ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΖΑΡΕΤΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Οι αγώνες των αγωνιστών - κομμουνιστών δεν πλαστογραφούνται!

Μαζική - μαχητική εκδήλωση τιμής στους 118 δολοφονημένους κομμουνιστές αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση μνήμης και τιμής - όπως πραγματικά αγωνιστικά αξίζει - στους 118 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, τους κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας από τις μοναρχοφασιστικές κυβερνήσεις Δεξιάς - Κέντρου. Στο μικρό καταπράσινο νησί, το Λαζαρέτο, που βρίσκεται 3 μίλια περίπου στα βορειοδυτικά του λιμανιού της Κέρκυρας, έφτασαν την Κυριακή το πρωί νέοι και παλιοί αγωνιστές, απόγονοι και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ από το νησί της Κέρκυρας, την Αθήνα, την Ηπειρο, το Αγρίνιο, την Κοζάνη και τα Γρεβενά. Εκεί ήταν και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ του Κόμματος και Γραμματέα της περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας Θ. Γουλή και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής την Ελ. Χερικάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέα της περιοχής της Β/Δ Ελλάδας. Στην εκδήλωση συμμετείχε ακόμα η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας και η ΝΔΕ.

Υπογραμμίζεται ότι για πρώτη φορά, ύστερα από χρόνια, σ' αυτή την εκδήλωση δόθηκε το πραγματικό ιστορικό περιεχόμενο και οι πραγματικές πολιτικές του διαστάσεις. Ενώ διάφοροι καιροσκόποι - οπορτουνιστές, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις στο ίδιο σημείο, για χρόνια τώρα, προσπαθούν να διαστρεβλώσουν ή να αποσιωπήσουν την ιστορική αλήθεια και να καπηλευτούν τον αγώνα των μαχητών κομμουνιστών που θυσιάστηκαν στο Λαζαρέτο για την ανεξαρτησία, ελευθερία, δημοκρατία και λαοκρατία.

Σε σχέση με την ιστορία σημειώνεται πως στο νησάκι αυτό, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου από το 1947 έως το 1950, εκτελέστηκαν 118 κομμουνιστές, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, φυλακισμένοι στις φυλακές της Κέρκυρας. Οι καταδικασμένοι αγωνιστές μεταφέρονται εκεί με τη συνοδεία χωροφυλάκων. Οι μελλοθάνατοι, ξεκινώντας από τις φυλακές και μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής τους, τραγουδούσαν επαναστατικά τραγούδια και ζητωκραύγαζαν υπέρ της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ.

Το πραγματικό περιεχόμενο δόθηκε μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα με ομιλίες, χαιρετισμούς και αντάρτικα τραγούδια από τη χορωδία «Γύρου» του Δήμου Αγίου Γεωργίου Κέρκυρας στο χώρο εκτέλεσης των αγωνιστών. Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούγονταν συνθήματα των ΚΝιτών που έδεναν κάθε φορά με τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο ιστορικό από τον Κ. Ρούσσινο, στέλεχος της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στους ήρωες που θυσιάστηκαν στο Λαζαρέτο, για τα ίδια ιδανικά, τονίζοντας πως, σήμερα, ο αγώνας θα συνεχίζεται στον ίδιο δρόμο που άνοιξαν εκείνοι για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια κοινωνία σοσιαλιστική.

Από την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ χαιρέτισε το μέλος της, Σπ. Διλιντάς, επισημαίνοντας πως οι φωνές των αγωνιστών του Λαζαρέτου δείχνουν το δρόμο για να μην περάσουν, σήμερα, τα σχέδια της πλουτοκρατίας, της αμερικανοκρατίας και της ΕΕ. Μας λένε: Εμπρός με το ΠΑΜΕ, Εμπρός με το ΑΑΔ Μέτωπο, Εμπρός με το ΚΚΕ για να μην περιέρχεται ο πλούτος που παράγει ο λαός στους κεφαλαιοκράτες της ΕΕ.

Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Γιάννης Τόκας, μελλοθάνατος στις φυλακές της Κέρκυρας, ο οποίος απήγγειλε το ποίημα του αγωνιστή Τζόλα, κρατούμενου στις ίδιες φυλακές. Το ποίημα αυτό, μέσα από τους στίχους του, διηγείται το πώς έστελναν τους μελλοθάνατους στο Λαζαρέτο και πώς τους εκτελούσαν.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, από τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη η Ειρ. Γόντικα, η οποία μεταξύ άλλων υπενθύμισε ότι πολλοί από τους εκτελεσμένους στο Λαζαρέτο ήταν 19, 20, 25 ετών που αγωνίζονταν για τις πιο όμορφες και δίκαιες ιδέες που, πενήντα πέντε χρόνια μετά, παραμένουν επίκαιρες και ανεκπλήρωτες.

Τέλος, από την Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας χαιρέτισε ο Χ. Χαραλάμπους, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως η άρχουσα τάξη προσπαθεί να κρύψει το πραγματικό νόημα της θυσίας των αγωνιστών συντρόφων που «έπεσαν» στο Λαζαρέτο. Η εκδήλωση έκλεισε με το προσκλητήριο των νεκρών και την κατάθεση στεφανιών από τους εκπροσώπους των φορέων.

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΒΑΗΣ (ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΕΤΡΙΤΗΣ)
Δάσκαλος κομμουνιστής αγωνιστής

Ο Πολυχρόνης Βάης, παλαίμαχος κομμουνιστής, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το Σεπτέμβρη του 1910 στο χωριό Ζίτσα του νομού Ιωαννίνων. Το 1931 τελείωσε το Πεντατάξιο Διδασκαλείο Ιωαννίνων. Νεαρός δάσκαλος ακόμα κυνηγήθηκε επίμονα από τις τότε κυβερνήσεις για τις ιδέες του. Διορίζονταν σκόπιμα να δουλέψει στα πιο απομακρυσμένα χωριά με 8-10 το πολύ σπίτια - αχυροκαλύβες.

Εκεί στα βοσκοτόπια και στα βουνά της Ηπείρου, όπου με την επίμονη σκληρή δουλιά του και για τη μεγάλη αγάπη του για τα παιδιά, έδινε όλο του τον εαυτό, μοιράζονταν μαζί τους το ψωμί και το συσσίτιο πολλές φορές που ετοίμαζε η γυναίκα του Λίτσα για κείνα. Εκεί που δίδασκε στα παιδιά το δίκιο και την αλήθεια, εκεί ο αξέχαστος Πολυχρόνης Βάης θα δώσει τα πρώτα δείγματα του ανθρώπου αγωνιστή, που πονά για τους συνανθρώπους του. Που νοιάζεται για τα προβλήματά τους και παλεύει μαζί τους για τη λύση τους.

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ως έφεδρος αξιωματικός διακρίνεται για την προσφορά του. Μετά την κατάρρευση του μετώπου το Μάη του 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και εντάσσεται από τους πρώτους στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση στην Ηπειρο. Από μέλος μιας ολιγάριθμης ομάδας του ΕΛΑΣ το 1942, αναδείχτηκε το 1944 διοικητής τάγματος.

Το Σεπτέμβρη το 1946, ο Πολυχρόνης Βάης (Αχιλλέας Πετρίτης), θα βρεθεί και πάλι επικεφαλής μιας δεκαπενταμελούς ομάδας, για να αναδειχτεί στη συνέχεια διοικητής της επίλεκτης 159 Ταξιαρχίας του ΔΣΕ με το βαθμό του συνταγματάρχη.

Για τις στρατιωτικές ικανότητες του Αχιλλέα Πετρίτη, αναφέρεται και ο αντίπαλος. Συγκεκριμένα, στην ιστορία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ): «Ο Ελληνικός Στρατός κατά τον αντισυμμοριακό αγώνα (1946-1949). Η εκκαθάρισις της Ρούμελης και η πρώτη μάχη του Γράμμου» Σελίδα 114, αναφέρεται: «... Ενώ χρόνω διετάσσοντο τα ανωτέρω, έκτακτος τακτική κατάστασις εν δημιουργήσει εις την περιοχήν Σουλίου της Νοτιοδυτικής Ηπείρου, ζώνην ευθύνης της VIII Μεραρχίας. Η συμμοριακή "ταξιαρχία" Πετρίτη εισέβησεν εις την περιοχήν Σουλίου και ηγκίστρωσεν μέρος των δυνάμεων της VIII Μεραρχίας, ώστε αυτή να ευρεθή εις αδυναμίαν να εκτελέση εμπροθέσμως την αποστολήν της, περί εκκαθαρίσεως των Ζαγοροχωρίων ως το σχέδιο προέβλεπεν». Με λίγα λόγια, ο Αχιλλέας Πετρίτης με την επίλεκτη ταξιαρχία του, ανάγκασε το ΓΕΣ να αλλάξει το αρχικό σχέδιο επιχειρήσεων «Κορωνίς» και να αντιμετωπίσει έγκαιρα «και νέας τυχόν αντιπερισπαστικάς των ενεργείας».

Στην πολιτική προσφυγιά, ο Πολυχρόνης Βάης θα εργαστεί σε διάφορες κομματικές δουλιές όπως: Δάσκαλος, υποδιευθυντής και αργότερα διευθυντής της Κεντρικής Κομματικής Σχολής «Νίκος Μπελογιάννης» και θα αναδειχτεί σε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του από το 1961 έως το 1982.

Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή στους κομμουνιστές και στις κομμουνίστριες, στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ και σε όλους όσοι των γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του στην πάλη για το σοσιαλισμό.

Πολλοί, πάρα πολλοί θα θυμούνται πάντα τον Αχιλλέα Πετρίτη, το θρύλο στην Ηπειρο, το συναγωνιστή τους, το διοικητή τους, το σύντροφο και πονετικό φίλο και αδελφό, στα δύσκολα χρόνια του αγώνα μας, στην Αντίσταση, στο Δημοκρατικό Στρατό και στην πολιτική προσφυγιά.

Ο Αχιλλέας Πετρίτης άφησε πίσω του, εκτός από την προσφορά του στον αγώνα, δωρεά 3.500 χιλιάδες βιβλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ όπου αρχειοθετήθηκαν, καθώς και χιλιάδες άλλα βιβλία που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Δήμου της Ζίτσας.

Στη μνήμη του, ως ένδειξη τιμής, οι σύντροφοί του από την ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ προσφέρουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό στο ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Λαυρίου και ο δήμος, διοργανώνουν, την Κυριακή 12.10.2003 και ώρα 10.30 πμ στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου, εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο για να τιμηθούν τα 800 θύματα που πέθαναν από την πείνα στην Κατοχή και όλοι οι Λαυριώτες μαχητές του ΕΛΑΣ που σκοτώθηκαν πολεμώντας για την απελευθέρωση της χώρας και εθνική ανεξαρτησία.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στην Κλαυθμώνος 12 του Οκτώβρη ο γιορτασμός

Την Κυριακή 12 Οκτώβρη 2003 και ώρα 9.30 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, γιορτάζεται η 59η Επέτειος της Απελευθέρωσης της Αθήνας, με εκδήλωση που οργανώνουν η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ).

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους αγωνιστές και φίλους της Εθνικής Αντίστασης, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση. Επίσης, καλούνται όλα τα μέλη των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ στην Αττική να πάρουν μέρος με τα λάβαρα της Αντίστασης στην εκδήλωση στην πλατεία, απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία προς τον Αγνωστο Στρατιώτη και κατάθεση στεφάνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ