Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το ενδιαφέρον στις εκλογές στα Κατεχόμενα

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, επισήμανε ότι υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των χωρών που έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση από τον Γενικό Γραμματέα πριν από τις εκλογές στα Κατεχόμενα.

Συμφωνούν ακόμα, πρόσθεσε, στο γεγονός ότι δεν υπάρχει λόγος να αρχίσουν προσπάθειες για λύση ενόσω βρίσκεται στη θέση του διαπραγματευτή ο Ραούφ Ντενκτάς.

Αναφερόμενος στις εκλογές στα Κατεχόμενα, ο Γ. Ιακώβου είπε: «Δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία για την έκβαση των εκλογών αυτών, αλλά υπάρχει μια προσδοκία ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή». Ωστόσο, σημείωσε, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, σημασία έχει να υπάρξει αλλαγή στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Διαμάχες Τουρκοκυπρίων

Ολο και περισσότερο αναμειγνύεται ο Ραούφ Ντενκτάς στις λεγόμενες εκλογές του Δεκέμβρη στα Κατεχόμενα. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» γράφει ότι ο Ντενκτάς ταξιδεύει συχνά στην Τουρκία και ξεσηκώνει τον κόσμο της Ανατολίας χαρακτηρίζοντας προδότες την τουρκική κυβέρνηση, γιατί αποδέχεται το «σχέδιο Ανάν». Ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ γράφει ακόμη ότι ο Ντενκτάς κάλεσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, να εμβάσει χρήματα στο ψευδοκράτος, γιατί μόνον έτσι θα κερδηθούν οι λεγόμενες εκλογές, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.

Εξάλλου η εθνικιστική «Βολκάν» κατηγορεί διπλωμάτες στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, ότι επιχειρούν παρέμβαση στις λεγόμενες εκλογές, προπαγανδίζοντας υπέρ των τουρκοκυπριακών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οπως ισχυρίζεται η «Βολκάν», διπλωμάτες που μιλούν την τουρκική γλώσσα επισκέπτονται τα χωριά στα οποία διαμένουν έποικοι και τους καλούν να ψηφίσουν τα κόμματα που αντιπολιτεύονται τον Ραούφ Ντενκτάς, γιατί αποδέχονται το «σχέδιο Ανάν».

Κατηγορεί επίσης τον Αμερικανό πρεσβευτή, Μάικλ Κλόσον, ότι συμπεριφέρεται ως κυβερνήτης αποικίας και τον καλεί να φύγει από την Κύπρο.

Στο μεταξύ, μέχρι και μαχαίρια τραβήχτηκαν προχτές στα Κατεχόμενα από τους εποίκους για να εξασφαλίσουν τη λεγόμενη τουρκοκυπριακή ιθαγένεια. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», η οποία κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο «Ρεζιλίκια για την ιθαγένεια», γράφει ότι εκατοντάδες έποικοι, οι οποίοι ανέμεναν για ώρες έξω από τα γραφεία της λεγόμενης υπηρεσίας αλλοδαπών, για να τους παραχωρηθεί η λεγόμενη ιθαγένεια, ήρθαν στα χέρια και κάποια στιγμή τράβηξαν μαχαίρια.

Επενέβη η αστυνομία η οποία συνέλαβε ένα άτομο. Οι εργαζόμενοι στο λεγόμενο τμήμα μετανάστευσης ζήτησαν από τους αστυνομικούς να μην εγκαταλείψουν το κτίριο γιατί κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

Σύμφωνα με την «Κίπρις», οι έποικοι βγήκαν και παραπονούμενοι, γιατί, όπως υποστήριξαν, ενώ αυτοί περιμένουν για χρόνια να τους παραχωρηθεί η λεγόμενη ιθαγένεια, μέσα σε μία μέρα παραχωρήθηκε σε άτομα που βρίσκονται στα Κατεχόμενα τους τελευταίους δύο μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκοκυπριακού Τύπου, βουλευτές συζητούσαν στους διαδρόμους της Βουλής ότι μόνον τον περασμένο μήνα παραχωρήθηκε η λεγόμενη ιθαγένεια σε τρεις χιλιάδες εποίκους και ότι τα ονόματά τους θα καταχωρηθούν στους λεγόμενους εκλογικούς καταλόγους.

Ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Σαμπίτ Σόγιερ, φέρεται μάλιστα να δήλωσε ότι θα γίνει χαμός, αφού ο αριθμός των ψηφοφόρων θα ανέλθει στις 145.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ