Τρίτη 3 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις με νόημα

Εχουν ενδιαφέρον οι αντιδράσεις των δύο "δεξιών" κυβερνήσεων της ΕΕ σχετικά με το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. Ο Κ. Κίνκελ σημείωσε ότι "η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να παραμείνουν "οι κινητήριες δυνάμεις της συνεργασίας" στην Ευρώπη", ενώ υπενθύμισε ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ συνάφτηκε, υπογράφτηκε και επικυρώθηκε όταν στη Γαλλία κυβερνούσαν οι Σοσιαλιστές. "Ο Ζακ Ντελόρ εξάλλου ήταν από τους εμπνευστές της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης", της οποίας η εφαρμογή προβλέφτηκε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπελ Ματούτες, δεν αναμένει, όπως είπε, μετά τη νίκη των Σοσιαλιστών να αλλάξει η πορεία προς την ενωμένη Ευρώπη. "Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις μεγάλες αποφάσεις για την οικοδόμηση της Ευρώπης", είπε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Ομως, την ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά εξέφρασε αυθεντικά ο Μάσιμο ντ' Αλέμα, λέγοντας ότι η νίκη του Ζοσπέν, όπως και αυτή του Τόνι Μπλερ στη Βρετανία, "είναι ενδείξεις ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί θέλουν, η Αριστερά, με τις δικές της αξίες, την ικανότητα διακυβέρνησης και την υπευθυνότητά της, να ηγηθεί της διαδικασίας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση". Η Αριστερά "έχει καθήκον να φέρει εις πέρας την πορεία προς το ευρωνόμισμα, αλλά και μια ευρωπαϊκή πολιτική για την απασχόληση", κατέληξε ο ντ' Αλέμα. Μια Αριστερά, δηλαδή, ικανή διαχειρίστρια του Μάαστριχτ.

Τα συμπεράσματα είναι ευνόητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ