ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προεκλογικό παραλήρημα για τα αυθαίρετα
  • Το ΥΠΕΧΩΔΕ καλεί τους ιδιοκτήτες να υποβάλουν αιτήσεις για ρευματοδοτήσεις πριν καν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος
  • Παράθυρο «νομιμοποίησης» και για αυθαίρετα σε δάση, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς κλπ.

Σε προεκλογική παράκρουση φαίνεται πως έχει περιέλθει πλέον η κυβέρνηση, αφού χωρίς καν να περιμένει να ψηφιστεί ο νόμος, στέλνει τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να υποβάλουν αιτήσεις για ρευματοδοτήσεις - που θα ισχύουν μάλιστα μόνο για... τρία χρόνια - ενώ παράλληλα αρνείται να πάρει οποιαδήποτε μέριμνα για τη στατική επάρκεια των κτιρίων αυτών που, σε αρκετές περιπτώσεις, κινδυνεύουν να πέσουν με τον πρώτο σεισμό και να καταπλακώσουν χιλιάδες οικογένειες!

Η με συνοπτικές διαδικασίες ρευματοδότηση και υδροδότηση των αυθαιρέτων περιγράφεται σε έγγραφο του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Σ. Καμπέλη, που στάλθηκε στους δήμους, τις κοινότητες και τις Πολεοδομίες της χώρας, τους οποίους καλεί να ξεκινήσουν αμέσως τη διαδικασία παραλαβής των αιτήσεων, έστω και αν αυτή βρίσκεται μέχρι την ψήφιση του νόμου «στον αέρα».

Ουσιαστικά η κυβέρνηση καλεί τους αυθαίρετους οικιστές να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τη διάταξη αυτή δηλώνοντας το αυθαίρετό τους και να πληρώσουν τα ανάλογα πρόστιμα, καθώς - εκτός από την αύξηση που θα έχουν αυτά μετά την ισχύ του νόμου - θα τους δοθεί μόνο ένας μήνας περιθώριο για να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία και όχι ένα εξάμηνο, όπως προέβλεπε το νομοσχέδιο που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ακόμη πιο φανερός ο εισπρακτικός χαρακτήρας των ρυθμίσεων και ο εμπαιγμός προς τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με την επιστολή του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ, η υδροδότηση και ρευματοδότηση θα αφορά μόνο τα αυθαίρετα που βρίσκονται:

-- Εντός Σχεδίου Πόλης ή οικισμού και δεν καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο ή βρίσκονται σε περιοχή που προορίζεται για οικιστική ανάπτυξη από Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) ή από εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ).

-- Σε περιοχές εκτός σχεδίου, αλλά αποτελούν κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη και έχουν εμβαδόν μέχρι 120 τ.μ., το οποίο προσαυξάνεται κατά 30 τ.μ. για κάθε μέλος της οικογένειας, πέραν των τεσσάρων.

Στη ρύθμιση αυτή ότι δεν μπορούν να περιληφθούν αυθαίρετα που βρίσκονται σε ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, δάση, δασικές εκτάσεις, αναδασωτέες εκτάσεις ή σε ζώνες απολύτου προστασίας. Ωστόσο με άλλη παράγραφο, το ΥΠΕΧΩΔΕ αφήνει ορθάνοιχτο το «παράθυρο» να ρευματοδοτηθούν ακόμη και αυτά τα αυθαίρετα, καθώς επιτρέπει στο δήμο να δίνει από μόνος τους βεβαιώσεις, αν ρωτήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασική, Αρχαιολογική, Πολεοδομική, Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου) και εκείνες δεν απαντήσουν εντός προθεσμίας δύο μηνών!

Ουσιαστικά η κυβέρνηση στο «μαυρογιαλούρειο» παιχνίδι της με τα αυθαίρετα χρησιμοποιεί ως ιμάντα τους δήμους παρέχοντάς τους το δικαίωμα να χειριστούν το όλο θέμα «εν λευκώ» για λογαριασμό της. Τα μόνα χαρτιά που απαιτούνται είναι: Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη που θα περιγράφει το κτίσμα, τη θέση του, τον αριθμό των μελών της οικογένειάς του και ότι δε βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή. Θεωρημένη βεβαίωση Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη. Φωτογραφίες των τεσσάρων όψεων του κτίσματος. Αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης σε περίπτωση που το αυθαίρετο βρίσκεται εκτός σχεδίου που θα φανερώνει ότι αυτό αποτελεί την κύρια κατοικία.

Από κει και πέρα οι Πολεοδομίες εντός τριετίας θα κάνουν τον έλεγχο των οικοδομών αυτών προκειμένου να διαπιστωθεί η ακρίβεια των στοιχείων που δηλώθηκαν, αλλιώς θα διακόπτεται η σύνδεση με τα δίκτυα. Δηλαδή, οι αυθαίρετοι ιδιοκτήτες θα βρίσκονται διαρκώς υπό πολιτική ομηρία.

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι κανένας έλεγχος δεν απαιτείται όλη την περίοδο αυτή για τη στατική επάρκεια του αυθαιρέτου. Οπως δήλωσε μάλιστα ωμά η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, «είτε έχει ηλεκτρισμό το αυθαίρετο είτε όχι, αν δεν είναι καλή η κατασκευή σε ενδεχόμενο σεισμό θα πέσει»! Δηλαδή η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της», και αποποιείται ακόμη και τη στοιχειώδη υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τη ζωή των πολιτών!

Κατά τα άλλα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε τη δημιουργία Μονάδας Αυθαιρέτων που θα λειτουργεί στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Πολεοδομικών Κανονισμών του ΥΠΕΧΩΔΕ και θα στεγάζεται -λέτε να είναι απλώς σύμπτωση; - στο κτίριο του Βωβού που ανεγέρθηκε στο κτήμα Θων με τις ευλογίες της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ!

Τέλος, η υπουργός υποσχέθηκε τη δημιουργία βάσης δεδομένων από αεροφωτογραφίες και δορυφορικές φωτογραφίες για την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης, κάτι που έχει προτείνει εδώ και χρόνια το ΤΕΕ.

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
Οι μπουλντόζες ... «κόλλησαν» στις βίλες

Το φιάσκο με τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων πάνω στο κύμα συνεχίστηκε και χτες...

Eurokinissi

Το φιάσκο με τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων πάνω στο κύμα συνεχίστηκε και χτες...
Ακόμα και τον αιγιαλό είναι έτοιμη η κυβέρνηση να φέρει στα μέτρα μεγαλοσχημόνων, προκειμένου να «σώσει» από τις μπουλντόζες τις πολυτελείς αυθαιρεσίες τους πάνω στο κύμα. Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, δήλωνε πως «είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στην αυθαιρεσία», τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής αποχωρούσαν άπραγα από τις βίλες των εφοπλιστών Πατέρα και Ρέστη, στο 37ο χιλιόμετρο Αθηνών - Σουνίου, στο Λαγονήσι, ακριβώς όπως έκαναν και προχθές, αφήνοντας στη θέση τους τις πολυτελείς παρεμβάσεις του επιχειρηματία Μ. Δαμίρη.

Ανάλογη «ευαισθησία» θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν επέδειξε, όταν αποφάσισε να κατεδαφίσει τις παράγκες στον Κηφισό. Αντίθετα, στη συγκεκριμένη περίπτωση των πολυτελών αυθαιρεσιών εφοπλιστών και επιχειρηματιών, φρόντισε να δημιουργήσει η ίδια «επιχειρήματα» υπέρ τους. Υπογραμμίζουμε ότι εκκρεμεί αίτημα των ιδιοκτητών των αυθαιρέτων προς την Επιτροπή Καθορισμού Αιγιαλού του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο ζητείται η επαναχάραξη του αιγιαλού. Γιατί η επιτροπή δεν απέρριψε αμέσως το αίτημα αυτό, εφόσον η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη - κατά τις δηλώσεις και του Χρ. Πρωτόπαππα - «να μπει μια τάξη»; Επίσης θυμίζουμε ότι το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών απέτρεψε προχθές τελευταία στιγμή την κατεδάφιση των αυθαιρεσιών του Μ. Δαμίρη, με έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Δημοσίου (ΚΥΔ) Ανατολικής Αττικής, η οποία αποφάσισε την ανάκληση του «υπ' αριθμόν 3/13-6-1998 πρωτοκόλλου κατεδάφισης που εκδόθηκε σε βάρους του Εμμανουήλ Δαμίρη».

Κυβέρνηση, υπουργείο Οικονομικών και περιφερειάρχης Αττικής (διορισμένος από την κυβέρνηση) επιχείρησαν να μετατρέψουν ένα πολιτικό ζήτημα σε μια υπόθεση δικαστικών και διοικητικών αποφάσεων, τις οποίες επικαλέστηκαν οι δικηγόροι των ιδιοκτητών, προκειμένου να αποτρέψουν τις κατεδαφίσεις. Ετσι κι έγινε, λοιπόν χθες, όταν κάποια στιγμή το μεσημέρι βρέθηκε στο σημείο της παραλιακής εισαγγελέας, ο οποίος ζήτησε την αναστολή των εργασιών κατεδάφισης, μέχρι να ανακληθεί η απόφαση της προϊσταμένης αρχής της ΚΥΔ, του υπουργείου Οικονομικών. Οι δικηγόροι προσκόμισαν δικαστική απόφαση του 1976, με την οποία έχουν τροποποιηθεί τα όρια του αιγιαλού στα 42 μέτρα από το κύμα.

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών - μαζί με τη δικαστική απόφαση του 1976 - αναγνωρίζει ουσιαστικά την τροποποίηση, για την οποία δηλώνει άγνοια. Την ίδια ώρα, δηλώνει και αναρμοδιότητα, σημειώνοντας πως «η τυχόν ύπαρξη πολεοδομικών παραβάσεων δεν αποκλείουν τη σύνταξη Πρωτοκόλλου κατεδάφισης κατά τις διατάξεις του ΓΟΚ, αντικείμενο, όμως, το οποίο δεν είναι στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών». Στην κατεύθυνση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έριχνε το μπαλάκι στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, λέγοντας πως «ο Μ. Κυριακίδης έχει κάνει τις δέουσες ενέργειες στη Νομαρχία για να ελεγχθεί η υπόθεση σε σχέση με πολεοδομικές παραβάσεις».

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη (και αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα) στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών, Απ. Φωτιάδη, και του Μ. Κυριακίδη. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων παρεμβάσεων στον αιγιαλό, εκτός από αυτές του Εμμ. Δαμίρη, για τις οποίες υπάρχει η απόφαση ανάκλησης της ΚΥΔ. Από την Περιφέρεια Αττικής δήλωναν ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο να ανακαλέσει τις αποφάσεις κατεδάφισης...

Σήμερα η σύσκεψη κατά του δασονόμου

Σύσκεψη, με στόχο τη δημιουργία Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα κατά του δασοκτόνου νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, διοργανώνει σήμερα Τετάρτη η «Πρωτοβουλία για την Προστασία των δημοσίων εκτάσεων και της δασικής γης».

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Ακαδημίας 60) στις 7.30 μ.μ. και καλούνται να συμμετάσχουν επιστημονικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, δημοτικές κινήσεις, σωματεία και συνδικαλιστικές παρατάξεις, ορειβατικοί σύλλογοι και «κάθε άλλη συλλογικότητα που υπερασπίζεται το δασικό πλούτο και τη δημόσια γη της χώρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ