Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
Οι μπουλντόζες ... «κόλλησαν» στις βίλες

Το φιάσκο με τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων πάνω στο κύμα συνεχίστηκε και χτες...

Eurokinissi

Το φιάσκο με τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων πάνω στο κύμα συνεχίστηκε και χτες...
Ακόμα και τον αιγιαλό είναι έτοιμη η κυβέρνηση να φέρει στα μέτρα μεγαλοσχημόνων, προκειμένου να «σώσει» από τις μπουλντόζες τις πολυτελείς αυθαιρεσίες τους πάνω στο κύμα. Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, δήλωνε πως «είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στην αυθαιρεσία», τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής αποχωρούσαν άπραγα από τις βίλες των εφοπλιστών Πατέρα και Ρέστη, στο 37ο χιλιόμετρο Αθηνών - Σουνίου, στο Λαγονήσι, ακριβώς όπως έκαναν και προχθές, αφήνοντας στη θέση τους τις πολυτελείς παρεμβάσεις του επιχειρηματία Μ. Δαμίρη.

Ανάλογη «ευαισθησία» θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν επέδειξε, όταν αποφάσισε να κατεδαφίσει τις παράγκες στον Κηφισό. Αντίθετα, στη συγκεκριμένη περίπτωση των πολυτελών αυθαιρεσιών εφοπλιστών και επιχειρηματιών, φρόντισε να δημιουργήσει η ίδια «επιχειρήματα» υπέρ τους. Υπογραμμίζουμε ότι εκκρεμεί αίτημα των ιδιοκτητών των αυθαιρέτων προς την Επιτροπή Καθορισμού Αιγιαλού του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο ζητείται η επαναχάραξη του αιγιαλού. Γιατί η επιτροπή δεν απέρριψε αμέσως το αίτημα αυτό, εφόσον η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη - κατά τις δηλώσεις και του Χρ. Πρωτόπαππα - «να μπει μια τάξη»; Επίσης θυμίζουμε ότι το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών απέτρεψε προχθές τελευταία στιγμή την κατεδάφιση των αυθαιρεσιών του Μ. Δαμίρη, με έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Δημοσίου (ΚΥΔ) Ανατολικής Αττικής, η οποία αποφάσισε την ανάκληση του «υπ' αριθμόν 3/13-6-1998 πρωτοκόλλου κατεδάφισης που εκδόθηκε σε βάρους του Εμμανουήλ Δαμίρη».

Κυβέρνηση, υπουργείο Οικονομικών και περιφερειάρχης Αττικής (διορισμένος από την κυβέρνηση) επιχείρησαν να μετατρέψουν ένα πολιτικό ζήτημα σε μια υπόθεση δικαστικών και διοικητικών αποφάσεων, τις οποίες επικαλέστηκαν οι δικηγόροι των ιδιοκτητών, προκειμένου να αποτρέψουν τις κατεδαφίσεις. Ετσι κι έγινε, λοιπόν χθες, όταν κάποια στιγμή το μεσημέρι βρέθηκε στο σημείο της παραλιακής εισαγγελέας, ο οποίος ζήτησε την αναστολή των εργασιών κατεδάφισης, μέχρι να ανακληθεί η απόφαση της προϊσταμένης αρχής της ΚΥΔ, του υπουργείου Οικονομικών. Οι δικηγόροι προσκόμισαν δικαστική απόφαση του 1976, με την οποία έχουν τροποποιηθεί τα όρια του αιγιαλού στα 42 μέτρα από το κύμα.

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών - μαζί με τη δικαστική απόφαση του 1976 - αναγνωρίζει ουσιαστικά την τροποποίηση, για την οποία δηλώνει άγνοια. Την ίδια ώρα, δηλώνει και αναρμοδιότητα, σημειώνοντας πως «η τυχόν ύπαρξη πολεοδομικών παραβάσεων δεν αποκλείουν τη σύνταξη Πρωτοκόλλου κατεδάφισης κατά τις διατάξεις του ΓΟΚ, αντικείμενο, όμως, το οποίο δεν είναι στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών». Στην κατεύθυνση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έριχνε το μπαλάκι στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, λέγοντας πως «ο Μ. Κυριακίδης έχει κάνει τις δέουσες ενέργειες στη Νομαρχία για να ελεγχθεί η υπόθεση σε σχέση με πολεοδομικές παραβάσεις».

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη (και αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα) στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών, Απ. Φωτιάδη, και του Μ. Κυριακίδη. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων παρεμβάσεων στον αιγιαλό, εκτός από αυτές του Εμμ. Δαμίρη, για τις οποίες υπάρχει η απόφαση ανάκλησης της ΚΥΔ. Από την Περιφέρεια Αττικής δήλωναν ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο να ανακαλέσει τις αποφάσεις κατεδάφισης...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λειτουργούσε με πολιτική κάλυψη! (2003-10-16 00:00:00.0)
Αναπάντητα ερωτήματα (2003-10-16 00:00:00.0)
Πλήρωσε «τις ανεπάρκειες και αγκυλώσεις του συστήματος» (2003-10-15 00:00:00.0)
Η κατεδάφιση έγινε απλή... επιθεώρηση (2003-10-11 00:00:00.0)
Νέος γύρος κατεδαφίσεων (2003-10-02 00:00:00.0)
Μπόλικες επιφυλάξεις (2000-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ