Τρίτη 3 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ
Από το κακό στο χειρότερο

"Είναι φυσικό από αυτά που συμβαίνουν συνολικά στον τομέα "δάση" και στον τομέα των δασικών πυρκαγιών, τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Ο αντιπυρικός σχεδιασμός και ιδιαίτερα η οργάνωση των επίγειων δυνάμεων είναι η ίδια τα δέκα τελευταία χρόνια. Τα εναέρια μέσα παρά το ότι βοηθούν, δεν αποτελούν το κύριο μέτρο καταστολής. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δε δίνει η κυβέρνηση βάρος στην πρόληψη και την προκαταστολή, αλλά το κύριο βάρος δίνεται στην καταστολή και μάλιστα αναποτελεσματικά με τις προσλήψεις εποχιακού προσωπικού, που για φέτος δεν έχουν ακόμα προσληφθεί, ενώ η αντιπυρική περίοδος έχει αρχίσει από την 1η του Μάη". Τα παραπάνω τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση Επερώτησης της ΝΔ για την πυροπροστασία των δασών.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι πάντα και τώρα οι δασικές πυρκαγιές που κατά κανόνα γίνονται από εμπρησμούς (το 60% των αιτιών) αξιοποιούνται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και μετά την πυρκαγιά δεν κηρύσσονται αναδασωτέες περιοχές που έχουν οικονομική και τουριστική αξία και το αποτέλεσμα είναι οι βίλες και τα τουριστικά συγκροτήματα να ξεφυτρώνουν, αντί όπως θα έπρεπε να βγαίνουν νέα δέντρα από φυσική αναγέννηση ή αναδάσωση.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και η λύση είναι η εφαρμογή του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για τα δάση, που στον τομέα των δασικών πυρκαγιών προτείνει να γίνει ενιαίος φορέας δασοπροστασίας στα πλαίσια του υπουργείου Γεωργίας και να διαμορφωθεί ένας σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός με κύριο βάρος στις επίγειες δυνάμεις, στην πρόληψη και την προκαταστολή, με την κάλυψη των κενών θέσεων και των αναγκών σε μέσα και φυσικά με την εξασφάλιση των αναγκαίων χρημάτων".

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Β. Μπούτας παρατήρησε ότι τα προηγούμενα προτεινόμενα μέτρα δεν μπορούν να ξεκοπούν από την ανάγκη να λυθούν τα βασικά προβλήματα που αφορούν τα δάση και το ιδιοκτησιακό και το δασικό κτηματολόγιο. Δασική πολιτική που όμως είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τις επιλογές της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. "Για μας τελικά και την υπόθεση της προστασίας και ανάπτυξης των δασών πρέπει να την πάρει στα χέρια του ο λαός. Να αντισταθεί και να παλέψει για να υλοποιηθεί άλλη δασική πολιτική με περιεχόμενο και προσανατολισμό τις παραπάνω προτάσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού και του τόπου μας", τόνισε καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Χαρακτηριστικό της αντιπαράθεσης και των επιχειρημάτων που αντάλλαξαν οι βουλευτές της ΝΔ και ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, ήταν ότι η όλη υπόθεση επικεντρώθηκε στην αγορά ορισμένου τύπου πυροσβεστικών αεροπλάνων και τα συμφέροντα που κρύπτονται πίσω από τη συγκεκριμένη επιλογή. Επί της ακολουθούμενης πάντως αντιπυρικής πολιτικής στα δάση τα δύο μεγάλα κόμματα εν πολλοίς συμφώνησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ