Τρίτη 3 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
"Κεντροαριστερό"... Σαββατοκύριακο

Δίκτυα "Κεντροαριστεράς" τώρα, ζητούν στελέχη με επικεφαλής τον Μ. Παπαγιαννάκη

"Κεντροαριστερολογίας"... συνέχεια, στο Συνασπισμό, αφού αυτό ήταν το θέμα που απασχόλησε στις εσωτερικές εξελίξεις του κόμματος, που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο. Κυρίαρχο γεγονός, η θέση υπέρ της οργανωμένης εισόδου του ΣΥΝ σε "κεντροαριστερές" διαδικασίες μέσω δικτύων κλπ, που εξέφρασαν με πρωτοβουλία τους στελέχη του κόμματος, με επικεφαλής τον Μιχ. Παπαγιαννάκη.

Παρέμβαση στην... "Παρέμβαση"

Με χωριστό κείμενο προσήλθαν στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο, με 150 περίπου συμμετέχοντες, από την τάση των λεγόμενων "προεδρικών" του ΣΥΝ, την"Παρέμβαση", 13 στελέχη του κόμματος, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Μιχ. Παπαγιαννάκη. Η κίνηση αυτή ουσιαστικά αμφισβήτησε, την αρχική εισηγητική θέση που παρουσιάστηκε από τον Ν. Μπίστη, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, υπέρ, της οριοθέτησης της "Παρέμβασης" απέναντι στους "Σημιτικούς" του κόμματος και στο "Αριστερό Ρεύμα" και την εμμονή στη μέχρι τώρα τακτική του Συνασπισμού, για τη δημιουργία προϋποθέσεων ισχυροποίησης της διαπραγματευτικής δυνατότητάς του, έναντι του ΠΑΣΟΚ.

Στο κείμενο που κατατέθηκε εκ μέρους των 13 στελεχών του Συνασπισμού υπέγραψαν οι: Μ. Παπαγιαννάκης, Σ. Δανέλλης, Π. Αθανασόπουλος, Σ. Βαρελής, Ν. Γρατσίας, Αθ. Δρέττα, Δ. Καλλιπολίτη, Δ. Κασσαβέτης, Γ. Μπουρόλιας, Δ. Νταλής, Γ. Σιακαντάρης, Θ. Φωτεινός και Κ. Χλωμούδης. Ως βασικό άξονα είχε τη θέση υπέρ της άμεσης έναρξης πρωτοβουλιών με στόχο τη "σύγκλιση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του εκσυγχρονισμού και της οικολογίας" προκειμένου να προκύψει η "Κεντροαριστερά" ή και "συνεργασία με ευρύτερες και άλλες δυνάμεις από τον έως τώρα συντηρητικό χώρο". Παράλληλα, γίνεται λόγος για "συγκλίσεις θεωρητικού, ιδεολογικού και προγραμματικού χαρακτήρα". Επίσης κατατίθεται συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη δημιουργία προϋποθέσεων διαλόγου, μέσω και "δικτύων" πολιτών. Τα 13 στελέχη του ΣΥΝ, σημειώνουν ότι η άρνηση να ακολουθηθεί μια τέτοια πορεία συνιστά "ριγηλό αμυντισμό" και "φόβο του ρίσκου". Αξίζει να σημειώσουμε, ότι στη σύσκεψη της "Παρέμβασης" παραβρέθηκε και ο Δ. Χατζησωκράτης, μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος που ενστερνίζονται τις απόψεις του.

Χωρίς σοβαρές συνέπειες

Παρά το γεγονός ότι τα όσα έγιναν το Σάββατο, στη σύσκεψη της "Παρέμβασης" ενισχύουν το - μόνιμο - καθεστώς ρευστότητας στις εσωτερικές ισορροπίες του Συνασπισμού, δε φαίνεται ότι μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τη μέχρι τώρα πορεία του. Σε επίπεδο συσχετισμών, τα πράγματα ελάχιστα φαίνεται να αλλάζουν, αφού ακόμα κι αν υπάρξουν κάποιες πρόσκαιρες "διαρροές" ή "ανεξαρτητοποιήσεις" από το "προεδρικό" μπλοκ, υπάρχουν πάντα δυνατότητες ευρύτερων συγκλίσεων και άλλα στελέχη πρόθυμα να στηρίξουν τον σημερινό ηγετικό πυρήνα. Αλλωστε, δε λείπουν και αυτοί που εκτιμούν ότι παρά τις φαινομενικές εξάρσεις, κυρίως λόγω της πίεσης που ασκείται από το ΠΑΣΟΚ, οι συγκεκριμένες τάσεις δε βρίσκονται - προοπτικά - σε πορεία απόκλισης.

Γ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ