Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Εύκολη επικράτηση Καντίροφ στις εκλογές

ΓΚΡΟΖΝΙ.--

Ο εκλεκτός του Κρεμλίνου, επικεφαλής της τσετσενικής διοίκησης, Αχμάντ Καντίροφ, επικράτησε στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη του προέδρου της τσετσενικής Δημοκρατίας, διαδικασία που η ρωσική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα φέρει την ειρήνη στην περιοχή. Ο Καντίροφ συγκέντρωσε το 81,1% των ψήφων, ενώ η συμμετοχή έφτασε το 81,3%. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν περίπου 560.000.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής, ωστόσο αξιοσημείωτο είναι ότι αν και οι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν μεταξύ επτά υποψηφίων, οι δύο κυριότεροι αντίπαλοι του Καντίροφ είχαν αποσυρθεί από την αναμέτρηση στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας -ο ένας για να γίνει σύμβουλος του Πούτιν και ο άλλος μετά από παρέμβαση κατά της υποψηφιότητάς του από το τσετσενικό Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές την ανάδειξη του προέδρου θα ακολουθήσει διάλογος για τον καθορισμό των λεπτομερειών του καθεστώτος αυτονομίας που θα απολαμβάνει η Τσετσενία, σύμφωνα με το συνταγματικό δημοψήφισμα τον προηγούμενο Μάρτη. Στα τέλη του χρόνου μάλιστα αναμένεται και η υπογραφή σχετικής συνθήκης μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ στο πρόγραμμα είναι και η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών για την ανάδειξη του τοπικού Κοινοβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ