρός σε μάχη ο μουλάς Αμπντούλ Ραζάκ Νάφις, φερόμενος ως «στενός σύμβουλος» του μουλά Ομάρ.

Στο μεταξύ, η «συναίνεση» περί τον πρόεδρο - ανδρείκελο των ΗΠΑ Χαμίντ Καρζάι εξασθενίζει ενόψει των εκλογών του επόμενου χρόνου. Ρεπορτάζ της Πάμελα Κόνσταμπλ, που δημοσίευσε η Ουάσινγκτον Ποστ, αναφέρεται στο ενδεχόμενο απόσυρσης της στήριξης της «Βόρειας Συμμαχίας» στο πρόσωπο του Καρζάι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ