Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
«Να μας βρουν μπροστά τους, για να μην έρθουν τα χειρότερα»

Στις εγκαταστάσεις επισκευής και συντήρησης των ΗΣΑΠ, περιόδευσε χτες ο Μ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κάλεσμα ώστε «να μας βρίσκουν μπροστά τους κάθε μέρα, αλλιώς θα έρθουν τα χειρότερα», απηύθυνε σε εργαζόμενους των ΗΣΑΠ ο Μήτσος Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια χτεσινής περιοδείας στους χώρους συντήρησης και επισκευής των συρμών των ΗΣΑΠ, στον Πειραιά.

Οι εργασίες που πραγματοποιούνται στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις των ΗΣΑΠ, απαιτούν ταχύτερα αποτελέσματα ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που ωστόσο δε μεταφράζεται σε αύξηση των προσλήψεων, αλλά σε υπερωρίες για το υπάρχον προσωπικό. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΣΑΠ αποτελούν κρατική επιχείρηση, τα δεδομένα με τα οποία λειτουργούν δε συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξή τους προς όφελος του πολίτη και των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια, διάφορες επισκευές ανατίθενται σε εργολάβους, ενώ η εταιρία SIEMENS έχει αναλάβει όλες τις τελευταίες παραλαβές συρμών και, πλέον, εισχωρεί και στον τομέα της συντήρησης. Επιπλέον, αντί οι εργαζόμενοι να εκπαιδεύονται, ώστε να εξοικειώνονται και να αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες, η κυβέρνηση προτιμά οι νέες απαιτήσεις να καλύπτονται από... «συνεργάτες» τύπου SIEMENS. Είναι χαρακτηριστικό πως στο χώρο του συνεργείου διακρίνονται ακόμα ράγες που πριν από μια εικοσαετία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των καινούριων συρμών στους σταθμούς, οι οποίες πλέον έχουν αντικατασταθεί από την πολυδάπανη μεταφορά με γερανούς!

Στη συζήτηση που έγινε με τους εργαζόμενους, στην οποία ας σημειωθεί ότι δεν επιτράπηκε σε τηλεοπτική κάμερα του «902» να παρευρεθεί, ο Μ. Αρβανιτάκης υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός κρατικού φορέα συγκοινωνιών, που θα αναπτύσσεται και θα λειτουργεί υπέρ του λαού, με φτηνό εισιτήριο για το λαό. «Να κάνουν κουμάντο οι εργαζόμενοι, να υπάρχει εργατικός έλεγχος, για την εξασφάλιση ασφάλειας και δημοκρατίας στους χώρους εργασίας», πρόσθεσε. Το στέλεχος του ΚΚΕ καυτηρίασε την «κοινωνική χάρτα» της κυβέρνησης, που, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «επιδιώκει να "κάνει λιώμα" την εργατική τάξη», καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 23 Οκτώβρη. Επισήμανε ταυτόχρονα πως η πολιτική που η κυβέρνηση επιφυλάσσει στους εργαζόμενους αντανακλάται στα λόγια του πρωθυπουργού ότι «θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος» (δηλαδή συντάξεις και ασφαλιστική κάλυψη), στις προσλήψεις με μερική απασχόληση που καθιερώνονται, στα ασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, που επεκτείνουν το πεδίο δράσης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Αποδεικνύεται, άλλωστε, και από τους μισθούς των συγκεκριμένων εργαζομένων, όταν ο πρώτος μισθός είναι γύρω στα 700 ευρώ (230 χιλιάδες δρχ).

«Η ΝΔ δεν αρνείται ούτε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ούτε τα μέτρα λιτότητας του ΠΑΣΟΚ, οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος χειροκροτούν την "Χάρτα Σύγκλισης" της κυβέρνησης», τόνισε το στέλεχος του ΚΚΕ. «Να βγει από τις επόμενες εκλογές ένας πόλος που θα αντιστρατεύεται την πολιτική των δύο κυρίαρχων κομμάτων, ένας πόλος που θα προκύψει από τη συστράτευση των λαϊκών στρωμάτων», τόνισε, καλώντας τους εργαζόμενους να «τιμωρήσουν» τους εμπνευστές της αντιλαϊκής πολιτικής, ψηφίζοντας το ΚΚΕ.

Σε προβληματισμό που εξέφρασε εργαζόμενος σχετικά με τη μη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων, ο Μ. Αρβανιτάκης αναφερόμενος στο ΣΥΝ απάντησε ότι τη στιγμή που το ΚΚΕ παλεύει «για να σηκώσει ο λαός ανάστημα στην ευρωυποταγή, για να υπάρχει σταθερή δουλιά για όλους», ο ΣΥΝ βάζει την υπογραφή του στις επαίσχυντες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αναιρώντας έτσι τις «αριστερές του φιλολογίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ