ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ
Φάμπρικα δικαστικών διώξεων έστησε η κυβέρνηση
  • Ξανά στα δικαστήρια σήμερα οι απεργοί γεωτεχνικοί για να ξαναβγεί ο αγώνας τους «παράνομος και καταχρηστικός»
  • Δυναμική αγωνιστική απάντηση χτες έξω από το υπουργείο Γεωργίας

Αυτή τη φορά δεν έφτανε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας μια αγωγή για να κηρύξει την απεργία των γεωτεχνικών παράνομη και καταχρηστική αλλά ...δύο! Μία για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) και μία για τα πέντε πρωτοβάθμια σωματεία των γεωτεχνικών. Η αγωγή ενάντια στην ΠΟΓΕΔΥ γίνεται για τη 48ωρη απεργία που έχει προγραμματιστεί για τις 11 και 12 του Οκτώβρη, ενώ για τα πρωτοβάθμια σωματεία για τις κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την πρώτη καταδικαστική απόφαση. Η εκδίκαση των αγωγών θα γίνει σήμερα στη 1 το μεσημέρι, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας για μια ακόμη φορά το «φάρμακο διά πάσαν νόσον» - που σ' αυτή την περίπτωση είναι η προσφυγή στα δικαστήρια - προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να ποινικοποιήσει τους αγώνες τους και να φαλκιδεύσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία.

Την είδηση των νέων διώξεων οι γεωτεχνικοί την πληροφορήθηκαν χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν έξω από το υπουργείο Γεωργίας. Τα δε εξώδικα τα βρήκαν θυροκολλημένα στα γραφεία τους στην οδό Διδότου. Οι ίδιοι, όπως δήλωσαν, δεν πρόκειται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους όποια και αν είναι πάλι η απόφαση του δικαστηρίου, μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Η ΕΣΑΚ Γεωτεχνικών

Τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης καταγγέλλει η ΕΣΑΚ Γεωτεχνικών, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί σοβαρά με τα αιτήματα των εργαζομένων, επιχειρεί για μια ακόμη φορά μέσω των δικαστηρίων να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να σταματήσει την απεργία τους. Καλεί, δε, τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην τακτική αυτή της κυβέρνησης με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα διεκδίκησης των αιτημάτων τους.

Στο μεταξύ, χτες ήταν η δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξε για τους γεωτεχνικούς η ΑΔΕΔΥ, ενώ από σήμερα, Τετάρτη, μέχρι και μεθαύριο, Παρασκευή, συνεχίζουν με απεργία-αποχή από τα καθήκοντά τους.

Η συγκέντρωση

Διαμαρτυρόμενοι για το συνεχή εμπαιγμό και την αδιαλλαξία του υπουργείου Γεωργίας να ικανοποιήσει τα οικονομικά και θεσμικά τους αιτήματα οι γεωτεχνικοί πραγματοποίησαν, χτες, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου, με πανό και μαύρες σημαίες.

Την αμέριστη αλληλεγγύη στον αγώνα τους εξέφρασε εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» ο Δ. Καλτσώνης, επισημαίνοντας ότι ο μηχανισμός των ποινικοποιήησεων των απεργιών, της αστυνομικής βίας ενάντια στους διαδηλωτές, της επιστράτευσης των απεργών, πρέπει να σταματήσει, βάζοντας φραγμό από κοινού όλοι οι εργαζόμενοι. Στη συνέχεια χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Δ. Αγκαβανάκης, ο οποίος καταδίκασε και κατήγγειλε τον ακραίο αυταρχισμό στον οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση, ενώ ανέφερε προς τους συγκεντρωμένους και την προχτεσινή καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου σε βάρος των 7 μελών του ΠΑΜΕ.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Η. Βρετάκος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας, Θ. Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γ. Παπαβασιλείου.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Κ. Μπέσης, ο οποίος τόνισε τους λόγους για τους οποίους κινητοποιούνται οι γεωτεχνικοί εδώ και 22 μέρες. Μίλησαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Ν. Κακαβάς, ο Κ. Καραμήτρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Στ. Δελέπογλου, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γεωλόγων, Στ. Παπαδάκου, και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων, Ελ. Πούλιου.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών απαιτώντας να συναντηθούν με τον υφυπουργό κ. Φαρμάκη για να θέσουν τα αιτήματά τους. Ομως, ο υφυπουργός λίγο πριν φτάσει η πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έφυγε στα γρήγορα. Ετσι συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή του γραφείου του, ο οποίος τους είπε ότι θα σημειώσει τα αιτήματα και θα τα μεταβιβάσει στον υφυπουργό...

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΛΓΑ
Εγκυμοσύνη ίσον απόλυση!

Συμβάσεις που ξεπερνούν κάθε όριο νομιμότητας και απανθρωπιάς καλούνται να υπογράψουν άνεργοι γεωπόνοι για να εργαστούν ένα οχτάμηνο

Αποφάσισε και διέταξε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ): Οι γυναίκες συμβασιούχοι που θα μένουν έγκυες θα απολύονται! Φαίνεται πως στο «κάτεργο» του ΕΛΓΑ θα χτυπήσει «θεομηνία» όποια συμβασιούχος προσληφθεί και της προκύψει εγκυμοσύνη. Αλλά το σίγουρο είναι πως ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ξεπέρασε κάθε όριο νομιμότητας και δε διαθέτει κανένα ίχνος ανθρωπιάς.

Αυτό φαίνεται σε μια κατάπτυστη απόφαση της 24ης Σεπτεμβρίου για την πρόσληψη 44 εποχικών γεωπόνων ως εκτιμητών με 8μηνη σύμβαση. Συγκεκριμένα, στην απόφαση ορίζεται πως «στην περίπτωση γυναικός σε κατάσταση εγκυμοσύνης, η οποία αδυνατεί, λόγω της φύσεως της εργασίας των εκτιμήσεων (εξωτερική εργασία, μετακινήσεις κ.ά.) να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, διακόπτεται η σύμβαση εργασία της». Προσπαθώντας όμως να «χρυσώσει» το χάπι, στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται η «δυνατότητα επαναπρόσληψής της» μετά το τέλος της άδειας λοχείας και εφόσον υφίστανται... υπηρεσιακές ανάγκες. Να σημειωθεί ότι από τους 44 εποχιακούς γεωπόνους που προσλήφθηκαν με βάση αυτή την απόφαση, οι 21 είναι γυναίκες.

Δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ αποφάσισε και γνωστοποίησε πως αυτός θα αποφασίζει και θα κρίνει το μέγεθος της καταστροφής της σοδειάς αλλά και το ποσό που θα καταβάλλεται στους παραγωγούς. Συγκεκριμένα, στο σχετικό άρθρο προβλέπεται ότι «στις περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται δύσκολα ή σύνθετα προβλήματα με ζημιογόνα αίτια που πιθανόν να εμφανίζονται και σε διαφορετικές περιοχές, θα ακολουθούνται και θα εφαρμόζονται πιστά οι εντολές και οδηγίες του Προέδρου, που θα μεταφέρονται στους Προϊσταμένους των υποκαταστημάτων». Κι όσοι δουν ζημιές στα χωράφια που δεν είδε... ο πρόεδρος θα απολύονται προφανώς πάραυτα! Γιατί όπως ορίζεται στη σχετική σύμβαση: «Η διάρκεια της απασχόλησης θα είναι έως οκτώ (8) μήνες, θα διακόπτεται δε χωρίς αποζημίωση, με πρωτοβουλία του Οργανισμού, όταν εκτιμηθεί ότι αντιμετωπίστηκαν οι ανάγκες για τις οποίες έγινε η πρόσληψη, εξαντλήθηκε η προβλεπόμενη δαπάνη ή για πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Συμβολικός αποκλεισμός της ΑΤΕ

Συμβολικό αποκλεισμό των κεντρικών γραφείων της Αγροτικής Τράπεζας και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκπρόσωποι των εργαζομένων στις συνεταιριστικές εταιρίες της Ξάνθης, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των συνεταιριστικών μονάδων της περιοχής. Υπενθυμίζουμε ότι το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των πέντε συνεταιριστικών οργανώσεων της περιοχής (ΣΕΚΑΠ ΑΕ, ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ, ΣΕΠΕΚ ΑΕ, ΣΕΒΑΘ ΑΒΕ και ΕΛΒΙΖ ΑΕ) το κατέχει η Αγροτική Τράπεζα, η οποία - έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη - μεθοδεύει την ιδιωτικοποίησή τους.

Οι συγκεντρωμένοι αφού έμειναν περισσότερο από μία ώρα στην είσοδο της τράπεζας πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή, όπου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στις γραμματείες των κομμάτων. Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται: «Εμείς οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις της Ξάνθης, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ, διαπιστώνουμε με αγανάκτηση μια πολύμηνη απαράδεκτη κωλυσιεργία, μια παρελκυστική τακτική αλλά και την πλήρη αδιαφορία και απραξία της ΑΤΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματα των οργανώσεών μας. Επισημαίνουμε ότι την ευθύνη της διοίκησης- διαχείρισης αυτών των οργανώσεων, από το 1993 μέχρι σήμερα, έχουν στελέχη της ΑΤΕ, η οποία έχει ευθύνη για τη σημερινή τους κατάσταση». Παράλληλα, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διοικητή της ΑΤΕ, Π. Λάμπρου, από τον οποίο έλαβαν «διαβεβαιώσεις» πολλαπλών χρήσεων και ερμηνειών...

Στη χτεσινή κινητοποίηση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και ο Χρ. Κατσώτης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ