Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΟΗΜΙΑΣ - ΜΟΡΑΒΙΑΣ
Για τη συνεργασία και την ενιαία δράση της Αριστεράς στην Ευρώπη

Απόφαση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος

Από το φετινό φεστιβάλ της εφημερίδας «ALLO NOVINY». Μιλάει ο Πρόεδρος του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, Μίλοσλαβ Γκρεμπέμιτσεκ
Από το φετινό φεστιβάλ της εφημερίδας «ALLO NOVINY». Μιλάει ο Πρόεδρος του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, Μίλοσλαβ Γκρεμπέμιτσεκ
Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Βοημίας-Μοραβίας που συνήλθε στις 4.10.2003 ασχολήθηκε με το ζήτημα του συντονισμού και της συνεργασίας της Αριστεράς στην Ευρώπη και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το Κόμμα μας πάντα εργάστηκε για τη συνεργασία και συντονισμένη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επειδή αυτό αντιστοιχεί στις αντικειμενικές απαιτήσεις των καιρών.

Ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να αντιμετωπίσει τις πολιτικές της στρατιωτικοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού και τους κινδύνους που απορρέουν από τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της παγκοσμιοποίησης, όπως είναι σήμερα.

Η έννοια μιας Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι μια ευρύτερη έννοια η οποία εμπεριέχει ένα μεγάλο εύρος πολιτικών κομμάτων που λειτουργούν στην Ευρώπη.

Η Αριστερά, ωστόσο, δεν είναι πολιτικά ή ιδεολογικά ενωμένη, και αυτό είναι γεγονός που αφορά τόσο στο εσωτερικό ορισμένων κομμάτων όσο και στο πλαίσιο των ξεχωριστών χωρών και στην Ευρώπη ως σύνολο.

Οι αντικειμενικές συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης είναι διαφορετικές ως αποτέλεσμα διαφορών στην ιστορική εξέλιξη.

Αν θέλουμε να έχει επιτυχία το οργανωτικό επίπεδο του συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των αριστερών κομμάτων πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτές τις διαφορετικές αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες.

Η συνεργασία μεταξύ αριστερών κομμάτων στο πλαίσιο της ομάδας GUE/NGL και στο Συμβούλιο της Ευρώπης κτλ. είναι μια οργανωτική μορφή που αντιστοιχεί στις αντικειμενικές συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην κομματική δομή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πέρα από αυτή τη μορφή συνεργασίας, είναι επίσης απαραίτητο να δουλέψουμε στην κατεύθυνση ενωμένης δράσης από τα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα. Ενωμένη δράση η οποία βασίζεται στην αρχή του σεβασμού για τις αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες και διασφαλίζει την ενότητα της Αριστεράς σε θεμελιακά ευρωπαϊκά θέματα, και αυτό στη βάση διμερών και πολυμερών δραστηριοτήτων που φέρουν πιο κοντά τις απόψεις και στάσεις αυτών των κομμάτων.

Η θεσμοποίηση της συνεργασίας και σύμπραξης μεταξύ αριστερών κομμάτων μπορεί να επιτευχθεί ως ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα του σταδίου της επιτυχημένης κοινής δράσης. Το να προσπεράσουμε αυτό το στάδιο, καθώς επίσης και μια παθητική προσέγγιση στην επίτευξη αυτού του στόχου, δεν μπορεί σήμερα να συμβάλει σε μια πραγματική ενότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορισμένες πρώτες σκέψεις για τον «ευρωσκεπτικισμό» (2014-01-19 00:00:00.0)
Συζήτηση για τις προοπτικές της αριστεράς (2005-11-06 00:00:00.0)
Η Γιορτή του ΚΚ Ισπανίας (2005-10-02 00:00:00.0)
Να προχωρήσουμε με θάρρος και τόλμη (1997-10-26 00:00:00.0)
Κοινή συντονισμένη πάλη (1997-07-09 00:00:00.0)
Αντιδράσεις με νόημα (1997-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ