Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλήρωσε «τις ανεπάρκειες και αγκυλώσεις του συστήματος»

Από τις έξι επιστολές ίσως δοθούν απαντήσεις για την αυτοκτονία της αναπληρώτριας διευθύντριας της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής

Στις δικαστικές και διοικητικές αρχές παραπέμπει η κυβέρνηση το θέμα της αυτοκτονίας της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής, Ρουμπίνης Σταθέα. Ηταν αυτή που «φορτώθηκε» ως εξιλαστήριο θύμα την κυβερνητική επιλογή αναστολής κατεδάφισης των αυθαιρέτων εφοπλιστών και επιχειρηματιών στην παραλιακή και εκτέθηκε στην κοινή γνώμη για μια απόφαση που η κυβέρνηση είχε ήδη λάβει: Να νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες στην παραλιακή, τροποποιώντας τα όρια του αιγιαλού! Η ίδια, με επιστολή της που απέστειλε στην «Ελευθεροτυπία» και δημοσιεύτηκε χτες, αναφέρει ότι «πρέπει να πληρώσω τα λάθη και τις ανεπάρκειές μου». Ομως, ασφαλώς το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στα όσα έκανε ή δεν έκανε η συγκεκριμένη κρατική υπάλληλος, αλλά έχει ευρύτερες διαστάσεις, που παραπέμπουν ευθέως στη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών και ως μηχανισμών εξυπηρέτησης συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων.

Με δηλώσεις τους χθες, κυβερνητικά στελέχη αρκέστηκαν να εκφράσουν τη θλίψη τους για το γεγονός, ενώ εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πολιτική των (δήθεν) κατεδαφίσεων. Το ερώτημα, όμως, ξαναμπαίνει: Αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις κατεδαφίσεις γιατί το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο υπάγεται η Κτηματική Υπηρεσία, έκανε δεκτή την πρώτη απόφαση της Ρ. Σταθέα, με την οποία αναστέλλει την κατεδάφιση των αυθαιρεσιών του εφοπλιστή Ευ. Δαμίρη, στις 7 Οκτώβρη, αποδεχόμενο την αιτιολογία της δικαστικής απόφασης του '76 που τροποποιεί τα όρια του αιγιαλού; Τι λόγο είχε η Κτηματική Υπηρεσία να ασχοληθεί και να ξαναελέγξει το Πρωτόκολλο κατεδάφισης του '98, όταν αυτό εκδόθηκε με βάση τον ισχύοντα από το 1963 αιγιαλό, ο οποίος δεν έχει αλλάξει; Υπήρξε επίσημο αίτημα ελέγχου προς την Υπηρεσία; Αν ναι, μήπως σχετίζεται με την επαναχάραξη του αιγιαλού που προωθεί η κυβέρνηση;

Η ίδια η Ρ. Σταθέα, στην επιστολή που έστειλε στην «Ελευθεροτυπία», παραπέμπει στον κ. Στάθη, γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας, στην κ. Τριτάρη και στον κ. Λάμπρου, διευθυντές της ίδιας υπηρεσίας, «που τους ενημέρωσα» - όπως τονίζει. Και συμπληρώνει πως «οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι έντιμοι. Δε φταίνε αυτοί που πληρώνουν τις ανεπάρκειες και αγκυλώσεις του συστήματος από καταβολής του ελληνικού κράτους».

Εξι επιστολές

Την υπόθεση έχει αναλάβει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Παναγιωτόπουλος, στα χέρια του οποίου βρίσκονται οι έξι επιστολές που άφησε η Ρ. Σταθέα. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τις υποθέσεις που χειριζόταν η θανούσα, καθώς και οποιαδήποτε στοιχεία (σημειώσεις κλπ.) είχε στην κατοχή της. Διοικητική έρευνα διεξάγει και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Χθες στον εισαγγελέα κατέθεσε και ο Γ. Αγιοσοφίτης, επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος άνθρωπος, στον οποίο μίλησε τηλεφωνικώς η Ρ. Σταθέα πριν χαθούν τα ίχνη της, λέγοντάς τους «εμένα δε θα με ξαναδείτε». Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η Ρ. Σταθέα άφησε τρεις φακέλους: Στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Κ. Δαφέρμο, στον Γ. Αγιοσοφίτη και στον εισαγγελέα.

Στην εισαγγελική και διοικητική έρευνα παρέπεμψε για τα αίτια του θανάτου της Ρ. Σταθέα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον «ορισμένων» (χωρίς να διευκρινίσει) που προσπαθούν να εμπλέξουν την κυβέρνηση στην υπόθεση, για να συμπληρώσει πως πρέπει να «αφήσουμε τις αρχές να κάνουν τη δουλιά τους». Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, παρέπεμψε στις έρευνες και είπε: «Εμείς θα συνεχίσουμε την πολιτική μας». Ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Φωτιάδης, «αξιοποιώντας» τη φράση της Ρ. Σταθέα, «δε θέλω να ασχοληθούν με την περίπτωσή μου κίτρινες εκπομπές», απέδωσε ευθύνες στον Τύπο. Δηλαδή, το σκηνικό επαναλαμβάνεται, με την ευθύνη να μοιράζεται σε όλους, εκτός από την κυβέρνηση.

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, στην οποία υπογραμμίζει πως η Ρ. Σταθέα είναι «τραγικό θύμα σίγουρα των κέντρων μαζικής παραπληροφόρησης και πιθανά της εκτελεστικής εξουσίας».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλος, δήλωσε πως η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να διαλευκάνει την υπόθεση.

Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία προσδιόρισε το θάνατο της Ρ. Σταθέα τα ξημερώματα της Δευτέρας και ότι αυτός δεν ήταν ακαριαίος.

Κατεδαφίζονται μαντρότοιχοι

Στο μεταξύ χθες συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής κατεδάφισαν μαντρότοιχους, πέργκολες και τσιμεντοστρώσεις των εστιατορίων «Μουράγιο» και «Τρεχαντήρι», στο 38ο χιλιόμετρο της Αθηνών - Σουνίου. Σήμερα, θα κατεδαφίσουν αυθαίρετες παρεμβάσεις του μπαρ «Καλούα», όχι όμως όλες, καθώς η Περιφέρεια εξετάζει τους φακέλους της Πολεοδομίας Μαρκόπουλου και ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά από αίτημα παράτασης που ζήτησε ο ιδιοκτήτης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει αλλάξει το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής...

Χτες η Ανθή Αγούδημου, σύζυγος του εφοπλιστή Γερ. Αγούδημου και εκπρόσωπος της λιβεριανής εταιρίας «Patroclus Navigation», κατέθεσαν στο ΣτΕ δύο αιτήσεις, με τις οποίες ζητούν την αναστολή κατεδάφισης μαντρότοιχων και μικρολιμενικών κατασκευών στην παραλιακή Αθηνών - Σουνίου. Η Α. Αγούδημου ισχυρίζεται ότι τα λιμενικά έργα που κατασκευάστηκαν - για τα οποία υπάρχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης από 13.8.2003 - έχουν ...«εξωραϊστικό χαρακτήρα» και είναι ...«προς κοινή χρήση και ωφέλεια»!. Η δε λιβεριανή εταιρία ζητάει να ανασταλεί το από 5.8.2003 πρωτόκολλο κατεδάφισης, που στηρίζεται σε έκθεση της Ρ. Σταθέα, με το οποίο διατάσσεται κατεδάφιση μαντρότοιχου 150 μέτρων και δύο αντικριστών προβλήτων (μόλων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ