Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Συνεχίζει απτόητος τις κατεδαφίσεις ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Συνεχίζει απτόητος τις κατεδαφίσεις ο ισραηλινός στρατός
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε, με διάταγμά του, τα παλαιστινιακά εδάφη, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, μία μέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα. Η 8μελής κυβέρνηση υπό τον Αχμαντ Κορέι θα ορκιστεί, σήμερα, και έχει δικαίωμα διακυβέρνησης για ένα μήνα. Για οποιαδήποτε παράταση θα χρειαστεί η υποστήριξη του Κοινοβουλίου. Ο Κορέι δεσμεύτηκε στον «οδικό χάρτη» αλλά κατέστησε σαφές ότι δε θα πατάξει διά της βίας τις ένοπλες οργανώσεις, ενώ τα ισραηλινά σχόλια ήταν και πάλι αρνητικά.

Η κίνηση του Γιάσερ Αραφάτ εκτιμάται ότι ήρθε ως αντίδραση στις νέες απειλές εναντίον της ίδιας της ζωής του και της παραμονής του επί παλαιστινιακού εδάφους, που εκτόξευσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμώντας ότι η Π. Αρχή ευθύνεται για την επίθεση γυναίκας - καμικάζι σε εστιατόριο της Χάιφα, το μεσημέρι του Σαββάτου, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50. Την ευθύνη της επίθεσης, που σημειώθηκε παρά τα ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας στο Ισραήλ, ανέλαβε η «Τζιχάντ». Μια μέρα μετά τα ισραηλινά αντίποινα, σε συριακό έδαφος, αλλά και στα παλαιστινιακά εδάφη με εισβολές και αποκλεισμούς, η «Χαμάς» προειδοποίησε με «νέες επιθέσεις αν το Ισραήλ πλήττει και αδελφές αραβικές χώρες».

Την Κυριακή, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά σε οδόφραγμα στη νότια Γάζα, στο οποίο, χτες, τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι δύο Παλαιστίνιοι (ο ένας 14χρονος), επειδή δε σταμάτησαν στις ισραηλινές εντολές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ