ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το ενδιαφέρον στις εκλογές στα Κατεχόμενα

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, επισήμανε ότι υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των χωρών που έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση από τον Γενικό Γραμματέα πριν από τις εκλογές στα Κατεχόμενα.

Συμφωνούν ακόμα, πρόσθεσε, στο γεγονός ότι δεν υπάρχει λόγος να αρχίσουν προσπάθειες για λύση ενόσω βρίσκεται στη θέση του διαπραγματευτή ο Ραούφ Ντενκτάς.

Αναφερόμενος στις εκλογές στα Κατεχόμενα, ο Γ. Ιακώβου είπε: «Δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία για την έκβαση των εκλογών αυτών, αλλά υπάρχει μια προσδοκία ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή». Ωστόσο, σημείωσε, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, σημασία έχει να υπάρξει αλλαγή στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Διαμάχες Τουρκοκυπρίων

Ολο και περισσότερο αναμειγνύεται ο Ραούφ Ντενκτάς στις λεγόμενες εκλογές του Δεκέμβρη στα Κατεχόμενα. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» γράφει ότι ο Ντενκτάς ταξιδεύει συχνά στην Τουρκία και ξεσηκώνει τον κόσμο της Ανατολίας χαρακτηρίζοντας προδότες την τουρκική κυβέρνηση, γιατί αποδέχεται το «σχέδιο Ανάν». Ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ γράφει ακόμη ότι ο Ντενκτάς κάλεσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, να εμβάσει χρήματα στο ψευδοκράτος, γιατί μόνον έτσι θα κερδηθούν οι λεγόμενες εκλογές, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.

Εξάλλου η εθνικιστική «Βολκάν» κατηγορεί διπλωμάτες στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, ότι επιχειρούν παρέμβαση στις λεγόμενες εκλογές, προπαγανδίζοντας υπέρ των τουρκοκυπριακών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οπως ισχυρίζεται η «Βολκάν», διπλωμάτες που μιλούν την τουρκική γλώσσα επισκέπτονται τα χωριά στα οποία διαμένουν έποικοι και τους καλούν να ψηφίσουν τα κόμματα που αντιπολιτεύονται τον Ραούφ Ντενκτάς, γιατί αποδέχονται το «σχέδιο Ανάν».

Κατηγορεί επίσης τον Αμερικανό πρεσβευτή, Μάικλ Κλόσον, ότι συμπεριφέρεται ως κυβερνήτης αποικίας και τον καλεί να φύγει από την Κύπρο.

Στο μεταξύ, μέχρι και μαχαίρια τραβήχτηκαν προχτές στα Κατεχόμενα από τους εποίκους για να εξασφαλίσουν τη λεγόμενη τουρκοκυπριακή ιθαγένεια. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», η οποία κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο «Ρεζιλίκια για την ιθαγένεια», γράφει ότι εκατοντάδες έποικοι, οι οποίοι ανέμεναν για ώρες έξω από τα γραφεία της λεγόμενης υπηρεσίας αλλοδαπών, για να τους παραχωρηθεί η λεγόμενη ιθαγένεια, ήρθαν στα χέρια και κάποια στιγμή τράβηξαν μαχαίρια.

Επενέβη η αστυνομία η οποία συνέλαβε ένα άτομο. Οι εργαζόμενοι στο λεγόμενο τμήμα μετανάστευσης ζήτησαν από τους αστυνομικούς να μην εγκαταλείψουν το κτίριο γιατί κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

Σύμφωνα με την «Κίπρις», οι έποικοι βγήκαν και παραπονούμενοι, γιατί, όπως υποστήριξαν, ενώ αυτοί περιμένουν για χρόνια να τους παραχωρηθεί η λεγόμενη ιθαγένεια, μέσα σε μία μέρα παραχωρήθηκε σε άτομα που βρίσκονται στα Κατεχόμενα τους τελευταίους δύο μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκοκυπριακού Τύπου, βουλευτές συζητούσαν στους διαδρόμους της Βουλής ότι μόνον τον περασμένο μήνα παραχωρήθηκε η λεγόμενη ιθαγένεια σε τρεις χιλιάδες εποίκους και ότι τα ονόματά τους θα καταχωρηθούν στους λεγόμενους εκλογικούς καταλόγους.

Ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Σαμπίτ Σόγιερ, φέρεται μάλιστα να δήλωσε ότι θα γίνει χαμός, αφού ο αριθμός των ψηφοφόρων θα ανέλθει στις 145.000.


Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Εικονική διαστροφή της πραγματικότητας

Ο πρωθυπουργός, κατά τη νέα εικονική επικοινωνιακή τακτική, υπόσχεται επάνοδο στην πραγματική... πραγματικότητα, μετά τη μακρά περίοδο των εικονικών, δεικτών και της ...«δημιουργικής λογιστικής». Με την έννοια αυτή, οι επικοινωνιολόγοι του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τις διδαχές του Κώστα Λαλιώτη, ανοίγουν ένα λεξικό και αναδεικνύουν ένα λεκτικό σύνθημα, που όσο πιο δυσνόητο είναι, τόσο πιο πολύ προσφέρεται για να «ντύσει» τον πολιτικό λόγο και να παραπλανήσει.

Αλλοτε πάλι χρησιμοποιούνται, μεταφρασμένες ξένες λέξεις, εκφράσεις και συνθήματα που σημαδεύουν την πορεία της ΕΥΡΩ-Ενωσης και των συνακόλουθων δεινών.

Ετσι, σαν πρόσφατο παράδειγμα της εικονικής οικονομικής πραγματικότητας, τα προεκλογικά ψίχουλα ελεημοσύνης που μοιράζονται αυτόν τον καιρό θα μπορούσαν να εκφραστούν με το σύνθημα των απεργούντων που πολλαπλασιάζονται αυτόν τον καιρό: «Ενα κουλούρι του Κουλούρη, την ημέρα, την πείνα μας την κάνει... πέρα». Με το ίδιο πνεύμα της εικονικής πραγματικότητας, η καημένη η πωλήτρια κεντητών, ανακηρύχτηκε σε ΕΑΜίτισσα, της οποίας ο άντρας σκοτώθηκε κ.λπ.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι ωσάν να βλέπουν οράματα θεία, αποστολές και καμπανάκια να χτυπάνε όπως στο κεφάλι της... παρθενόπης Ζαν ντ' Αρκ. Οράματα και ακούσματα παραληρηματικής ψύχωσης, τα οποία μετατρέπουν ως υποκατάστατα της πραγματικότητας.

Και τι να πει κανείς για τη «μεταβλητή γεωμετρία», για τους εταίρους «πολλαπλών ταχυτήτων», για τον καινοφανή όρο, «απασχολησιμότητα», για τις παραπλανητικές και παρα-ποιητικές ερμηνείες των χρηματιστηριακών πράξεων, όταν οι επίσημες ενθαρρυντικές παραπλανητικές δηλώσεις ανεβάζουν εικονικά τον πήχη, όπου σκοντάφτει και πέφτει κατάχαμα ο άλτης!


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

Στην Αθήνα

-- Σήμερα, Πέμπτη, ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο της «ΣΟΦΤΕΞ» στο Μεγάλο Πεύκο, στις 10.30 π.μ., και στη συνέχεια στο εργοστάσιο στο Βοτανικό.

-- Σήμερα, Πέμπτη, ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει, στις 7 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Χαλκηδόνας.

-- Αύριο, Παρασκευή 10/10, ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει, στις 9 το πρωί, στο Νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ».

-- Αύριο, Παρασκευή, ο Σπύρος Στριφτάρης θα περιοδεύσει στις βιοτεχνίες στο Γκάζι στις 8π.μ.

-- Αύριο, Παρασκευή, η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει, στις 9 το πρωί, στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

-- Αύριο, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, θα περιοδεύσει στην αγορά του Μοσχάτου.

-- Την Κυριακή 12/10 σε συγκέντρωση γυναικών στα γραφεία της ΚΟ Φαλήρου (Ηχούς και Πέλοπος), στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει η Τούλα Μητσέα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Στον Πειραιά

Σήμερα, Πέμπτη:

  • Τους ναυτιλιακούς υπαλλήλους του Πειραιά θα επισκεφτεί και θα έχει ενημερωτική συζήτηση ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.
  • Στα καταστήματα στην περιοχή των Καμινίων θα περιοδεύσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ.
  • Το ΙΕΚ Ρέντη θα επισκεφτεί, το απόγευμα, η Ολυμπία Κυζίλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.
  • Το ΙΕΚ Κορυδαλλού θα επισκεφτεί, το απόγευμα, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ.

Αύριο Παρασκευή:

  • Στην περιοχή των Κιλικιανών στη Νίκαια θα περιοδεύσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ.
  • Στα Ασπρα Χώματα θα περιοδεύσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ.
  • Στα ταξιδιωτικά γραφεία που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά θα περιοδεύσει η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.
  • Σύσκεψη της ΚΟ Αγ. Τριάδας Κοκκινιάς, στα γραφεία της, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Νίκο Παπαγεωργάκη, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ.
Στην Αττική

-- Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Νάκη, μέλος της ΚΕ, θα περιοδεύσει σήμερα, Πέμπτη 9/10/2003, στις 10πμ στην Πυροσβεστική Λαυρίου και στις 11πμ στο Λιμεναρχείο Λαυρίου.

Στην Αιτωλοακαρνανία

-- Περιοδεία στο νομό της Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης το Σάββατο 11/10 και την Κυριακή 12/10. Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει σύσκεψη φίλων και οπαδών στα γραφεία της ΚΟ Μεσολογγίου στις 10 το πρωί και στη συνέχεια, στις 12 μ., περιοδεία στην Αγριλιά. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Κατοχή, στις 8 μ.μ., στο καφενείο «Ρουπάκι». Την Κυριακή 12/10, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Καινούριο, στο καφενείο «Δόσιος», στις 7 μ.μ.

Στο Κιλκίς

-- Κλιμάκιο της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ θα περιοδεύσει σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στον ΟΤΕ Κιλκίς, με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κέρκυρα

-- Περιοδεία σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας πραγματοποιεί την Παρασκευή 10/10/2003 κλιμάκιο της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ