Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την περιοχή Ρετσίνα

Η πυρκαγιά στην περιοχή Ρετσίνα στον Πειραιά το περασμένο Σάββατο το πρωί, που έκαψε ολοκληρωτικά δύο εργοστάσια, βγάζει στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα και κυρίως τις ευθύνες της πολιτείας, η οποία δεν παίρνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του φαινομένου δεκάδες βιοτεχνίες να λειτουργούν παράνομα μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Την κατάσταση αυτή καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση», τονίζοντας ότι επικρατεί ασυδοσία στην εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων, χωρίς κανέναν έλεγχο, και απαράδεκτες συνθήκες ασφάλειας για τους κατοίκους και τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις αυτές. «Λειτουργία χωρίς άδεια σημαίνει πλήρης ασυδοσία σε ρύπανση, σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, σε έλλειψη οποιασδήποτε αντιπυρικής προστασίας. Και υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες επιχειρήσεις στην Αττική. Την ίδια στιγμή παρατηρείται απαράδεκτη περιβαλλοντική γειτνίαση των ρυπογόνων μονάδων με την κατοικία, ενώ παραμένει ανύπαρκτη η πολεοδομική πολιτική και προοπτική», επισημαίνει ο Κ. Τζατζάνης.

Ο επικεφαλής της κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση», εκτός από το κάλεσμα στον πειραϊκό λαό «να ανατρέψει συνολικά αυτή την αγιάτρευτη πολιτική», ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί αυτή η κατάσταση και προτείνει «να θεωρηθεί ο χώρος του Ρετσίνα, αν χρειάζεται και με νομοθετική ρύθμιση, πιλοτικός χώρος σταδιακής εφαρμογής της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα. Και να παρθούν εκεί τα στοιχειώδη μέτρα που θα έπρεπε να πάρει άμεσα η πολιτεία, μετά από τέτοια πυρκαγιά».

Τα μέτρα αυτά θα μπορούσε να ήταν: Αμεση καταγραφή από τη νομαρχία των βιοτεχνιών στην περιοχή, προώθηση των διαδικασιών νομιμοποίησής τους με πρόνοια για το σύνολο των εργαζομένων, αλλοδαπών και Ελλήνων, ώστε κανείς να μη χάσει τη δουλιά του. Αμεση χορήγηση ευνοϊκού δανείου στους βιοτέχνες για αντιμετώπιση των επιπλέον εξόδων που απαιτεί η νομιμοποίηση και διαρκής παρακολούθηση με ελέγχους, για να μην εμφανιστεί οποιαδήποτε νέα παρανομία. Παράλληλα, με έξοδα του ΥΠΕΧΩΔΕ ή της νομαρχίας, να γίνει άμεση μελέτη αντιπυρικής προστασίας για όλες τις βιοτεχνίες εκεί και εφαρμογή της. Να προωθηθούν οι διαδικασίες οριστικής απόκτησης του χώρου από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με ταυτόχρονη πρόβλεψη κονδυλίου από το ΥΠΕΧΩΔΕ για την απαλλοτρίωση ίσης έκτασης χώρων στον οικιστικό ιστό του Πειραιά αφού ο χώρος αυτός προβλεπόταν στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας για πράσινο έστω και αν με μεταγενέστερη ρύθμιση αυτό «ανατράπηκε». Να υπάρξει άμεση και διαρκής παρακολούθηση στον παρόμοιο χώρο της ΚΥΔΕΠ, που παράνομα χρησιμοποιείται ως αποθήκη και, τέλος, να βρεθεί χώρος βιοτεχνικής ζώνης για έγκαιρη μετεγκατάσταση των βιοτεχνιών του Ρετσίνα, πριν γίνει το Πανεπιστήμιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόφαση ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση (2009-11-24 00:00:00.0)
Ετοιμότητα για την προστασία της Ζέας (2004-06-26 00:00:00.0)
Τσιμέντο όλα! (1997-11-13 00:00:00.0)
"Τα οικόπεδα θα γίνουν πράσινο" (1997-07-19 00:00:00.0)
Αυτοψία στο οικόπεδο Ευσταθίου (1997-05-31 00:00:00.0)
Οι κάτοικοι εγκαλούν τους υπεύθυνους (1997-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ